Incarcatorul unui telefon mobil, conectat la telefon, consuma curent in valoarea aproximativa de 1 leu/an!
Imi aduc aminte de parinti, care de fiecare data cand uitam ceva in priza, un incarcator de baterii, o masina de gaurit etc. imi atrageau atentia sa le scot din priza, motivand ca, consuma energie sau se pot intampla diferite accidente. Nu pot sa nu le dau dreptate cu partea a doua a propozitiei, dar astazi voi vorbi exclusiv de consumul de energie al incarcatoarelor pentru telefoanele mobile.
Incarcatorul pentru telefonul mobil uitat in priza nu consuma deloc curent*
Incarcatoarele pentru telefoanele mobile, de generatie noua si fac referire in special la cele fabricate incepand cu anul 2010, cand sunt uitate in priza, fara a fi cuplate la telefonul mobil, nu consuma niciun watt (nu consuma deloc curent electric), puteti observa imaginea alaturata. Desigur, pentru siguranta dvs. va recomand sa le scoateti din priza, mai ales ca cele mai multe accidente conform studiilor de specialitate, au loc in mediul casnic.
Consumul unui incarcator pentru un telefon mobil obisnuit
Consumul masurat al unui incarcator pentru telefonul mobil este cuprins intre 2,7 pana la 3,7 watti, media celor doua consumuri fiind de 3,2 wati. Daca luam in considerare o incarcare zilnica a telefonului mobil de doua ore, atunci constatam ca telefonul nostru consuma pe luna (2 ore x 30 zile x 3,2 wati=) 192 de wati. Consideram costul unui Kilowatt de 0,44 lei (44 bani inclusiv TVA), si aflam ca incarcarea unui telefon costa pe luna 0,085 lei, adica daca rotunjim 9 bani. Suma de 9 bani consider ca nu mai reprezinta pentru nimeni un impediment!
In final
Dupa cum ati putut observa, sa ne incarcam telefonul mobil ne costa aproape 10 bani pe luna, in conditiile date mai sus. Mai bine spus nu ne costa aproape nimic. Asadar mitul ca incarcatorul telefonului consuma curent atunci cand il uitam in priza, nu este valabil!
Ba mai mult, sa ne incarcam telefonul mobil are un cost apropiat de 0 lei.
Alternative
Telefonul mobil se poate incarca de asemenea si in masina, costurile acestei incarcari fiind aproape nule; sau se poate incarca cu un incarcator solar!
Informatii tehnice
Pentru acest articol am utilizat un incarcator NOKIA, model AC-3E si un telefon Nokia model 6233, fabricat in Germania.
*incarcatoarele de generatie noua
ce aparat e ala cu care ai masurat?si camn cat costa unul? ca si eu am niste nelamuriri acasa in vrivinta curentului consumat.as fi recunoscator daca mi-ati da un raspuns pe mail
Buna Daniel,
Producatorul nu imi permite sa ii divulg numele, altfel, marca dispozitivului de masurat se putea observa in imagini. Nu pot sa iti trimit nici e-mail, pentru ca incalc rugamintea producatorului. Cu siguranta, dispozitive similare ar trebui sa gasesti in cautarile online.
cum vine asta ca producatorul nu-ti da voie sa faci reclama ?
pai inseamna ca nu vrea sa vanda sau cum ?
de cand tre sa cerem permisiunea producatorilor pt a face reclama la produsele lor.
E ca si cum as zice ca am un telefon dar nu va pot spune de care e.
Este specificat în manualul produsului acest lucru! Fiecare producător își poate rezerva acest drept. Unii nu doresc reclamă. E ca și cum eu aș dori să fac reclamă la Testat în România pe alte site-uri, dar sincer, nu sunt interesat pentru că, traficul site-ului crește în mod organic și sunt mulțumit de acest ritm de creștere. Am suficienți cititori de calitate și care apreciază ceea ce prezint și testez pe site.
Recent am testat consumul de energie electrica la incarcarea unui smartphone cu ecran de 12 cm, si acesta are un varf de 5,8 W, in principiu consuma dublu față de modelul prezentat in articol.
Interesant articol..se poate afla si pentru tablete?
Da, tableta pe care am testat-o consuma cca. 10,5 W atunci când se încarcă. Tableta are o diagonală de 21 cm. Articolul este postat pe blog.
Ba si alti „experti” spun ca scoatel ca te jupaoie de bani:))) chiar daca le spui ca e ca si cum ai baga un cablu la capatul caruia nu ai lega nimic ei tot stiu mai bine si la ei tot consuma de rupe 🙂