Joint European Torus din Oxfordshire va genera temperaturi de zece ori mai mari decât Soarele nostru, pentru a induce fuziunea nucleară și să genereze astfel, o energie uriașă!
Fuziunea nucleară – este un proces despre care unii oameni de știință susțin că ar putea alimenta în siguranță lumea, fără a produce deșeuri radioactive – a rămas evazivă, de când a început să fie studiată în anii 1920. Dar acum este mai aproape de realitate, cercetătorii încercând să recreeze puterea Soarelui, construind o stea chiar aici pe Pământ.
Zeci de proiecte științifice s-au luptat pentru ca fuziunea nucleară comercială să devină realitate. Nimeni nu a reușit. Dar la mijlocul anului 2021, un proiect ambițios cu finanțare europeană în Marea Britanie va vedea, pentru prima dată din 1997, izotopi de hidrogen deuteriu și tritiu (DT) – combinația de combustibili care oferă niveluri ridicate de performanță de fuziune și se așteaptă să genereze electricitate comercială în viitoarele centrale electrice – utilizată în experimente la JET.
În interiorul unui reactor în formă de gogoașă uriașă, oamenii de știință din proiectul Joint European Torus (sau JET) vor sparge atomi de hidrogen la o viteză mare, eliberând o cantitate uriașă de energie și căldură sub formă de plasmă. Temperaturile vor atinge un nivel de zece ori mai mare decât ceea ce oferă Soarele pe măsură ce plasma se învârte în jur.
Experimentul deschide calea către ITER, un proiect mai mare de reactoare de fuziune nucleară cu sediul în sudul Franței și finanțat de 35 de țări, care va demonstra fuziunea la nivel de energie comercială, producând cantități aproape nelimitate de energie în proces. Acest proiect uriaș, care va fi dezvăluit în 2025, se bazează pe experimentele JET pentru a reduce timpul necesar pentru a scoate puterea de fuziune din laborator și să o aducă în casele noastre.
Sursa: wired.co.uk
Foarte interesant, multumesc pentru informatie!