În curând, iarba va putea fi utilizată ca sursă de proteine vegane, potrivit unui grup de oameni de știință de la Institutul Național de Alimentație al Universității Tehnice din Danemarca (DTU) și Universitatea Aarhus.
În timp ce natura fibroasă a ierbii este greu de digerat și de metabolizat de către oameni, cercetătorii au dezvoltat o metodă de distilare a pulberii proteice din materia de iarbă, în special de grâu.
Pulberea rezultată are un profil de aminoacizi asemănător cu soia, ouăle și zerul și poate fi utilizată într-o varietate de aplicații odată ce cercetătorii îi vor reduce aroma amară.
„Ambiția este ca cercetările de la Institutul Național de Alimente să facă profitabilă utilizării ierbii. Trebuie să fie în măsură să concureze cu produse ieftine, precum soia.
Ar trebui să fie ieftin să o cumperi, să ofere o funcționalitate bună în alimente și trebuie să fie gustoasă”, a declarat pentru FoodnavigatorUS Peter Ruhdal Jense, profesor la National Food Institute DTU.
„Ideea este că vom mânca multe produse pe bază de iarbă. În special, piața pare a fi mare în rândul consumatorilor tineri care, din fericire, acordă o atenție deosebită mediului și sustenabilității.
”Comercializarea proteinelor din iarbă depinde de aprobarea Uniunii Europene a ingredientului nou, care este sigur pentru consumul uman, un proces pe care oamenii de știință intenționează să-l sprijine cu cercetări ulterioare.
„În acest fel, Institutul ne ajută să ne apropiem de o schimbare radicală a obiceiurilor noastre alimentare – departe de proteinele animale care au un impact negativ asupra mediului și să se ofere alternative mai durabile”, a spus Jensen.
Sursa: vegnews.com
Lasă un răspuns