Horta: Numeroasele avantaje ale acestor verdețuri grecești

Toată lumea – absolut toată lumea – care are un prieten sau o rudă din Grecia, a auzit de cuvântul „horta”.

Traducerea literală ca umila „buruiană”, sensul cuvântului horta în limba greacă modernă cuprinde toate verdețurile pe care le-ar putea include în dieta lor.

Mulți s-au întrebat ce ar fi putut gândi grecii antici despre dietele pe bază de plante. Au fost de fapt vegetarieni? Știau chiar beneficiile pentru sănătate ale unei diete care include o multitudine de vegetale? Sau obiceiurile alimentare ale acestor oameni antici se bazau mai mult pe carne decât pe plante?

Verdețurile ca parte a dietei grecești antice
Marea majoritate a grecilor antici nu erau în niciun caz vegetarieni sau vegani, așa cum oamenii definesc astăzi acești termeni. Cu toate acestea, au apreciat marea varietate de plante și legume furnizate de natură și știau cum să profite de fiecare plantă care crește în grădinile lor.

Desigur, ca orice altă civilizație occidentală importantă, grecii nu numai că mâncau carne, dar le plăcea foarte mult, așa cum am spune azi moderație. Câteva sărbători care au avut loc în diferite perioade ale anului au prezentat proeminent carne, inclusiv miel sau carne de porc.

Cu toate acestea, una dintre principalele caracteristici ale vieții grecești antice a fost conceptul de „metron”, ceea ce am descrie astăzi drept moderație. Încă din secolul al IX-lea î.Hr., istoricul grec Hesiod
a avertizat: „Respectă măsura cuvenită, moderația este cea mai bună în toate orice” în tratatul său numit „Lucrări și zile”.

În conformitate cu acest precept, dietele grecilor antici includeau într-adevăr carne, dar nu atât cât am putea crede, și aproape sigur nu atât de mult cât consumăm noi astăzi. Grecii știau că, cu cât se mănâncă mai multă carne, cu atât va fi mai predispus la obezitate – și, prin
urmare, la boală – pe termen lung.

Din acest motiv, dietele lor tindeau să fie bazate în principal pe plante. Legumele, fructele și leguminoasele au stat la baza fiecărui fel de mâncare grecesc antic, punând bazele a ceea ce știm astăzi drept bucătărie mediteraneană sănătoasă.

Cazul lui Pitagora
Cu toate acestea, sănătatea și bunăstarea nu au fost singurul factor care a modelat dieta grecilor antici. Un fapt puțin cunoscut este că tatăl vegetarianismului a fost de fapt anticul matematician și filosof grec, Pitagora.

Cunoscut în întreaga lume academică pentru teoremele sale, Pythagoras a fost, de asemenea, un susținător puternic al unei diete fără carne. Înrădăcinat în convingerea lui că toate animalele au suflete, Pitagora și miile de adepți au crezut că consumul de carne este imoral, deoarece acest lucru produce durere și mizerie unor creaturi care au această viață interioară spirituală, la fel ca oamenii.

De fapt, până la mijlocul anilor 1800, când mișcarea vegetariană modernă s-a dezvoltat în Anglia și SUA, persoanele care nu mâncau carne au fost numite „aceia care urmează dieta pitagoreană”.

Câteva specialități vegetariene grecești foarte renumite
Unul dintre cele mai proeminente exemple de mâncare vegetariană care a fost consumată în Grecia de câteva mii de ani este umila salată „Radikia”. Această salată verde-de păpădie încorporează toate avantajele pe care le poate oferi un ingredient simplu, umil – atunci când este gătită în mod corect.

Alternativă cunoscută sub denumirea de „Horta vrasta” (salata fiartă), salata Radikia se face cu verdeață delicioasă de păpădie, recoltată în mod tradițional în curte cu un simplu cuțit de bucătărie.

Văzute cel mai adesea astăzi ca o buruiană nocivă, de obicei înrădăcinată, pentru că ne dorim ca iarba noastră să pară imaculată, păpădia a fost o bază de zi cu zi sănătoasă pentru grecii antici.

Adesea combinate cu amarant, cicoare și alte verdețuri, „radikia” sunt bine spălate și apoi fierte înainte de a fi mâncate. Cernută generos cu ulei de măsline extravirgin și suc proaspăt de lămâie, aceste verdețuri pot servi drept mâncărurile ideale pentru felurile principale sau pot fi mâncate chiar ca o gustare sănătoasă sau ca cină, pentru cei care doresc să-și urmărească aportul caloric.

Multe beneficii pentru sănătate ale hortei
Este evident pentru noi astăzi că o dietă bogată în verdețuri nu poate decât să beneficieze pe oricine încearcă să reducă sau chiar să elimine cantitatea de carne pe care o consumă.

Mâncăruri precum spanakopita (plăcintă cu spanac), tocană de fasole cu verdeață, spanac cu ouă, spanakoriso (risotto de spanac) și nenumărate alte opțiuni pot oferi beneficii nutriționale aproape fără termen de comparație.

Luăm ca exemplu salata verde de păpădie. Bogată în calciu, dacă aceasta este consumată regulat, poate ajuta la întărirea oaselor, reducând șansele de artrită.

Bogate în vitamina C, aceste umile verdețuri ne pot proteja și sistemul imunitar, reduc nivelul de toxine din corpul nostru și ne ajută să obținem un echilibru în nivelurile de hidratare și electroliți.

Datorită elementelor lor antioxidante, o dietă bazată pe rețete vegetariene grecești antice ne pot îmbunătăți și pielea. Dacă sunt folosite ca remediu, păpădia se poate dovedi de asemenea foarte utilă în reducerea simptomelor bolilor de piele, cum ar fi eczema, psoriazisul și chiar acneea.

Cu câteva zeci de studii suplimentare care dovedesc o serie de alte beneficii uimitoare pentru sănătate, verdețurile pe care grecii le-au inclus în dietele lor de mii de ani în mod clar ne mai pot învăța multe chiar și în ziua de azi.

Indiferent dacă sunteți un iubitor de carne, un „flexitar”, un vegetarian sau un vegan, dieta dvs. poate include atât de multe opțiuni mai sănătoase pur și simplu prin adăugarea a doar câteva verdețuri în farfurie în fiecare zi.

Deci ce mai așteptați?

Luați câteva din aceste delicioase verdețuri, niște lămâi și puțin ulei de măsline și faceți-vă o salată! Nu vă va părea rău nicio clipă că ați făcut-o, iar beneficiile sunt aproape interminabile.

Sursa: greece.greekreporter.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.