Cu cât consumă mai puține produse de origine animală, cu atât este mai scăzut indexul de masă corporală și cu atât mai puțin extrovertită este persoana. Acesta este rezultatul unui studiu la scară largă realizat de oamenii de știință de la Institutul Max Planck pentru științele cognitive și ale creierului uman din Leipzig. Nu a putut fi confirmată o legătură cu stările depresive, așa cum s-a găsit în alte studii.
Potrivit unui sondaj al Institutului Allensbach, anul trecut peste 6,1 milioane de germani au declarat că sunt vegetarieni, cu 400.000 mai mulți decât cu doi ani mai devreme. Un studiu la scară largă realizat la Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences (MPI CBS), în cooperare cu Spitalul Universitar din Leipzig, a examinat acum la aproape 9.000 de persoane modul în care această formă de nutriție este legată de corp și psihic. – indiferent de vârstă, sex și nivel de educație.
S-a constatat că cu cât este mai mică proporția de produse de origine animală din dieta unei persoane, cu atât este mai scăzut, în medie, indicele de masă corporală (IMC) și astfel greutatea lor corporală. Un motiv pentru acest lucru ar putea fi numărul redus de alimente puternic procesate într-o dietă bazată pe plante. „Produsele care sunt excesiv de bogate în grăsimi și zahăr îngrașă în special, stimulând pofta de mâncare și întârzie senzația de sațietate. Dacă evitați alimentele de origine animală, consumați în medie mai puține produse de acest gen”, explică Evelyn Medawar, primul autor al publicației de bază. , publicată recent în revista Nutrients. În plus, mâncarea vegetariană conține mai multe fibre alimentare și are un efect pozitiv asupra microbiomului din intestin. Acesta este un alt motiv pentru care alimentele pe bază de plante vă pot umple mai repede decât cele provenite din produse de origine animală. „Oamenii care mănâncă mâncare preponderent vegetariană pot absorbi mai puțină energie”, adaugă Medawar. Pe lângă schimbarea sentimentului de sațietate, factorii de viață, cum ar fi mai mult exerciții fizice și o mai bună conștientizare a sănătății ar putea juca un rol decisiv.
Pentru IMC se pare, de asemenea, că ar conta ce produse de origine animală consumă o persoană. Dacă este vorba de produse animale primare predominant, cum ar fi carnea, mezelurile și peștele, persoana are de obicei un IMC mai mare decât cineva care mănâncă în principal produse animale secundare, cum ar fi ouă, lapte, produse lactate, brânză și unt. În primul caz, corelația este chiar semnificativă statistic.
Medawar folosește un exemplu pentru a ilustra ce ar putea însemna acest lucru pentru nutriție: „O persoană cu un IMC în medie cu 1,2 mai mic, fie evită complet anumite produse animale, cum ar fi cele primare, și urmează o dietă vegetariană, sau continuă să mănânce carne și pește, dar, mai rar. Dacă nutriția este cauza în cele din urmă a greutății corporale sau dacă alți factori sunt responsabili pentru aceasta, nu pot fi determinate din date.Un studiu de urmărire în cooperare cu Spitalul Universitar din Leipzig va încerca să ne lumineze despre acest lucru.
Dieta și personalitatea
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că alimentația vegetariană sau vegană este legată și de personalitate. Mai ales cu unul dintre cei cinci factori majori de personalitate, extroversiunea. S-a arătat că persoanele care consumă o dietă predominant bazată pe plante sunt mai introvertite decât cele care consumă în principal produse animale. „Este dificil să spun care este motivul pentru asta”, spune Veronica Witte. „Ar putea fi pentru că mai mulți oameni introvertiți tind să aibă obiceiuri alimentare mai restrictive sau pentru că sunt mai segregate social din cauza obiceiurilor alimentare.” Aici, din nou, studii suplimentare ar trebui să investigheze modul în care oamenii se identifică cu caracteristicile dietei lor.
Cu toate acestea, oamenii de știință nu au putut confirma că o dietă pe bază de plante este asociată cu o tendință către comportamentul nevrotic, așa cum sugerează alte studii. „Analizele anterioare au descoperit că mai mulți oameni nevrotici au, în general, mai multe șanse de a evita anumite grupuri de alimente și de a se comporta mai restrictiv. Ne-am concentrat aici doar pe evitarea produselor de origine animală și nu am putut observa nici o corelație”, explică liderul studiului Veronica Witte.
Într-o a treia parte, aceștia s-au concentrat pe întrebarea dacă o dietă preponderent bazată pe plante este asociată mai des cu dispozițiile depresive, deoarece studiile anterioare au sugerat și o relație între cei doi factori. „Nu am putut detecta această corelație”, spune Witte. „Este posibil ca în analizele anterioare alți factori să fi estompat rezultatele, inclusiv IMC sau trăsături de personalitate vizibile despre care se știe că sunt asociate cu depresia. Am ţinut cont de ele”, a spus Witte, explicând un posibil motiv pentru diferitele rezultate. În plus, o dietă bazată pe plante este acum mai frecventă și mai acceptată și nu se mai limitează la un anumit grup.
Oamenii de știință au investigat anterior aceste conexiuni în cadrul proiectului LIFE, un studiu pe bază largă, în cooperare cu Spitalul Universitar din Leipzig. Aceștia au determinat diete personale cu ajutorul chestionarelor în care participanții au fost rugați să completeze cât de des au mâncat produse animale individuale în ultimele 12 luni – de la „de mai multe ori pe zi” la „niciodată”. Trăsăturile de personalitate precum extroversiunea și nevrotismul au fost evaluate prin intermediul unui așa-numit inventar al personalității (NEOFFI), în timp ce depresia a fost evaluată prin utilizarea testului CESD, un chestionar care înregistrează diverse simptome ale depresiei.
Sursa: cbs.mpg.de
Lasă un răspuns