Universitatea din Coimbra – cea mai veche universitate din Portugalia care a fost înființată în 1290 – va scoate carnea de vită din toate cele 14 cantine ale sale începând cu ianuarie 2020.
Cancelarul Universității din Coimbra, Amílcar Falcão, a făcut anunțul în fața studenților săptămâna aceasta, afirmând că această decizie va ajuta universitatea să devină neutră din punct de vedere al amprentei de carbon până în 2030.
„Ne confruntăm cu o urgență climatică și trebuie să punem [frânele] acestei catastrofe de mediu”, a spus Falcão. „Cred că cel mai mare impact este de a face oamenii conștienți de această problemă. Însă mai dramatic este faptul că liderii mondiali nu înțeleg că viitorul planetei și al tinerilor, copiilor și nepoților noștri este în joc! Și că este prea îngrijorător să nu îi avertizăm de această problemă, chiar dacă sunt gesturi mici.”
Școala va elimina, de asemenea, multe obiecte din plastic din campus, cum ar fi ustensile de unică folosință, paie și sticle de apă și va promova programul său „Plante UC”, unde elevii sunt invitați să planteze un copac la o grădină botanică – care va fi transferat în zone devastate de incendii și furtuni.
Universitatea din Coimbra a ales să urmeze exemplele Universității Cambridge și al colegiul Goldsmiths, care s-au angajat să renunțe la carnea de vită din meniurile lor.
Pentru a ajuta la această tranziție, Humane Society International (HSI) Marea Britanie a pregătit bucătarii universității din Regatul Unit în gătitul pe bază de plante prin programul său Forward Food.
„Studenții care încep sau se întorc la universitățiile de top din Marea Britanie se pot aștepta să vadă mai puțină carne și mai multe opțiuni vegane delicioase în meniuri, în timp ce tendința unei alimentații mai prietenoase cu planeta va continua”, a declarat directorul al HSI UK Forward Food, Charlie Huson.
„Promotorii precum Greta Thunberg au avut un rol imens în educarea tinerilor cu privire la impactul global pe care îl are mâncarea.”
Stateide, este o petiție care îndeamnă toate școlile care fac parte din sistemul Universității din California să renunțe la carne – si care a câștigat peste 50.000 de susținători.
Sursa: vegnews.com
Ok. Oricum riscau să se ingrașe cu cele două felii de carne de aproape 4 milimetri grosime, cartofii pai și berea la 200 ml …
Nu e poveste, am vizitat Coimbra anul acesta…
Adevărat, costă doar vreo 3 euro, dar nu riscă nimeni obezitatea.
Așa că dintr-o vacă sacrificată se hrănesc toți studenții din Coimbra …