Spot cu LED vs. halogen

spot cu led vs. halogen

spot cu led vs. halogen

Pentru bucătărie am ales spot-uri cu halogen

Spot-urile cu halogen au fost pentru mine cea mai bună alternativă în bucătărie, pentru că sunt compacte, alte modele se pot integra în tavanul de regips și asigură „suficientă lumină”. În bucătărie am instalat inițial 5 corpuri de iluminat, 3 care iluminează bucătăria, unul care asigură lumină indirecta și unul iluminează chiuveta. Am ales să folosesc spoturi de 50W. La un moment dat, am schimbat becurile spot de 50W cu 25W, dar asigurau prea puțină lumina și așa am renunțat la ele.

Spot cu LED, sau „downlight”

Timpul a trecut și spoturile cu halogen s-au învechit, si am ales să le schimb cu corpuri de iluminat cu LED, care depășesc cu puțin dimensiunea unui spot aplicat cu halogen.

Aplicarea spoturilor pe tavan, presupune o dificultate peste medie, indiferent de ce produs discutăm, pentru că, trebuie să găurim tavanul, iar găurirea tavanului nu este deloc ușoară, mai ales dacă vorbim de un tavan din beton. Eu am noroc pentru că, tavanul are câțiva centimetri de tencuială și burghiul a pătruns cu ușurința în tencuială. După fixarea profilului care urmează să susțină corpul de iluminat mai trebuie să conectăm firele din cupru la corpul de iluminat și să-l fixăm cu două șuruburi de acesta.

Test spot cu LED vs. halogen

spot halogen
spot halogen
spot led
spot led

Spot-urile pe care le-am testat au o putere de 14W, sunt de culoare albă (dar producătorul m-a asigurat că le poate livra în orice culoare, roșu, verde, albastru etc.) și asigură un flux luminos de 1400 lumeni și o lumină rece. După montarea primului spot cu LED, alături de cel cu halogen, și pornirea celor două am realizat că spot-urile cu halogen de 50W (becul) asigură doar 25% din necesarul de lumină în bucătărie. Practic spot-urile cu halogen trebuie să fie de 4 ori mai multe ca să asigure același necesar de lumină într-o bucătărie, pe care il asigura cele cu LED.

cata lumina furnizeaza spotul cu halogen pe podea
Lumina furnizată de spotul cu halogen pe podea.
cata lumina furnizeaza spotul cu LED pe podea
Lumina furnizată de spotul cu LED pe podea.

În imagine se poate observa pe gresie câtă lumină asigura spotul cu halogen vs. LED. Diferența este enormă. Pot să spun că, spot-urile cu halogen sunt de domeniul trecutului, un trecut care a fost „întunecos” și care ne înșela vederea pentru că, spotul cu LED asigură o fidelitate de redare a culorilor foarte apropiată de lumina naturala a soarelui.

Un alt test spot cu LED vs. halogen

În fotografia alăturată puteți observa mai evident diferența de lumină dată de un spot cu halogen de 25W vs. spot cu LED de 14W. Imaginea valorează mai mult de 1000 de cuvinte, fiind un test mai mult decât relevant.

Spot LED vs. halogen
Spot LED 14W vs. halogen 25W

În final, spot cu LED vs. halogen

Tehnologia cu halogen pur și simplu se stinge, încet dar sigur. Noua tehnologie cu LED, ne oferă mai multă lumină, mai multă claritate și fidelitate în redarea culorilor, dar și consumul este mult mai redus. Eu consider că este irelevant să calculez în cât timp se realizează amortizarea unui spot cu LED vs. halogen!

Spot-ul cu LED pe care l-am testat merită toți banii, îmi asigură un confort pe care părinții mei nu l-au avut, aspectul „downlight-ului” este impecabil, și în final asigură un lux la un nivel ridicat. Spot-ul cu LED pe care l-am testat costă 60 euro fără TVA și are o durată de viață de 100.000 ore. Practic și băiatul meu o să ajungă să-l folosească, atât de mult reprezintă 100.000 ore!

spot-uri cu led in bucatarie
De 4 ori mai multa lumina cu spoturi LED vs. halogen, si un consum redus de la 150W la 42W

1 comentariu

  1. Foarte buna ideea de a compara spoturi cu LED cu cele cu halogen, mai ales ca in general se tot discuta despre echivalentele intre aceste doua surse de iluminat. Din ce se vede in poze, si imi place ca sunt facute din mai multe unghiuri), se vede clar ca lumina oferita de spotul cu LED este mult mai buna. In privinta duratei de viata, depinde foarte mult in ce conditii este utilizat un spot (conditii ambientale, numar de ore/zi) si chiar daca nu va tine 100.000 de ore, macar cativa ani buni sigur nu vrei avea probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.