Telefonul, un „bibelou” de buzunar pentru multi romani!

Telefoanele mobile pe care le detinem ne ofera nenumarate posibilitati/optiuni, de la realizarea pozelor de calitate buna/rezonabila, pana la inregistrarea convorbirilor si nu numai. Insa, multe persoane isi achizitioneaza telefoane (smartphone-uri, iPhone-uri) doar ca le plac anumite modele, doar ca sa fie la moda, sa se laude la vecini, prieteni, amici etc. Spun acest lucru, pentru ca acele persoane folosesc telefonul exclusiv la convorbiri, pentru a ridica si inchide o convorbire, restul optiunilor fiind date uitarii, inutile sau chiar nu le cunosc. Pai draga, atunci iti poti cumpara cel mai ieftin telefon, crede-ma ai investit inutil 500 de euro. Hai mai gandeste-te te rog…

Mergem la cumparaturi cu telefonul in buzunar si cu notite pe hartie, sa radem sau LoL?!?

Cand mergeti la cumparaturi, vedeti persoane cu o foita in mana stanga pe care sunt scrise produsele ce urmeaza a fi cumparate, iar in mana dreapta cu caruciorul sau cosul. Pai sa iti explic, telefonul pe care il ai cat de ieftin ar fi el, are in organizator, sau in alt meniu, optiunea de notite. Deci, in notite, iti poti nota/scrie lista ta de cumparaturi. Nu trebuie sa irosesti hartie si pix, ci pur si simplu iti notezi in telefon, lista de alimente pe care trebuie sa le cumperi, iar in timp ce le achizitionezi evident = le stergi. Sau tot acolo iti poti nota informatii pe care le utilizezi in mod frecvent si ai nevoie de ele, cum ar fi cont bancar, adresa firmei unde lucrezi, CIF-ul firmei, denumiri de medicamente, numar de dosare etc. Sunt sigur ca ai informatii pretioase pe care doresti sa le ai la indemana oricand, iar cum telefonul mobil (sau smartphone-ul) il ai in permanenta la tine, de ce sa nu te folosesti de acest avantaj. Deci te rog, nu uita, trebuie sa notezi ceva, foloseste-te de telefonul tau, foitele pe care notezi se pierd si repet, irosesti inutil hartie si pix!

Convorbiri telefonice

Multe telefoane pot inregistra convorbirile efectuate. De legalitatea acestor inregistrari nu stiu sa va spun nimic, pentru ca nu sunt jurist. Dar sunt convins ca sunteti tentat sa faceti acest lucru, pentru a va proteja uneori, sau deja l-ati facut. Ei bine, informativ va spun ca multe telefoane chiar si cele ieftine pot inregistra o convorbire, chiar si telefonul pe care il primiti gratuit de la compania RDS poate inregistra conversatiile telefonice. Probabil cealalta persoana de la capatul firului, nu este de acord cu acest lucru, insa scopul scuza mijloacele, nu?

Poze

De cate ori nu ati auzit: „pai nu fac poze cu telefonul ca au calitate proasta si nu se vede nimic”. Ei bine, nu este adevarat, imi aduc aminte ca eram in parcare si am gasit cateva pisici in ipostaze ce nu le vezi in fiecare zi. Normal ca nu aveam aparatul foto la mine si atunci am facut poze cu telefonul. Acele poze chiar s-au tiparit intr-o revista, iar calitatea lor a fost suficienta. Deci, nu mai desconsiderati telefoanele mobile mai vechi, ca nu fac poze de calitate, mai ales in lipsa unui aparat foto. Ce mai, telefoanele actuale se descurca remarcabil. Bine, mai retine te rog ca orice aparat foto cat de profesionist ar fi el, daca nu este reglat corespunzator, pozele realizate pot fi de proasta calitate! Deci nu aparatul este de vina de fiecare data, ci tu, ca nu stii sa-l utilizezi!

Filme

Eram in constructie cu casa, si muncitorii tencuiau in baie cu o masina automata de tencuit peretii. Nu-mi vine acum in minte cum se numeste masina de tencuit. Practic muncitorul, nu arunca el pe perete tencuiala, ci masina o arunca automat. Ca si cum muncitorul ar fi „vopsit” peretele cu un aparat de vopsit, dar el il tencuia. Asadar, atunci am vrut sa surprind momentul, si nu aveam decat telefonul, ce sa zic, sa vede rezonabil, o sa incerc sa-l urc pe site sa vedeti „filmuletul”.

Continutul nu este disponibil
Va rugam acceptati utilizarea de cookie-uri pentru a putea naviga pe site.

Calculator

Deci asta e culmea, orice telefon are calculator, nu mai avem nevoie de calculatorul de buzunar. Stiu ca, calculatorul de buzunar are un afisaj mai mare, insa pur si simplu folosim calculatorul de buzunar in locul celui inclus in telefon, pentru ca asa ne-am obisnuit. Stai sa vezi iPhone-ul tau ce calculator de buzunar are… Sincer, este inutil sa ai un calculator separat de cel inclus in telefonul mobil! Nu contest, unele persoane utilizeaza mai usor calculatorul de buzunar sau de birou, acela mai mare, dar sunt putine persoane.

