Gigantul ghețar din Antarctica de Vest se află la un punct de vârf, au avertizat oamenii de știință și va costa ceva efort pentru a-l salva de la colapsul total – ceva de genul amplasării a 7,4 trilioane de tone de zăpadă artificială pe vârful său.
Aceasta este concluzia unui nou studiu privind modul în care ar putea fi oprită destabilizarea foii de gheață, dar cercetătorii din spatele ei nu sugerează serios această opțiune. În schimb, vor să sublinieze seriozitatea a ceea ce se întâmplă la „Polul Sud”.
Prăbușirea blocului de gheață din Antarctica de Vest este prevăzută să ducă la creșterea nivelului mării cu aproximativ trei metri (aproape 10 picioare) la nivel mondial, punând în pericol orașe precum New York, Shanghai, Tokyo și Calcutta. Timpul pentru o acțiune semnificativă este așteptat de mult.
„Suntem deja într-un punct fără întoarcere dacă nu facem nimic”, a declarat Anders Levermann, de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climei din Germania, declară Reuters. „Putem să-l aducem înapoi la punctul stabil printr-o mică interferență acum – sau prin interferențe tot mai mari mai târziu”.
Levermann și echipa sa au condus modelele climatice și au constatat că vor fi necesare cel puțin 7,4 trilioane de tone de zăpadă, aruncate pe parcursul a 10 ani, pentru a menține protejată foaia de gheață. Asta înseamnă o mulțime de mașini de zăpadă.
Zăpada ar fi compactată ca gheață, împingând ghețarul și stabilizându-l, precum și consolidându-l. Chiar și așa ar putea să nu fie suficient, și ar implica unele „provocări tehnice enorme”, potrivit cercetătorilor.
Colectarea și înghețarea apei de mare care se depozitează în partea superioară a ghețarului ar putea afecta mediul în tot felul de moduri pe care nici nu le putem prezice. Oamenii de știință ar trebui, de asemenea, să fie atenți pentru a evita formarea lacurilor pe partea de sus, ceea ce poate accelera mai degrabă decât încetini procesul de topire.
Apoi, există „mica” problema de a furniza echipament suficient și putere suficientă pentru această misiune, într-unul din cele mai dure medii de pe Pământ. Aproximativ 12.000 de turbine eoliene ar fi necesare pentru a furniza electricitate, spun cercetătorii.
Dacă ar fi să adoptăm un astfel de plan radical, salvând tehnic foaia de gheață, am distruge una dintre cele mai prețioase zone de sălbăticie nealterată și o frumusețe naturală pe care o mai avem și vom cauza perturbări semnificative pentru fauna sălbatică locală deasupra și dedesubtul apei.
„Nu propun să fac ceea ce am demonstrat că este posibil, dar aceasta este o decizie pentru societate”, a declarat Levermann lui Brian Kahn la Earther.
„Oamenii trebuie să înțeleagă că, dacă nu vrem să ne pierdem orașele, trebuie să facem ceva. Am stabilit doar o posibilitate”. O idee mult mai bună ar fi reducerea încălzirii globale care provoacă dezintegrarea foilor de gheață din Antarctica și care înseamnă acum că ghețarii de la „Polul Sud” contribuie de trei ori mai mult la creșterea nivelului mării făță de cum era cu 25 de ani în urmă.
Emisiile de dioxid de carbon din întreaga lume continuă să crească, iar aceste studii recente accentuează cât de multă daună am făcut deja pe planetă și ce efort monumental este necesar pentru a reveni la siguranță.
În timp ce proiectele de inginerie climatică oferă oarecare speranță teoretică, ele ar putea, de asemenea, să dăuneze planetei și ecosistemului său în moduri neașteptate, după cum arată cercetătorii aici.
„Gândirea vizionară de care avem nevoie cel mai mult este ceea ce putem face pentru a scoate dependența noastră de civilizație de combustibilii fosili”, a declarat Jeffrey Kargel de la Universitatea din Arizona, care nu a fost implicat în studiu, declară Reuters.
Cercetarea a fost publicată în Science Advances.
Sursa: sciencealert.com
Lasă un răspuns