Astronomii au detectat un semnal radio aflat la miliarde de ani-lumina care emite flash-uri în mod regulat

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Massachusetts au descoperit existența unui tip de semnal asemănător celui radio, situat într-o altă galaxie, care lansează flash-uri într-un ritm constant. A fost clasificat drept cel mai longeviv astfel de semnal cu un tipar regulat de activitate și fost denumit FRB 20191221A.

Semnalul este de origine astrofizică necunoscută la ora actuală și emite aceste puternice unde radio care durează maxim câteva milisecunde. Astronomii au asemănat acest semnal cu bătăile inimii, datorita regularității și ritmului lor constant.

„Există multe lucruri în univers care emit în mod periodic tot felul de semnale. În galaxia noastră avem drept exemple pulsari radio și magnetari, care se rotesc și produc fascicule luminoase similare cu ale unui far. S-ar putea ca și acesta sa fie un astfel de magnetar sau pulsar” – afirma Daniele Michilli, un post-doctorand de la Kavli Institute for Astrophysics and Space Research.

Echipa de cercetători speră să poată detecta în viitor mai multe semnale periodice de la aceasta sursă, deoarece ele ar putea servi pe post de ceas astrofizic. Spre exemplu, frecvența emisiilor și modul în care se modifică pe măsură ce sursa se îndepărtează de Pământ, ar putea fi utilizate pentru a măsură rata la care universul își mărește dimensiunile.

Analizând tiparul emisiilor lui FRB 20191221A, Michilli și colegii săi au constatat ca exista similarități cu pulsari și magnetari din galaxia noastră. Pulsarii radio sunt de fapt stele neutron care emit mici doze de unde radio, și care par sa pulseze în timp ce steaua se rotește. Însă diferența principală între acest nou semnal și emisiile radio de la pulsarii și magnetarii din galaxia noastră este ca emisiile lui FRB 20191221A par să fie de un milion de ori mai strălucitoare.

„Întrebarea pe care ne-o punem este ce anume ar putea cauza existența acestui tip de semnal pe care nu l-am mai întâlnit până acum și cum îl putem folosi ca să cunoaștem mai bine Universul. Telescoapele din viitor ar putea detecta mii de astfel de emisii” – spera Michilli.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.