Magazinul online Ergos ne îndrumă cum să ne alegem un scaun directorial
Munca la birou necesita un spatiu optim de lucru, confort si pozitie sanatoasa, precum si un ambient placut si relaxant. Pentru persoanele care petrec mai mult de 8 ore pe zi la birou, a fost conceput special un tip de scaun – scaun directorial – care, prin numeroasele sale reglaje, poate sa le confere acestora confortul necesar, suportul corect pentru intreaga coloana vertebrala, cat si rezistenta necesara pentru o utilizare indelungata.
Potrivit medicilor specialisti, pentru a preveni durerile musculare si afectiunile coloanei vertebrale, persoanele care isi petrec cel mai mult timp pe scaun trebuie sa adopte o pozitie corecta:
– coloana trebuie sa fie dreapta
– genunchii la acelasi nivel cu soldurile
– incheieturile mainilor trebuie sa fie drepte pe tastatura, nu indoite.
O pozitie corecta pe scaun iti va asigura:
– sanatatea spatelui – o coloana vertebrala sanatoasa asigura o sanatate mai buna pentru intregul organism. Efortul depus de organism intr-o pozitie incorecta poate cauza dureri puternice de cap, dureri de spate sau ale muschilor gatului;
– confortul;
– iti va creste randamentul de munca si vei fi mai energic.
Statul de lunga durata in fata calculatorului in pozitia corecta oboseste mult unele perechi de muschi, de aceea, peste o perioada incepem sa luam pozitii incorecte. Din acest motiv, pentru a mentine coloana vertebrala intr-o pozitie sanatoasa, este nevoie si de un scaun confortabil, ergonomic, ce trebuie sa indeplineasca anumite cerinte si sa se potriveasca cat mai bine cu forma corpului. Un scaun care este prea voluminos sau din contra prea mic, poate provoca in timp persoanei care il foloseste dureri inutile in diferite zone ale corpului, mai ales a spatelui, ce pot deveni si cronice.
Pentru evitarea acestor situatii se recomanda scaunul directorial.
Un scaun directorial este un scaun ergonomic, ce are grija ca pozitia spatelui (a coloanei vertebrale si a zonei lombare), a gatului si capului sa fie cea corecta in orice moment si indiferent de activitatea pe care o desfasori.
Un scaun directorial potrivit trebuie sa se ajusteze la conformatia corporala a fiecarui utilizator, sa dispuna de posibilitati variate de reglare – atat in inaltime, cat si in adancime – si sa ofere suport lombar, pentru gat, cap si brate. Un astfel de scaun vine cu proprietati ergonomice superioare si durabilitate indelungata.
Iata cateva aspecte la care trebuie sa te uiti atunci cand iti alegi un scaun directorial:
Pentru cele mai multe persoane, distanta ideala fata de sol este de 40 – 50 de centimetri. Reglajul in inaltime al scaunului iti permite sa adopti o pozitie corecta atunci cand stai pe scaun: talpile ating podeaua, fiind bine asezate, coapsele stau in pozitie verticala, iar bratele sunt la egalitate cu nivelul biroului.
Un scaun directorial perfect are un spatar reglabil, inalt, pe care sa te poti rezema, pastrand coloana dreapta, fara sa-ti dai capul pe spate.
Mai este nevoie de manere/brate suficient de inalte ca sa iti poti rezema coatele pe ele fara sa iti tasezi coloana si sa cobori umerii. La fel ca spatarul si inaltimea scaunului, suportul pentru brate ar trebui sa fie ajustabil. Umerii au nevoie de relaxare, iar bratele si coatele trebuie sa se sprijine usor pe suportul scaunului in timp ce tastezi la calculator.
De asemenea e necesar ca scaunul directorial sa fie rotativ. Rotile nu mai sunt un lux, ci o necesitate.
1. Suport pentru spate
Scaunul pentru birou ar trebui sa asigure confort pentru zona lombara, este vorba despre o pernuta in plus, atasata spatarului, fie ca este vorba despre un spatar mic, care se ajusteaza si pe care il poti modifica dupa propriile caracteristici.
De asemenea, pozitia spatarului este foarte importanta. Daca acesta este situat foarte in spate, te va obliga sa te departezi prea mult de birou si sa te asezi intr-o pozitie inadecvata. Daca scaunul te va impinge mult prea in fata, atunci spatele tau nu se va simti confortabil. Distanta dintre spatele scaunului si fata ar trebui sa fie de aproximativ 40 – 50 de centimetri.
Aceasta componenta a spatelui ar trebui sa fie reglabila, astfel incat sa iti permita relaxarea ori de cate ori simti nevoia. Chiar daca iti schimbi pozitia, spatele tau trebuie sa stea confortabil, in special zona lombara. Spatarul scaunului trebuie sa se miste cu usurinta in fata si in spate si sa aiba un sistem de blocare, pentru a preveni balansarea scaunului si stabilirea unghiului corect.
2. Material
Incearca sa nu alegi o suprafata prea tare, indiferent de materialul pentru care optezi. Confortul este cel mai important, insa si rezistenta acestuia, pentru ca un scaun bun va constitui o investitie. Evita suprafetele mult prea tari, pentru ca te vor obosi.
3. Cauta solutii practice
In functie de constructia biroului tau, de materialul de pe podea, poti opta pentru celelalte caracteristici ale scaunului. De exemplu, ar fi indicat sa achizitionezi un scaun pe roti, te va ajuta sa te deplasezi mai usor dintr-o parte in alta. Un scaun cu o constructie solida este preferabil unuia din plastic, pentru ca acesta va rezista mai mult in timp.
