România a avut succes în ceea ce privește creșterea exporturilor – rata de creștere anuală medie a exporturilor fiind de 7%

Numărul ridicat de convenții de evitare a dublei impuneri încurajează expansiunea în străinătate

România este una dintre țările cotate pe cele mai înalte poziții în competiția de valorificare a globalizării și în consecință este orientată către o viitoare creștere economică pozitivă, potrivit noului studiului realizat de UHY, rețeaua internațională de contabilitate și consultanță.

Consultanții în domeniul fiscal și de business UHY din 27 de țări și-au ierarhizat economiile în funcție de diverși factori, inclusiv fiscalitate și politică comercială, care indică măsura în care o economie este deja internaționalizată și cât de bine poziționată este pentru a beneficia de viitoarea globalizare a comerțului.

Factorii examinați în studiul UHY au inclus: cât de multe reușite a avut o țară în a negocia condiții fiscale favorabile cu potențiali parteneri comerciali, cât de mult succes a avut în a crește exporturile, cât de important este rolul pe care îl joacă deja comerțul în economia sa, cât de ridicate sunt taxele pe care le impune companiilor care își ”repatriază” profiturile din străinătate și cum este clasificată în studiul ‘Ease of Doing Business’ al Băncii Mondiale.

Evaluată după acești factori, România a înregistrat un scor de 5 dintr-un maxim de 10, astfel încât se află după alte țări membre ale Uniunii Europene, dar pe același loc 12 în ierarhie, alături de Irlanda și Brazilia și înaintea Chinei, aflate pe locul 17.

UHY subliniază că România a fost foarte eficientă în a exploata oportunitățile prezentate de piața unică.

UHY explică faptul că România a avut succes în ceea ce privește creșterea exporturilor – rata de creștere anuală medie a exporturilor fiind de 7%  (incepând cu anul 2005). Totuși România este în urma vecinilor din Europa de Est precum Slovacia, Republica Cehă și Croația din pricina unei cote ridicate a impozitului pe profiturile repatriate.

Camelia Dobre de la UHY Audit CD SRL, firmă-membră UHY în România, spune: ”România a fost foarte eficientă în a valorifica la maxim apartenența sa la Uniunea Europeană și încă și-a menținut costuri salariale competitive. Guvernul său a urmat o agendă de liberalizare și datorită avantajelor sale tradiționale în domeniul manufacturier, România a devenit o locație din ce în ce mai importantă pentru afacerile internaționale.”

”România se situează pe o poziție mai puțin favorabilă în ceea ce privește nivelul impozitelor aplicate profiturilor repatriate, ceea ce poate limita cuantumul profitului pe care o companie română îl aduce înapoi în țară. Însă acest fapt a fost cumva atenuat de numărul ridicat de convenții de evitare a dublei impuneri încheiate de România .”

”Deși România suferă încă din cauza unui nivel ridicat al birocrației, pe măsură ce continuă să-și consolideze capacitățile, să-și îmbunătățească infrastructura și să-și reducă birocrația locală, ar putea deveni un competitor formidabil, în special dacă ar putea face tranziția de la comerțul în cadrul Uniunii Europene la comerțul global.”

Mai multe detalii despre UHY AUDIT CD SRL gasiti aici.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.