Asfaltul care se repară singur are în compoziție cauciucuri reciclate

Ploaia ar putea repara drumurile avariate dacă ar fi făcute din asfalt care are în compoziție pneuri reciclate.

Asfaltul ingenios a fost inventat de Israel Antonio Briseño Carmona, un student mexican și câștigător al premiului James Dyson al națiunii.

Pavajul de cauciuc al Universității Autonome Coahuila este realizat din anvelope reciclate combinate cu aditivi care îi permit să se regenereze la contactul cu apa.

Carmona și-a început cercetările dorind să rezolve problema deteriorării străzilor din cauza ploilor, care se manifestă ca niște gropi și fisuri.
„Daunele sunt cauzate de filtrarea apei de ploaie până la baza pavajelor, slăbindu-le prin crăpături și chiar surpându-le”, a spus proiectantul.

„Astfel s-a născut ideea de transformare a celui mai mare agent
de degradare într-un agent de recuperare”.

Există în lume și alte materiale de asfalt care se regenerează, dar al său pare să fie singurul care să utilizeze apa ca și catalizator și să utilizeze pneurile uzate ca și componentă principală.

De obicei, betonul este combinat cu bacteriile producătoare de calcar pentru a-l face să se repare singur. În invenția lui Carmona, acest efect este creat un chit, care se formează prin încălzirea cauciucului anvelopei și a altor aditivi într-un amestec omogen.

Atunci când atinge apa de ploaie absorbită de pavaj, acest chit creează silicați de calciu, vindecând orice fisuri. Inițial, Carmona a folosit asfaltul standard în loc de cauciuc pentru proiect, până când a văzut oportunitatea de a-l înlocui cu un produs obișnuit.

El intenționează să aibă materialul certificat pentru utilizare în Mexic și, în final, speră să îl ofere prin intermediul propriei sale companii de construcții.

Asfaltul a câștigat în Mexic premiile naționale James Dyson din 2019, care îl
recunosc cel mai bun din domeniul proiectării și ingineriei în rândul studenților.

Câștigătorul internațional general va fi anunțat la sfârșitul acestui an. Alți câștigători la nivel național în acest an includ bioplasticul biodegradabil MarinaTex din Marea Britanie, mâner care se auto-curăță pentru ușă, din China și scutecele elvețiene din fibre de alge marine.

Câștigătorii marelui premiu de anul trecut au fost echipa britanică a lui Nicolas Orellana și Yaseen Noorani, care au inventat Turbina O-Wind pentru medii urbane înghesuite.

Sursa: dezeen.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.