Cum măsurăm cantitatea de lumină?

iluminat

Când cumpăraţi un bec îl comparaţi greşit cu concurenţa! Vedeţi mai jos de ce?

Watti sau lumeni? – Un prim pas în educaţia corectă pentru alegerea unui bec!

Recent am avut o discuţie cu un inginer, pe care îl consider „the Best” sau „tatal LED-urilor din România”. Constat cu neputinţă că în România nu avem o educaţie a iluminatului. O să încerc în câteva cuvinte să reproduc o parte din discuţia avută cu „tatăl LED-urilor din România”. În general, lumea are tendinţa de a cumpăra corpuri de iluminat sau becuri cu LED-uri în funcţie de puterea consumată, în funcţie de consumul pe care le au aceste obiecte de iluminat când sunt pornite, ghidându-se greşit după puterea în watti pe care acestea o consumă.

 

Asta şi datorită faptului că becul cu filamen rămâne un etalon în lume. Cei 100 Watti vor fi întotdeauna comparati cu un bec cu LED. De aici şi greşeala pe care o facem fără să ne dăm seama cu întrebări de genul:

„Pai şi în watti reali cât înseamna acel bec de 10 Watti cu LED-uri?”

„Watti reali?” Care watti şi care realitate, mă întreb retoric. Becul cu incandescenţă produce aproximativ 10 lumeni/watt. Lumina produsă de un bec se măsoară în lumeni şi este greşit să o apreciem în watti. Deci avem 10 lumeni/watt pentru un bec cu incadescenţă, şi intre 50 şi 200 lumeni/watt pentru un LED. Aşadar un bec cu LED-uri ieftin va avea nevoie de cca. 20 de LED-uri pentru a furniza un flux luminos de cca. 1000 lumeni, adică echivalentul becului cu filamen de 100 watti. Un bec cu LED-uri performante va avea nevoie doar de 5 LED-uri pentru a furniza un flux luminos de cca. 1000 de lumeni.

În concluzie, este o eroare să ne raportăm la puterea consumată a unui bec. Corect este să ne raportăm la fluxul luminos, care se măsoara în lumeni, şi aşa să comparăm becurile între ele indiferent că discutăm de becuri cu LED, CFL, incandescentă, Halogen etc. Popular spus „Puterea unui bec” se măsoară în flux luminos, în lumeni. Astfel, profesorii ar putea aprofunda această latură mai mult la orele de fizică, pentru a se întelege diferenţa dintre puterea consumată şi fluxul luminos.

În final, următoarea întrebare vă va ajuta să înţelegeţi mai bine diferenţa dintre două becuri cu aceeaşi putere. Un bec de 10 Watti furnizeaza un flux luminos de 720 lumeni, un alt bec de 10 watti furnizeaza un flux luminos de 1200 de lumeni. Care dintre cele doua becuri este mai „puternic”, furnizeză mai multă lumină?

1 comentariu

  1. foarte bun articolul
    si mai bine de atat e sa comparam eficienta unei surse de lumina : cati lumeni ne ofera daca noi i oferim 1 W de energie electrica. (eficienta luminoasa lm/W)
    un raport al UE din 2016 in care au verificat conformarea lămpilor cu led – tip proiector; a aratat ca jumate din lampi nu sunt conforme cu standardele EMC, LVD; nu mai vorbim de normele administrative (CE). per global 2 din 84 de lampi erau 100% conforme.
    asa ca ma îndoiesc cât de real este ceea ce declara producătorii si in ceea priveste fluxul de lumina declarat sau clasa energetica

    oricum din 1 septembrie 2021 ; sursele de lumina se vor eticheta dpdv al clasei energetice in funcție de…eficienta energetica (lm/W)
    si vor obliga producătorii/importatorii sa înregistreze intr-o baza de date publica , multi parametri ai sursei de lumina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.