Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga se străduie sa afle dacă există gravitate la nivel cuantic. Această întrebare a constituit multa vreme o curiozitate a astrofizicienilor, drept urmare ei au plasat mii de senzori pe o suprafață de un kilometru pătrat, lângă Polul Sud. Acești senzori monitorizează neutrinii care sosesc pe Pământ din spațiu, deoarece neutrinii sunt particule care nu au încărcătură electrică și au masa foarte apropiată de zero.
Tom Stuttard – cercetător de prim rang la Institutul Niels Bohr din Copenhaga – declară:
„Dacă într-adevăr există gravitate cuantica, acest fapt va unifica cele doua direcții majore din fizica. În ziua de azi, fizica clasică descrie fenomenele din lumea reală precum gravitatea, iar universul atomic poate fi descris doar prin mecanica cuantică. Uniunea celor doua curente de gândire reprezintă unul dintre cele mai mari provocări în fizică. Observarea neutrinilor care provin din atmosfera Pământului este folositoare deoarece ei sunt mult mai ușor de studiat decât cei din spațiu. Armand metodologia consacrată, vom putea în curând să ințelegem mai bine cum funcționează neutrinii spațiali.”
Deși mulți savanți au fost sceptici cu privire la rezultate, echipa de la observatorul IceCube Neutrino din Antarctica lucrează în parteneriat cu Universitatea din Wisconsin-Madison din SUA pentru a da randament în direcția propusă și a descoperi răspunsuri la întrebările care îi frământa. Peste 300 de oameni de știința din mai multe țări iau parte la acest proiect.
Datorita proprietăților lor, neutrinii nu sunt afectați de câmpuri electromagnetice și diferite forțe nucleare, acest fapt permițându-le sa călătorească prin Univers miliarde de ani-lumina fără a-și altera esența și compoziția originara. În cazul în care se petrece totuși o alterare, asta înseamnă ca există gravitate la nivel cuantic. Compoziția intimă a neutrinilor este dificil de studiat și de testat, fapt ce îngreunează progresul acestor descoperiri, cu atât mai mult cu cât e foarte dificil de creat condiții ideale de studiu într-un laborator.
„Îmbinarea particulelor infime din care se compun neutrinii este denumita ‘coerenta cuantica’, iar ea tinde sa se mențină timp de mii de kilometri în spațiu. Problema este dacă intervin sau nu oscilații, iar dacă da, ce anume le cauzează. Neutrinii pe care am avut șansa să-i studiem aici au călătorit 12.700 de kilometri și provin de pe Pământ, iar asta e o distanță mult prea mică în comparație cu neutrinii proveniți din spațiu, deci e nevoie de o distanță mult mai mare pentru a ne da seama dacă gravitatea cuantica a avut sau nu un impact asupra lor” – afirmă Tom Stuttard.
Lasă un răspuns