Cum să generezi profit din criptomonede?

litera volumetrica bitcoin

Atunci când citești un articol despre „crypto” ori criptomonede, ar fi bine să știi dacă autorul are experiență cu monedele digitale.

O să intru un pic în detaliu, sunt unii autori care scriu despre rețeaua Bitcoin, despre criptomoneda bitcoin, ca să genereze trafic pentru site-ul lor de știri, la care lucrează. Aspect, pe care îl găsesc firesc. Însă, acei autori, nu au deținut în viață lor, o parte dintr-un activ digital ori vreo criptomonedă ori vreun token.

Și atunci, eu ca și o persoană care am tranzacționat bitcoin, am primit și trimis bitcoin, am utilizat rețeaua Bitcoin, minez ethereum, am vândut ethereum în bursa de schimb Binance și am încasat lei în contul firmei, ulterior am plătit și taxele aferente la ANAF etc.

Cum să am încredere în unii autori care scriu despre bitcoin?

Normal, mă întreb retoric, cum să am încredere în unii autori care scriu despre bitcoin, dar ei nu l-au cunoscut niciodată în viața lor! De aceea, am pregătit acest articol, care să te introducă în lumea criptomonedelor stabile, cele ce dețin o fundație și nu criptomonedele care apar și dispar cu banii oamenilor peste noapte. Și da, aici nu o să vorbesc despre token-uri care par serioase la prima vedere și chiar și la a doua vedere. Totuși o să mă opresc și o să dau un exemplu cunoscut, token-ul LUNA, sau corect spus LUNC (că doar și-a schimbat numele și au creat un proiect nou) a reușit recordul negativ de a atinge 105 EUR/LUNC, iar la o lună după aceea, să valoreze 0,00005 EUR. Recomandarea mea, este să stați departe de token-uri, și să investiți în proiecte PoW (Proof of Work), proiecte care au la bază dovada muncii. Iar despre unii autori care scriu despre bitcoin, este bine să verificați ceea ce spun, din cel puțin 5 surse alternative!

Proiecte care au la bază dovada muncii sau PoW (Proof of Work)

Aici mă refer la criptomonede, care se minează cu plăci video, procesoare sau ASIC-uri. Acestea din urmă se pot verifica pe „mining pool-uri” sau pe un bazin miner. Da, știu sună ciudat, dar o să explic, acest lucru cât mai simplu. Un „mining pool” este un grup comun de mineri de criptomonede (un miner este o persoană care deține cel puțin o placă video sau un procesor) care își combină puterea lor de calcul, într-o rețea, pentru a spori probabilitatea de a găsi un bloc sau de a extrage cu succes criptomonede.

Unde găsim aceste „mining pool-uri” ?

Așadar, unde găsim aceste „mining pool-uri”, descoperim și monedele pentru care se lucrează, ca să fie generate. Nu sunt generate din aer, pe spatele unui proiect ca și Ethereum și apoi cineva le dă valoare din nimic! Oricine, își poate genera un token și apoi să-l vândă pe sume serioase de bani și să spună că acea „criptomonedă” care nu e criptomonedă, „va dezvolta proiecte serioase”, de viitor etc.

Așadar, căutăm într-un motor de căutare „mining pool” o să găsim următoarele pool-uri unde se pot mina mai multe criptomonede: 2miners.com, ethermine.org, f2pool.com etc.

Tot aici o să găsim criptomonede cu vechime, ca și: Ethereum Classic, Firo, Ravencoin, Monero, Beam etc. Toate aceste criptomonede, se pot mina și au un portmoneu în care le poți deține. De asemenea, putem să verificăm evoluția acestor criptomonede pe coinmarketcap.com și să vedem când este un moment bun să le cumpărăm! De obicei, atunci când scad sau au un trend descendent.

Cum verificăm dacă o criptomonedă are portmoneu sau wallet?

Îți pot recomanda să instalezi pe telefonul tău cu Android, dar și iOS următoarele două aplicații ca și portmonee pentru multiple criptomonede: Coinomi și Exodus. Personal utilizez Coinomi de 7 ani de zile și nu am avut nicio problemă. Cu unul dintre aceste „wallet-uri” poți să verifici dacă criptomoneda pe care ai ales-o are portmoneu virtual sau nu. Apoi, dacă totul este ok, cu acest portmoneu poți să faci tranzacții. Dar acest lucru o să-l dezvolt într-un articol viitor.

Cum cumpărăm criptomonede și cum le vindem?

La acest pas nu ai nevoie de un wallet pe telefonul tău, trebuie să îți deschizi un cont pe Binance și aici o să poți cumpăra criptomonede direct cu cardul tău bancar. Alegi cu ce vrei să plătești uzual, cu EURO sau lei (RON). Și cumperi de exemplu, cu 10.000 lei – 2.001 BUSD (dolarul de la Binance).

După acest pas, contul tău se va alimenta cu suma de 2001.20 BUSD. Reține te rog că, cursul RON/BUSD este volatil, iar conversia pe care o vezi aici, nu este valabilă nici în următoarea zi. Și în general, criptomonedele sunt mai volatile decât îți poți imagina! Așa că fii pregătit să îți asumi riscuri!

Ulterior, la următorul pas mergi în meniul Exchange.

Apoi căutăm paritățile ETC/BUSD și FIRO/BUSD și împărțim cei 2.000 BUSD în două. Adică cumperi ETC (Ethereum Classic) de 1.000 BUSD și FIRO de 1.000 BUSD. Evident poți alege și alte criptomonede.

