(FOTO: bucătărie în România) Costurile initiale cu achizita unei plite cu inductie le putem considera mari, dar in timp se amortizeaza mai repede decat credem!
Intr-o proportie covarsitoare romanii gatesc alimentele la foc, fie ca vorbim de gaz sau de GPL. Ce-i drept alimentarea cu gaz domina Romania, si prin provincie sau pe la sate/comune aragazele sunt alimentate de la butelia GPL. Care ar fi alternativele aragazului, pai daca este sa analizam mentalitati, as spune ca nu sunt alternative. Pornind de la principiul ca, plita electrica sau cea cu inductie consuma curent, si nu putin, atunci vom descoperi cu usurinta de ce romanii aleg aragazul in locul plitelor.
Aragazul care este alimentat de la gaz, este mai rentabil din punct de vedere financiar comparativ cu cel care este alimentat de la GPL. Un alt argument ar fi pretul GPL-ului care a crescut constant in ultimii ani. Chiar daca pretul gazului a crescut, GPL-ul a cunoscut un salt spectaculos din punct vedere al prețului. Aragazul alimentat de la o butelie GPL, are un dezavantaj destul de mare comparativ cu cel alimentat de la gaz.
Recunosc ca, racordarea unui imobil la gaz este destul de costisitoare, dar este necesara, insa pe termen lung gazul ne ofera confort si siguranta. Pe cand o butelie GPL, se schimba lunar, o data la doua luni, o data la 3 luni etc. Practic de fiecare data cand schimbam butelia GPL, ne supunem unui risc, pe langa faptul ca este grea si greu de transportat, butelia GPL, dupa montare trebuie verificata sa nu aiba scapari (recomandat cu apa si sapun). In plus, furtunul care leaga butelia de aragaz, are un termen de expirare si trebuie schimbat o data la cativa ani (în principiu 5 sau 10 ani). Deci butelia GPL este o pacoste, si de obicei se termina cand ti-e lumea mai draga.
Astfel, racordarea la gaz natural, va anula aceste probleme pe care le avem cu butelia GPL, probleme care nu sunt putine. Butelia GPL, trebuie platita inainte de a fi achizitionata pe cand factura de gaz natural nu trebuie platita cum a ajuns in cutia postala. Ei bine daca ar fi sa aleg intre GPL si gaz natural, as alege pentru confort si siguranta gazul natural, chiar daca costurile de racordare initiale sunt ridicate, pe termen lung vorbim de preturi mici la consum, confort si un grad ridicat de siguranta.
Dar cum spuneam, mai sunt alternative, aragazul poate fi inlocuit de plita electrica (vitroceramică) sau plita cu inductie si de cuptorul electric. Voi vorbi de plita cu inductie, care este cea mai performanta plita la ora actuala. Plita cu inductie, nu se compara cu aragazul clasic. Are numeroase avantaje, in comparatie cu gazul natural sau GPL. In primul rand, nu trebuie sa platim pentru racordarea gazului natural, si nu trebuie sa suportam tot felul de tevi galbene trase la vedere prin casa. Comparativ cu GPL, ca si in cazul gazului natural, nu mai trebuie lunar sau periodic sa schimbam butelia.
Avantaje: plita cu inductie/electrica vs. aragaz cu gaz/GPL
Plita cu inductie se curata extrem de usor, comparativ cu aragazul clasic. Nu trebuie sa folosim chibituri, nu trebuie sa suportam mirosul de gaz natural sau GPL, iar mancarea se prepara foarte repede. Plita cu inductie incalzeste apa necesara prepararii unui ceai, in cca. 50 – 70 de secunde. Cuptorul electric are si el avantaje mari fata de cuptorul pe gaz. In primul rand cuptorul electric incalzeste uniform, si se porneste de la un buton cat ai clipii, iar temperatura pe care o reglezi este constanta, nu variaza ca si in cazul cuptorului pe gaz.
