„Paradoxul managementului timpului, oricum, este ca in cele mai multe cazuri, problema nu este deloc legata de timp. De fapt, toti avem nici mai mult nici mai putin de 24 de ore pe zi….”
Consideram doua criterii comune pentru majoritatea oamenilor care au probleme de management al timpului: ei, de obicei, nu deleaga prea mult si sunt perfectionisti foarte exigenti. Ca urmare, ei sunt cei care vor sa controleze strict prea multe detalii sunt in acelasi timp cei care se plang zilele sunt prea scurte pentru a face tot ce este nevoie sa faca. Intr-adevar managerii care nu au suficienta incredere in ceilalti astfel incat sa coboare stacheta asteptarilor excesiv de inalte sunt si cei care incep programul foarte devreme, il termina foarte tarziu si isi iau de lucru acasa in weekenduri.
Luati aminte ca procesul se confirma pe el insusi. Daca nu aveti incredere ca cineva poate sa isi faca treaba corect si consecvent fara prea mult control, veti ramane in echipa doar cu cei care accepta sau au nevoie in mod constant de supervizare. Daca va justificati existenta prin faptul ca gasiti greseli in realizarile celor din jur si apoi actionati pentru a repara aceste imperfectiuni, atunci ei vor gasi rapid modalitati sa va hraneasca aceste nevoi existentiale fundamentale si va vor da suficiente astfel incat sa fiti ocupat toata ziua.
Paradoxul managementului timpului este ca inseamna cu adevarat sa iti cunosti locul si sa ii lasi pe ceilalti sa isi asume intreaga responsabilitate pentru locurile pe care ei le ocupa. Sa fii un manager sau un executive nu inseamna sa faci munca angajatilor tai sau sa le repari greselile. Managementul consta in definirea clara a scopurilor, asigurarea mijloacelor necesare iar apoi sa te dai din drum pana cand este momentul sa evaluezi rezultatele. Pentru a conduce o echipa eficienta, un manager are nevoie doar sa managerieze si fiecare dintre angajatii lui are misiunea sa produca rezultate. Aceasta observatie ne duce imediat la prima concluzie evidenta: Problemele de management al timpului sunt probleme de management ale oamenilor. Ei nu stiu cum sa isi conduca angajatii, furnizorii, clientii si nici partenerii lor.”
(Alain Cardon, Master Certified Coach, International Coach Federation)
Te intereseaza? Vrei sa afli mai multe despre ce inseamna delegare si motivare in practica coaching-ul sistemic? Ia o pauza si citeste articolul „The Paradox of Time Management” de Alain Cardon.
Lasă un răspuns