Polychlorinated Biphenyls – abreviat drept PCB – reprezintă un grup de chimicale sintetice care au fost utilizate timp de 50 de ani în compozitia a sute de produse, vopsele și materiale pentru construcții.
Înainte ca aceste chimicale să fie interzise, unele companii au deversat cantități mari de deșeuri ce conțineau PCB în râuri și fluvii, creându-se unul dintre cele mai mari scandaluri legate de protecția mediului.
PCB continuă să reprezinte o problemă, întrucât se stochează în pământ apă, și animale. Studiile au demonstrat că expunerea la PCB – indiferent că e vorba de ingestie, inhalare sau contact direct cu pielea – cauzează o gamă largă de boli, inclusiv tulburari de comportament și cancer, iar copiii sunt cei mai afectați de aceast deşeu, întrucât organismul lor se află în continuă creștere.
Cercetatorii au efectuat studii în școli, iar concluziile au demonstrat că liceele afectate sunt situate în vecinatatea locațiilor unde s-au făcut deversari de deșeuri, adolescenții fiind expuși la PCB din cauza aerului închis, care favorizează acumularea de toxine și se stochează foarte bine în spații închise ermetic, precum sălile de clasă care dispun de geamuri termopan.
Sursa: medicalnewstoday.com
Lasă un răspuns