Fosa este un subiect foarte discutat la tara si nu numai. In orase canalizarea este disponibila aproape peste tot. Insa, cei care au nevoie sa se racordeze la canalizare si pur si simplu nu pot, fosa septica ecologica este probabil unica alternativa. Subiectiv, am auzit ca, conf. legii, fosele clasice construite din caramida sau alte materiale de constructii sunt interzise in Romania, cel putin cu siguranta sunt interzise in U.E pentru ca polueaza panza freatica. Insa, pana acestea vor fi desfiintate, vor mai trece zeci de ani.
Fosa septica ecologica este o alternativa solida, la fosa clasica. In primul rand, sa va enumar motivele, costul ei este asemanator cu costul constructiei unei fose clasice, fosa septica ecologica se instaleaza foarte rapid, are o dimensiune mica, este usor de transportat, nu foloseste energie electrica, protejeaza mediul inconjurator si se intretine foarte usor.
In teste fosa septica tip Imhoff Eco Slim 4
Inainte de a va dezvalui rezultatele testelor, o sa va prezint cateva caracteristici ale acestei fose. Numarul 4 reprezinta numarul maxim de persoane care pot utiliza fosa. Evident pot folosi mai multe persoane fosa, insa aceasta va trebui vidanjata mai repede. Conform instructiunilor, o persoana/utilizator consuma in medie intre 170 si 200 litri pe zi. Fosa Imhoff Eco Slim 4 are o capacitate de 690 litri, si un volum total de 985 litri. Producatorul mentioneaza ca vidanjarea nu trebuie sa se faca mai devreme de 18 luni daca se respecta instructiunile de exploatare. Dar sa vedem testele.
Testul 1
In primul test in care am pus un singur plic cu bioactivator (accelerator de formare a bacteriilor) chiar la inceputfosa a trebuit golita in 29 aprilie 2009, initial s-a inceput folosirea ei la data de 20 august 2008. Practic a trebui golita dupa aproximativ 9 luni de zile. De ce asa de repede? Greseala a fost ca am spalat in chiuveta pensulele cu vopsea pentru perete, in repetate randuri. Iar dupa cum se stie, vopsele sunt toxice, ele au distrus probabil bacteriile si de aceea a fost nevoie sa golesc fosa dupa numai 9 luni, fata de 18 luni cat a mentionat producatorul.
Testul 2
Dupa golirea fosei in 29 aprilie 2009, am folosit bioactivator timp de 10 luni de zile odata la doua luni, bioactivatorul se pune simplu in toaleta seara inainte de culcare (sa nu se utilizeze canalizarea mai multe ore dupa ce ajunge bioactivatorul in fosa!), se lasa cca. 10 minute si se igienizeaza toaleta. De data aceasta am fost nevoit sa golesc fosa in 13 iulie 2012, ceea ce inseamna mai mult de 38 de luni. Deci practic am depasit estimarile producatorului cu 20 luni. Conform acestui test, fosa Imhoff Eco Slim 4 trebuie vidanjata odata la 3 ani si 2 luni. Costul vidanjarii este de aproximativ 50 lei + 55 de lei costul bioactivatorului (500 grame). Dupa un calcul simplu intretinerea acestei fose in conditiile acestui test, costa aproximativ 33 lei/an!
In final
Fosa tip Imhoff Eco Slim 4 a costat in 2008 aproximativ 3300 lei cu TVA, are o garantie de 30 ani pentru rezistenta la coroziune, care este oferita de firma producatoare Telcom Italia. Costul de intretinere dupa cum am vazut se ridica la aproximativ 33 lei/an, ceea ce face din Fosa tip Imhoff Eco Slim 4 un produs rentabil pe termen lung, pe de alta parte cineva imi sugera sa folosesc ingrasamantul din fosa septica pentru pamantul ce urmeaza a fi cultivat. O idee demna de retinut, insa sa nu uitam ca apa care iese din fosa Imhoff Eco Slim 4 este filtrata si este utila doar pentru gradina!
Intr-adevar, fosa ecologica constituie o solutie ideala in zonele neracordate la reteaua de canalizare. Din pacate, multi oameni inca apeleaza la sisteme rudimentare pentru gestionarea deseurilor menajere, care le pun sanatatea in pericol.
200 litri consum zilnic x 30 zile = 6000 litri.
Fosa are o capacitate de 690 litri.
6000 – 690 = 5310
Unde se acumuleaza restul de 5310 litri?
LOL
Restul de 5310 litri se scurg încet în pământ.