În bara din dreapta sus, o să scrii ETCBUSD, și prima linie din dreapta sus va fi paritatea ETC/BUSD, pe care o selectezi, iar de jos centru, selectezi tabul Spot, apoi Limit, și setezi ca și pret, spre exemplu 14,15 BUSD pentru un ETC și la total treci 1000 BUSD și apeși butonul mare verde de „BUY”. Mai jos am urcat o captură de ecran mai clară. Și îți explic, de ce să setezi un preț de achiziție mai mic decât cel care se tranzacționează la momentul respectiv.

De ce am zis să setezi un preț de achiziție mai mic, decât ceea ce există (în roșu) în oferta de vânzare?

Pentru că, de obicei acel ordin se va executa, fiind o diferență de 2 cenți între ceea ce există pe piața de vânzare și ceea ce doresc cumpărătorii să achiziționeze! Desigur, dacă oridinul tău de cumpărare nu s-a executat în cca. 10 minute, îți recomand să cumperi la o valoare mai mare spre exemplu, 14,30 BUSD!

Ordinul tău de achiziție o să-l găsești mai jos la „Open Orders”. Să presupunem că s-a executat la 14,15 BUSD, iar în partea dreaptă o să ai la câmpul „Avbl” cu cca. 70,67 ETC, minus taxele pe care le percepe Binance.

Acum, o să pui ordinul tău de vânzare la 21,85 BUSD/ETC, și vei aștepta. Adică vei vinde cei 70,67 ETC cu 21,85 BUSD. După ce ordinul se va executa vei avea un plus de 544 BUSD (în total 1544), pe care îi poți retrage în contul tău bancar și pentru care trebuie să plătești un comision la Binance de retragere a banilor și la ANAF, impozit pe suma ajunsă în cont, cca. 10% sau în funcție de ce modificări face ANAF-ul. Desigur, acest lucru depinde de piață, poate dura o lună, ca ETC-ul să crească de la 14 la 22 BUSD, sau poate dura un an ori mai mult. Secretul în spațiul cripto este să ai răbdare!

O să mergem mai departe și o să achiziționăm FIRO, în paritatea FIRO/BUSD

Cauți în partea dreaptă din Exchange, paritatea FIROBUSD, care o scrii legată.

Apoi după ce ai selectat paritatea FIROBUSD, în partea de jos la SPOT/Limit setezi un ordin de cumpărare de 1000 BUSD pentru FIRO. Cum spuneam și mai sus, încearcă să-l setezi sub oferta de vânzare, adică, de exemplu, dacă se cere 1,473 pe un FIRO, setează ordinul de cumpărare la 1,470 BUSD.

Apoi, după ce ordinul s-a executat 100%, poți să verici asta în tabul Trade History și o să observi ordinele executate cu BUY în culoarea verde. Mai jos ai un exemplu, când am cumpărat FIRO, dar eu am utilizat paritatea FIRO/BTC!

Începi să adaugi ordinul de vânzare care în opinia mea (de exemplu), ar fi suficient să-l setezi pe 1,820, și atunci ai vinde 680.2 FIRO cu 1.237 BUSD, adică ai obține un profit de 237 BUSD în bursa de schimb. Nu uita că la retrage mai sunt ceva comisioane de câțiva dolari și plata către ANAF. Dar groso modo, ai câștiga din această tranzacție de cumpărare și vânzare 200 de dolari, care fiind o diferență mică de curs i-ai putea obține destul de repede. Desigur, FIRO poți cumpăra cu 1,5 BUSD și să încerci să vinzi cu 20 BUSD, ceea ce evident ți-ar aduce o sumă consistentă de bani, însă trebuie să aștepți, poate și mai mulți ani, depinde foarte mult cum evoluează piața. Sigur, sunt mai multe variante de vânzare și cumpărare, depinde doar de tine ce ținte ai!

Nu uita, în criptomonede nu investi mai mulți bani decât îți permiți să pierzi! Și mai am un sfat, dacă ai investit în criptomonede nu token-uri, trebuie să ai multă răbdare până vei obține profit, uneori durează mult, alteori vei fi surprins.

Iar sumele pe care le-am prezentat de achiziție în cazul FIRO și ETC sunt orientative, cursul FIRO și ETC poate varia și mai mult de 100% în doar câteva minute! În cripto poți pierde și poți câștiga pe măsura riscului pe care ți-l asumi! Spațiul cripto este foarte volatil, adică astăzi, de exemplu, un FIRO poate valora 1 USD, mâine 30 USD, iar peste o săptămână 0,20 USD. Și tot așa se poate întâmpla și în cazul lui ETC sau a unei alte criptomonede. Așadar, când pătrunzi în spațiul cripto, îți asumi multe riscuri și trebuie să fii foarte responsabil de deciziile pe care ți le asumi! Reține, investește doar ceea ce îți permiți să pierzi!

Actualizare – 22 iulie 2022!

Având în vedere momentul la care am redactat acest articol, 12 iulie 2022 și faptul că cele două criptomonede (FIRO și ETC) au explodat imediat după această dată, vă indemn să investiți în FIRO și ETC atunci când acestea mai scad, însă în această piață volatilă totul este extrem de relativ. Azi o criptomonedă este sus mâine este și mai sus, iar apoi coboară subit, vezi exemplul de curând a lui FIRO! Pe de altă parte, personal cred că, FIRO are potențialul de a atinge 12 USD în 2022, dar este părere personală, așadar investiți cu atenție!

Ce mai trebuie să știm despre FIRO?

FIRO este o criptomonedă care se minează în mod deosebit cu plăci video, iar FIRO este limitat la 21,4 milioane de unități!

Ce mai trebuie să știm despre Ethereum Classic?

Ethereum Classic este o criptomonedă care se minează în mod deosebit cu plăci video, iar ETC sau Ethereum Classic este limitat la 210,7 milioane de unități!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.