Alternativă la sistemul de operare Windows

interfata ubuntu

Windows 10 este viitorul sistem de operare cu care Microsoft dorește să ne capteze în continuare atenția. Conform lui netmarketshare.com, Windows 8 are o cotă de piață de peste 12 %, fiind depășit de Windows 7 cu o cotă de piața imensă ce depășește 51%, iar Windows XP deține o cota de piața de 25%. Mac OS X deține 6 procente, urmat de Vista cu 3%.

Conform proverbului „buturuga mică răstoarnă carul mare”, în urma clasamentului, prin comparație cu sistemele de operare descrise mai sus, este sistemul de operare Linux cu aproape 1,7% cotă de piață. Sistem de operare Linux, pe care îl găsim sub diverse denumiri: Ubuntu, Fedora, OpenSUSE, Gnome, Cinnmon, Mate, KDE etc.

Așadar dacă stăm să privim cifrele, este evident că cea mai mare încredere o avem în sistemul de operare Windows. Eu am lucrat pe acest sistem de operare aproape 17 ani sau mai mult. Și din motive obiective, am trecut de la Windows XP la Ubuntu. Trecerea nu a fost ușoară mai ales că, a fost nevoie să mă obișnuiesc cu altă interfață (spre exemplu în Ubuntu ca să închizi o ferestră trebuie să apeși pe „X” în colțul din stânga vs. Windows colțul din dreapta), cu un alt mod de operare, cu alte scurtături etc. Tendința de a te întoarce de la un sistem de operare Linux la unul Windows, este una naturală și este foarte sensibilă.

Adică la un moment dat simți că ceea ce puteai să faci în Windows, nu poți să realizezi în Linux. Ei bine dacă ești un jucător înrăit sau lucrezi cu suita de programe Adobe, îți voi da dreptate că Linuxul încă nu este pentru tine! Deși și în aceste cazuri există speranță și alternative în cloud, Gimp etc. Sigur sunt și alte programe cu care nu poți lucra în Linux.

Însă (un exemplu) dacă ești contabil, și folosești programul Saga, mai scrii un text, trimiți un e-mail, comunici pe Yahoo messenger sau Skype, folosești rareori Teamviwer, mai scrii un DVD, atunci sistemul de operare Linux îți va fi mai mult decât suficient. Avantajul major al Linux-ului reprezintă rezistența mare la atacurile din exterior, pe când la Windows problemele de securitate abundă și de multe ori au zi fraza „iarăși trebuie să-mi instalez sistemul de operare Windows ca s-a stricat ceva și nu îl mai pot repara”. Deci în cazul sistemului de operare Windows, reinstalarea sistemului de operare este o rezolvare la îndemna oricui.

Test scurt Linux vs. Windows

După mai bine de un an de teste cu sistemul de operare Ubuntu, am avut surpriza la un moment dat că nu a mai pornit și a trebuie să-l reinstalez. Am mai avut unele surprize cu browserul Firefox, dar s-au rezolvat. Deci Ubuntu nu este un sistem de operare perfect, dar este de multe ori mai stabil ca și Windows, iar dacă tu instalezi o prostie în linux este problema ta. În Windows în schimb, uneori nu tu ești persoana care instalează o prostie, și aici avem o problemă majoră, care de multe ori este secantă (viruși, spyware, programe malițioase etc.)!

Și să nu uităm pentru Windows trebuie să plătim cel puțin o licență, dacă preferăm să folosim Windows-ul cu o licență furată de pe ici colo, vă rog să nu vă mirați că aveți probleme cu sistemul de operare Windows. Din păcate problemele cu sistemul de operare Windows sunt des întâlnite în România, pentru că, pur și simplu nu ne permitem să cumpărăm o licență sau sunt putini cei care își cumpără o licență! Bine mai este și o problemă de mentalitate, adică este mai ușor să „împrumutăm” decât să cumpărăm! Asta ca să fiu foarte diplomat. În schimb Linux este un sistem de operare gratuit! Este susținut de o comunitate deschisă care caută soluții pentru problemele utilizatorilor.

Ca și recomandare, dacă doriți să treceți de la Windows la Linux, eu vă sugerez să începeți cu distribuția Ubuntu. Pe de altă parte, aici găsiți 6 sisteme de operare Linux desktop, și puteți să alegeți un sistem de operare linux cu o interfața pe gustul dvs. Iar dacă vreți să vedeți cum se operare în Linux, aici găsiți un tutorial video care vă prezintă cum gestionăm fișierele în Ubuntu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.