Astronauții s-ar putea vindeca prin imprimarea 3D de piele și oase provenite chiar din celulele lor

De obicei, la altitudini foarte ridicate nu există medici – ceea ce reprezintă o problemă, având în vedere că mediul dur provoacă răniri.

Însă, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Dresda (TUD) au dezvoltat o metodă imprimare 3D bio pentru utilizarea ei în spațiu, creând țesuturi noi de piele și osoase din resursele care ar putea fi disponibile astronauților.

Viața nu este ușoară pentru astronauții care trăiesc în Stația Spațială Internațională (ISS). Oamenii sunt obișnuiți să trăiască pe Pământ, însă trupurile noastre nu funcționează corect odată îndepărtate din mediul înconjurător. Fluidele nu se mișcă așa cum ar trebui, mușchii se usucă și oasele pierd masă și devin mai sensibile la fracturi.

Asta înseamnă că astronauții ar putea beneficia foarte mult de imprimarea 3D bio, care aici pe Pământ ar putea ajuta chirurgii și medicii să vindece răni sau chiar să imprime organe noi pentru transplant. Imprimarea 3D obișnuită a fost deja luată în considerare pentru călătoriile departe de Pământ, ajutând astronauții să facă noi instrumente sau chiar adăposturi cu praful de pe planeta Marte.

Cercetătorii TUD urmăresc ca astronauților să tipărească 3D noi plasturi de piele pentru a vindeca răni sau a crea bucăți de os care ajută vindecarea fracturilor. Dar există două obstacole principale la această idee: în primul rând, ar putea fi dificil să se obțină aceste „bio-cerneluri” în spațiu, și în al doilea rând, cernelurile lichide nu vor rămâne întotdeauna acolo unde sunt necesare în microgravitate.

Pentru a rezolva prima problemă, echipa TUD a sugerat că astronauții înșiși ar putea fi o sursă de biocombustibili. Plasma din sânge ar putea fi utilizată pentru a face celulele pielii, în timp ce celulele stem ar putea fi transformate în oase.

„Celulele pielii pot fi imrpimate bio utilizând plasma sanguină umană ca” bio-cerneală „bogată în nutrienți – care ar fi ușor accesibilă de la membrii echipajului de misiune”, spune Nieves Cubo, membru al echipei pe proiect. „Producerea probei osoase implica imprimarea celulelor stem umane cu o compozitie asemănătoare cu bio-cerneluri, cu adaugarea unui ciment de oase compus din fosfat de calciu ca material de suport pentru structură, care este absorbită ulterior in faza de creștere”.

A doua problemă, micro-gravitația, a fost abordată prin schimbarea vâscozității bio-cernei derivate din plasmă, care în mod normal este destul de fluidă. Cercetătorii au adăugat metilceluloză și alginat la amestec, ceea ce sporește viscozitatea cernelei și îi împiedică să se deplaseze peste tot. Aceste ingrediente pot fi obținute din plante și alge, pe care astronauții le pot avea la îndemână în călătorii lungi.

Pentru că nu putem crea artificial un mediu gravitațional scăzut pe Pământ, echipa a arătat că noua cerneală bio nu se va vărsa dacă imprimanta 3D va opera întoarsă.

„Capacitatea imprimării 3D bio va permite [astronauților] să răspundă urgențelor medicale în momentul în care apar”, spune Cubo. „În cazul arsurilor, de exemplu, pielea nouă ar putea fi imprimată 3d bio, în loc să fie recoltată din altă parte a corpului astronauților, făcând astfel daune secundare care nu se pot vindeca ușor în mediul orbital.

„Sau în cazul fracturilor osoase – apărute probabil din lipsa de greutate a spațiului, împreună cu gravitatea parțială 0.38 a planetei Marte – osul de înlocuire ar putea fi inserat în zonele rănite. În toate cazurile, materialul imprimat bio ar proveni chiar de la astronauți, astfel încât nu ar exista nici o problemă cu respingerea transplantului. „

Imprimanta 3D bio întoarsă poate fi văzut în acțiune în videoclipul de mai jos.

Continutul nu este disponibil
Va rugam acceptati utilizarea de cookie-uri pentru a putea naviga pe site.

Sursa: newatlas.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.