Plita cu inductie nu consuma oxigenul din incapere spre deosebire de aragazul cu gaz/GPL, reduce foarte mult riscul de a te arde in caz ca o atingi din greseala, chiar daca plita tocmai a fost folosita, si se porneste de la apasarea unui buton daca avem o oala pe acel „ochi”, nu mai sunt necesare chibriturile sau alte dispozitive suplimentare ca si in cazul aragazului.
Plita cu inductie este o alternativa solida in fata aragazului cu care ne-am „obisnuit” de la inceputul secolului XX, iar costurile cu utilizarea ei pot sa spun ca variaza intre 15 pana la aproximativ 50 de lei pe luna, in plus la factura de curent. Evident spun ca este un cost estimativ, pentru ca, depinde cat de mult folosim plita si cuptorul electric. Probabil ca nu este o diferenta vizibila la costurile energiei daca comparam aragazul pe gaz sau pe GPL cu plita electrica sau pe inductie, dar trebuie sa punem in balanta siguranta pe care ne-o aduce o plita cu inductie, confortul la utilizare, confortul la curatare, faptul ca nu trebuie sa verificam instalația pe gaz o data la doi ani sau sa schimbam periodic butelia cu GPL (care si ea trebuie verificata dupa montare, nu mai spunem ca, unii utilizatori trebuie sa o transporte pe jos pana la etajul 4!).
Practic plita cu inductie este schimbarea de care avem nevoie in bucatarie, o bucatarie a secolului 21, fara miros de gaz, fara sa vezi oale sau tigai arse pe fund, plita cu inductie are o forma simpla, si se integreaza cu usurinta in orice tip de design, inchei cu cel mai mare dezavantaj al plitei cu inductie: pretul! Dar nu trebuie sa va descurajeze aceasta incheiere, pe termen lung plita cu inductie este cea mai rentabila investitie din bucatarie! Calcule estimative Consumul de energie al unei plite cu inductie + cuptor electric pe luna, este de cca. 15 pana la 50 lei (consum de energie electrica reactualizat in 28.12.2012). Aragaz clasic + cuptor pe GPL, costuri: 1 butelie pe luna pana la 1 butelie la 3 luni odata. 20 pana la 65 lei lunar! (costul unei butelii a fost estimat la 65 lei!)
Cum se pastreaza oalele de gatit dupa o utilizare de 4 ani pe o plita cu inductie?
In imaginile de mai jos se observa uzura oalelor pe o plita cu inductie. Timpul de test: 4 ani. Comparativ cu aragazul clasic, care distruge la propriu oalele, inductia pastreaza oalele aproape intacte dupa 4 ani. Pe dosul oalelor folosite pe o plita cu inductie se pot observa zgarieturi si pe alocuri mici decolorari ale metalului.
Pe o plita cu inductie apa fierbe in aprox. 60 de secunde. Cantitate de apa utilizata in test: 280 ml.
Racordare la curent/priza cuptor electric si plita electrica In imaginea de mai jos se observa cum se racordeaza la linia de curent, un cuport electric care se livreaza impreuna cu o plita cu inductie. Plita cu inductie se contecteaza deaspura cuptorului electric printr-o mufa cu un design specific. Atentie, consultati manualul cuptorului/plitei dvs. inainte de a-l conecta la curent. Imaginile de mai jos sunt informative, si nu pot corespunde cu cuptorul sau plita cu inductie pe care tocmai ati achizitionat-o!
Articol reactualizat 19.04.2014.
Dezavantajele plitei pe inductie: nu se poate gati in oale/tigai de aluminiu. Procesul de inductie are loc doar in preajma aliajelor pe baza de fier.
Aluminiu este cel mai cancerigen metal pt folosire in domeniul gatitului.
Poza de la legatura electrica este de la aragaz sau de la plita? Vad ca merge si pe 380, imi puteti spune va rog ce model este?
Legatura electrica este la cuptorul electric, insa plita cu inductie se cupleaza deasupra cuptorului. Deci racordul electric din imagine este si pentru cuptor, dar si pentru plita cu inductie. In prezent este conectat la 220V. Este vorba de un model de top AEG – Electrolux (prima poza de sus si cele de la racordul electric), numar model 68070M-MN, inductie 7,4 kW.