Creşterea accizei la carburanţi devine direct proporţională cu creşterea insolvenţei în transportul rutier

Transportatorii rutieri s-au transformat în ultimii ani în victime reale ale unui trend anual de creştere a preţurilor la carburanţi într-o Românie în care transporturile, depozitarea şi logistica reprezintă 10% din PIB.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România trage din nou un semnal de alarmă pentru înfrânarea majorării preţurilor, fenomen ce dirijează inevitabil, prin componenta de transport, creşterea preţurilor finale ale tuturor produselor de pe piaţă pentru consumatori.

Considerăm că, prevederea introducerii unei accize de 7 eurocenţi la litrul de carburant este total nepotrivită în acest moment şi dorim să menţionăm că aceasta reprezintă o ameninţare gravă şi permanentă pentru stabilitatea unei industrii cu un impact atât de puternic asupra economiei.

Industria transporturilor a ajuns la limita toleranţei si suportabilităţii, astfel că orice majorare a costurilor trebuie să fie transmisă integral şi imediat clienţilor/beneficiarilor, evitându-se în acest mod dezechilibrul unui întreg sistem logistic.

De asemenea, precizăm că, orice sumă care se doreşte a fi colectată din preţul carburanţilor nu poate fi obţinută decât ca acciză direct în bugetul de stat. Fondurile speciale nu sunt admise în Europa, astfel încât o eventuală alocare a sumelor colectate din majorarea accizelor pentru proiecte de infrastructură nu poate fi făcută decât prin bugetul de stat. Acest fapt demonstrează că orice enunt prin care se menţionează că banii colectaţi prin mărirea accizei urmează să fie atribuiţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră, este una falsă şi nefondată.

Dezvoltarea infrastructurii ar trebui să constituie subiectul parteneriatului public – privat într-o formă autentică, şi nu folosind ca soluţii binecunoscutele tertipuri româneşti. În completare, atragem atenţia că sumele ar trebui să fie adunate din taxarea unei reţele de autostrăzi existente, nu inchipuite, şi suntem de părere că orice taxă suplimentară aparută înainte de a conecta capitala ţării cu reţeaua de autostrăzi din Europa, devine inacceptabilă şi total nejustificată.

Guvernul român ar trebui să se gândească serios să ofere servicii pentru care, ulterior, să solicite taxe. Un Guvern al unei ţări care activează într-o economie de piaţă ar trebui să se ghideze după un cumul de repere clare faţă de taxarea pentru serviciul oferit. Spre exemplu, utilizatorul autostrăzilor ar trebui să plătească pentru utilizare pe kilometru şi proporţional cu nivelul de emisii poluante.

Acestea fiind spuse, solicităm Guvernului României o conştientizare a consecinţelor negative care vor apărea ca urmare a creşterii accizei la carburanţi şi care vor afecta pe termen lung transportatorii rutieri din România şi implicit întreaga economie a ţării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.