Oamenii de știință au descoperit un antibiotic foarte puternic utilizând inteligența artificială

Pentru prima dată în lume, oamenii de știință au descoperit un nou tip de antibiotic folosind inteligența artificială (AI prescurtat în limba engleză).

Descoperirea a fost declarată de experți ca fiind majoră în lupta împotriva problemei tot mai mari a rezistenței bolilor la antibiotice.

S-a folosit un algoritm puternic pentru a analiza în câteva zile peste o sută de milioane de compuși chimici.

Cercetătorii au descoperit, că antibioticul are capacitatea de a ucide 35 de tipuri de bacterii având potențial mortal.

Infecțiile rezistente la antibiotice au crescut în ultimii ani – cu 9% în Anglia între 2017 și 2018, până la aproape 61.000.

Dacă antibioticele sunt luate în mod necorespunzător, bacteriile dăunătoare care trăiesc în interiorul organismului pot deveni rezistente la acestea, ceea ce înseamnă că medicamentele pot să nu funcționeze atunci când este cu adevărat necesar.

Organizația Mondială a Sănătății (WHO) a numit fenomenul „una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității și dezvoltării globale a sănătății”.

„O nouă era”

„În ceea ce privește descoperirea antibioticelor, această metodă este o premieră absolută”, a spus Regina Barzilay, cercetătoarea principală a proiectului de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Descoperirea a fost făcută folosind un algoritm inspirat din arhitectura creierului uman.

Oamenii de știință au instruit I.A. pentru a analiza structura a 2.500 de medicamente și alți compuși, pentru a găsi antibioticele cu cele mai multe calități anti-bacteriene care ar putea ucide E. coli.

Apoi au selectat aproximativ 100 de candidați pentru testare fizică înainte de a descoperi halicina.

„Cred că acesta este unul dintre cele mai puternice antibiotice care au fost descoperite până în prezent”, a declarat James Collins, bioinginer în echipa MIT.

„Am vrut să dezvoltăm o platformă care să ne permită să valorificăm puterea inteligenței artificiale pentru a crea o nouă eră a descoperirii de antibiotice”.

Dr. Peter Bannister, președintele grupului de asistență medicală al Instituției de inginerie și tehnologie, a spus că metoda folosită a fost deja „bine stabilită” în cadrul cercetărilor medicale.

„Această lucrare depășește simularea teoretică și prezintă rezultate pre-clinice, care devin esențiale împreună cu studiile clinice ulterioare pentru a demonstra în mod clar eficacitatea și siguranța acestor noi medicamente descoperite de inteligența artificială”.

Din 2014, Marea Britanie a redus cu mai mult de 7% numărul de antibiotice pe care le folosește, dar numărul infecțiilor din fluxul sanguin rezistent la antibiotice a crescut cu 35% din 2013 până în 2017.

Cercetătorii au adăugat că utilizarea inteligenței artificiale pentru a accelera descoperirea medicamentelor ar putea contribui la reducerea costurilor generate de mai multe antibiotice în viitor.

Descoperiri majore medicale cu ajutorul inteligenței artificiale

Descoperirea vine la câteva săptămâni după ce o moleculă de medicament creată de inteligența artificială, o să devină prima de acest tip folosită în studiile umane.

Acesta va fi utilizată pentru a trata pacienții care au tulburări obsesive compulsive (TOC).

Utilizarea tehnologiei I.A. în cadrul asistenței medicale rămâne încă în stadiu încipient, dar continuă să se realizeze progrese majore.

Un studiu a afirmat recent că inteligența artificială este mai precisă decât medicii în diagnosticarea cancerului de sân din mamografii.

O echipă internațională, inclusiv cercetători de la Google Health și Imperial College London, a proiectat și instruit un computer prin vizualizarea a peste 29.000 de imagini cu raze X provenite de la femei.

Algoritmul a depășit șase radiologi în citirea mamografiilor.

Sursa: bbc.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.