Totodata, medicii sustin ca pauzele de relaxare atat a mintii, cat si a corpului sunt necesare. Nu uitati si de distanta minima dintre ochi si monitor – cel putin 30 cm.
Desi scopul tetierei este sa sustina capul intr-o pozitie sanatoasa, aceasta poate avea efectul opus si sa inrautateasca situatia daca nu alegem scaunul potrivit. Inainte de achizitionarea unui scaun este bine sa obtineti cateva informatii utile despre acesta.
Scaun de birou ergonomic
Acest scaun se adapteaza incaperii si inaltimii biroului dumneavoastra prin diferite tipuri de reglaje manuale : mecanism de balans fata/spate, piston pneumatic pentru reglaj in inaltime si mecanism special pentru reglajul lombar, una dintre zonele cele mai afectate de statul la birou in exces.
Spatarul si sezutul scaunului sunt tapitate cu un material deosebit, mesh, care este ca o plasa ce permite aerului sa circule, evitant astfel transpiratia. Devine astfel un scaun ideal pentru perioadele calduroase. Cu un design modern, se poate adapta oricarui tip de birou, in special celor moderne si minimaliste. Este disponibil in culorile visiniu sau gri.
Tehnologia din spatele acestui model imbina perfect arta cu stiinta, oferind un produs cu zone moi care se flexeaza acolo unde este nevoie, oferind in acest fel un suport perfect pentru zona superioara a spatelui dar si pentru cea inferioara (zona lombara). Cotierele reglabile multi-dimensional, tetiera care se inalta sau se rasuceste spre inainte si inapoi sunt deasemenea reglaje strict necesare pentru confortul si sanatatea utilizatorului.
Scaun de birou ergonomic Ergohuman
Scaunul Ergonomic Ergohuman a fost conceput in special pentru persoanele care petrec mai mult de 8 ore pe zi la birou. Acestia au nevoie de un produs care sa le confere atat confortul necesar dar si rezistenta necesara pentru un timp indelungat (scaun pentru utilizare intensiva).
Atunci cand ne asezam pe scaun pentru un timp mai indelungat trebuie sa ne asiguram ca spatarul acestuia are contact permanent cu spatele pe o suprafata cat mai mare, mai ales in zona lombara unde apar de obicei primele probleme. Majoritatea celor care achizitioneaza un scaun cu suport lombar sunt persoane care pana atunci foloseau scaune de birou obisnuite, cu spatar standard, care nu asigurau o sustinere nici macar partiala a acestei zone.
In timpul sederii, suportul lombar se adapteaza automat la greutatea utilizatorului oferind o buna sustinere a acestei zone.
In timpul lucrului, suportul lombar continua sa ofere o buna sustinere zonei lombare, chiar si in pozitie perfect verticala.
In pozitia inclinat spre spate, suportul lombar flexibil actioneaza oferind un contact permanent si o buna sustinere a zonei lombare.
Ce sa evitam la un scaun cu tetiera?
Primul lucru la care trebuie sa fim atenti sunt caracteristicile generale, daca acesta este potrivit pentru timpul zilnic petrecut la birou sau activitatea pentru care il achizitionam, daca spatarul este suficient de inalt iar tetiera este ajustabila. Trebuie observat daca beneficiaza de reglaje ce permit ridicarea si coborarea acesteia sau daca se poate regla si in unghi.
Scaunele cu tetiera fixa sunt de evitat, acestea nu se vor potrivi corespunzator decat persoanelor ce au o anumita inaltime. Primul indiciu la un scaun care ne face sa ne dam seama ca tetiera nu este reglabila (desi pare) este pretul, daca scaunul are un pret prea avantajos ca sa fie adevarat atunci probabil ca asa si este, cele cu tetiera reglabila fiind de obicei mult mai scumpe fata de cele obisnuite. Cand se achizitioneaza un scaun prin intermediul unui magazin online cea mai la indemana metoda este analizarea atenta a specificatiilor acestuia. Daca nu sunt suficiente informatii majoritatea magazinelor au adrese si numere de contact de unde se pot obtine informatiile necesare.
Scaunele care beneficiaza de reglaje reduse in inaltime pot deasemenea crea probleme, mai ales daca acestea au un design cu spatar inalt. In acest caz nu se poate folosi tetiera intr-un mod corespunzator de anumite persoane care au o talie mai mica.
Cum alegem scaunul potrivit, cu tetiera?
In primul rand tetiera trebuie sa fie ajustabila macar in inaltime. Ideal este ca aceasta sa dispuna de cat mai multe reglaje in genul celei cu care este prevazut si scaunul Ergohuman. In mod normal tetiera nu va fi in contact permanent cu capul sau cu gatul, ea trebuie sa ne ajute atunci cand vrem sa odihnim aceste zone sustinand capul intr-o pozitie cat mai confortabila si corecta, fiind pozitionata la o inaltime si un unghi optim. Tetiera trebuie sa ne permita sa lucram fara sa ne incomodeze sau sa ne impinga capul spre inainte. Folosita in acest mod poate cauza dureri in zona umerilor si a gatului.
Scaunele ergonomice de genul modelului Ergohuman sunt cele mai indicate pentru persoanele cu dureri de spate sau care petrec foarte mult la birou. Acesta dispune de reglaje care permit folosirea de o gama foarte larga de persoane, de diferite inaltimi, care doresc o pozitie cat mai diferita sau cat mai comoda in functie de activitatea desfasurata. Tetiera acestui model are deasemenea toate reglajele necesare, aceasta caracteristica (dar si altele) facandu-l cel mai vandut scaun din clasa sa.
Lasă un răspuns