Dioxidul de carbon este „ticălosul” secolului XXI, însă în prezent nu este suficient să reducem doar emisiile de CO2 – trebuie să le eliminăm și pe cele care deja se află în atmosferă.
Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe (KIT) au dezvoltat o modalitate simplă de a transforma CO2 într-o resursă utilă, convertindu-l în grafen.
Grafenul este cunoscut pentru proprietățile sale ca material superconductor, flexibil și puternic, grafenul are o bază înselătoare – în esență, este doar o foaie bidimensională de atomi de carbon.
La început, a fost generat prin lipirea straturilor de grafit cu o bandă adezivă, dar în ultimii ani oamenii de știință au reușit să genereze grafenul printr-o serie de moduri diferite, cum ar fi tăierea cu laser a lemnului sau chiar a alimentelor ori reducerea chimică a soiei sau din frunze de eucalipt.
Dar, de departe, cea mai comună metodă de a face grafenul la vrac este depozitarea chimică a vaporilor (CVD). În această tehnică, o sursă de carbon, adesea gaz metan, este pompată într-o cameră împreună cu alte gaze, iar o felie subțire de material acționează ca și un catalizator. Gazul din cameră reacționează chimic cu materialul și formează pe suprafață un strat subțire de grafen.
Tehnica echipei KIT funcționează în același mod, dar utilizează CO2 ca sursă de carbon, având potențialul suplimentar de a elimina acest gaz dăunător din atmosferă. Astfel, se umple camera de lucru cu CO2 și hidrogen, iar catalizatorul și substratul reprezintă o placă din cupru și paladiu. Procesul se face la presiune atmosferică și la temperaturi ridicate de până la 1.000 ° C (1.832 ° F).
„Dacă suprafața metalică prezintă proporția corectă de cupru și paladiu, conversia dioxidului de carbon în grafen va avea loc direct într-un proces simplu”, spune Mario Ruben, cercetător principal al studiului.
Echipa a reușit să demonstreze că tehnica funcționează, chiar și atunci când se generează grafen cu mai multe straturi groase. Următorul pas este încercarea de a face componente electronice funcționale utilizând acest proces.
Sursa: newatlas.com
„Grafenul este mai puțin cunoscut ca și bitcoinul, iar cuprul va deveni mai valoros decât aurul, când o să-i descoperim potențialul!” – Dorel Puchianu
Lasă un răspuns