Acest dispozitiv imprimat 3D convertește căldura în energie electrică

Cercetătorii de la Centrul de Inovare și Cunoștințe SPECIFIC al Universității Swansea au dezvoltat ceea ce cred că, reprezintă cel mai performant dispozitiv termoelectric imprimat 3D.

Ultima lor creație transformă căldura în energie electrică cu un factor de eficiență de peste 50%, mai mare decât orice alt dispozitiv termoelectric imprimat 3D. Această dezvoltare ar putea aduce beneficii uriașe industriei din Marea Britanie.

Dr. Matt Carnie de la Universitatea Swansea, care a fost cercetător principal pentru această lucrare, a declarat: „Transformarea căldurii reziduale în energie electrică poate spori în mod semnificativ eficiența energetică, reducerea facturilor și reducerea emisiilor de carbon. Rezultatele noastre arată că materialele termoelectrice imprimate 3D care utilizează seleniu de staniu promit mult. „

Mai mult, noul dispozitiv este ieftin și se poate fabrica în serie mare în comparație cu utilizarea metodelor tradiționale de fabricație.

Selenidul (SnSe) s-a dovedit a fi un compus util pentru a fi utilizat ca material termoelectric. Cu toate acestea, este costisitor de fabricat folosind metode tradiționale și necesită multă energie. Dar, cercetătorii au dezvoltat o cerneală SnSe care se poate imprima 3D, care este o alternativă mult mai accesibilă.

Ei au început să lucreze la o tehnică de imprimare 3D pentru a produce un generator termoelectric folosind cerneala SnSe. Dispozitivul rezultat s-a dovedit a fi un succes cu rezultate record de eficiență și performanță.

În prezent, a VI-a parte din energia utilizată de industria din Marea Britanie generează căldură reziduală. Echipa crede că dispozitivul lor imprimat 3D ar putea să valorifice căldura și să creeze electricitate, ajutând industriile să reducă amprenta de carbon și facturile de energie.

Echipa consideră că industria producției de oțel ar putea beneficia în mod deosebit de pe urma acestei descoperirii, industrie care generează cantități uriașe de căldură. Această căldură ar putea fi reciclată și ar crește eficiența energetică.

Carnie adauga: „Este nevoie de mai multă muncă, dar deja descoperirea noastră demonstrează că această tehnică, combinand eficiența și economia, ar putea fi foarte atractivă pentru industriile mari consumatoare de energie”.

Sursa: all3dp.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.