Cronometru

Cu siguranta cronometru inclus in telefon nu este la fel de precis ca si unul profesionist, dar sa fim seriosi, nu suntem la Olimpiada, stii, nu incerca sa visezi la Ferrari cand tu de fapt, niciun volan pentru Dacia Logan nu iti permiti! Alearga, ca te cronometrez cu telefonul!

Reamintire, nu mai ai scuze ca ai uitat!

Gata nu te mai scuza ca ai uitat sa ajungi la intalnire sau ca ai uitat sa faci aia sau cealalta. Telefonul are organizator cu nenumarate functii, care iti reamintesc de zilele de nastere ale prietenilor, ale parintilor etc. Iti reaminteste ca trebuie sa schimbi uleiul si filtrele la masina odata pe an, ca trebuie sa platesti impozitul, ca trebuie sa-ti platesti rovinieta, ca trebuie sa te tunzi, ca trebuie sa-ti platesti asigurarea de viata (scuze asigurarea la masina), ca ai o intalnire marti la ora 14 etc. Deci acel calendar pe care il vezi in telefonul tau este mai mult decat un simplu calendar!

Salvarea de siguranta, sau backup in engleza

Nu ar fi prima data cand cineva mi-a spus ca si-a pierdut telefonul, sau mai rau i l-a furat un hot. Deci iata un om „distrus”. Hai sa fim seriosi nu este atat de tragic, daca ti-ai facut o salvare de siguranta pe un calculator! Fiecare telefon are un program care iti faciliteaza sa-ti salvezi din telefon, baza de date cu numerele de telefon, notitele, zilele de nastere etc. Si atunci cand ai un necaz stii unde iti gasesti toate informatiile din telefonul tau. Oricui i se poate intampla sa piarda telefonul, sau sa-l scape de la o inaltime foarte mare si sa se distruga. Trebuie doar sa stim cum ne protejam, „nu la condom ma refer aici”!

Tonurile de apel


Mda, sunt sigur ca ai auzit tot felul de tonuri de apel in statii, pe strada, in autobuz etc. Ei bine aici fiecare dintre noi isi poate personaliza tonul de apel, de exemplu cand te apeleaza parintii poti sa setezi un ton de apel diferit pentru fiecare dintre ei si atunci vei stii care dintre parinti te apeleaza, fara a fi nevoie sa te uiti efectiv pe ecranul telefonului. Iar un ton de apel simpatic te poate ajuta sa atragi atentia asupra ta. Iti propun sa-ti alegi ce tonuri crezi ca ti se potrivesc cel mai bine, insa te rog „fara manele, ca risti sa-ti strici telefonul”!

Scurtaturi pe telefon


Ei bine daca ai ajuns la acest capitol, inseamna ca devii un profesionist. Ce zici, din apasarea unui singur buton sa inregistrezi conversatia din scara unui bloc intre doi vecini, sau sa accesezi notitele, sau sa accesezi calendarul, sau sa suni direct un prieten cu care vorbesti des? Da, toate acestea sunt posibile cu scurtaturile pe care le poti seta.

Optional – lanterna integrata in telefon

Telefoanele mai ieftine, de obicei integreaza si lanterna, cei drept nu are o putere mare, dar crede-ma in bezna te descurci excelent cu ea. Din pacate aceasta optiune nu este inclusa si in cazul telefoanelor mai scumpe. Insa, unii producatori au gasit solutii, folosind puterea de luminare a ecranului. Bine si ecranul poate deveni o lanterna in caz de urgenta!

Concluzie

Observam ca telefonul este o unealta destul de complexa, este ca si briceagul acela elvetian si rosu, poti sa scoti din el tot felul chestii care iti vor folosi pana la urma la ceva. Era sa uit, cu telefonul poti naviga si pe Internet, ei aici deja poti sa faci destul de multe si nu vreau sa intru in detalii pe care le cunosti deja. Practic incet, dar sigur, ne dam seama, ca de fapt telefonul pe care il avem in buzunar va deveni calculatorul viitorului, el va fi „laptop-ul” nostru. Dar trebuie sa spargem preconceptele pe care le avem si cu care am crescut. Telefonul este o unealta periculoasa sau in unele cazuri utila, practic nu stii niciodata cand ai fost inregistrat sau filmat, ce crezi, filmele faimoase de pe youtube au fost facute cu o camera profesionista?
Telefonul mobil poate fi un player mp3, poate fi un caiet de notite, un reportofon, o camera de filmat, un aparat foto, un calculator care ruleaza aplicatii sau jocuri. Practic poate fi aproape orice alt dispozitiv, cei drept nu la un nivel profesionist, dar crede-ma te poate ajuta in multe situatii, tot ceea ce trebuie sa faci este sa-l cunosti mai bine, nu degeaba telefoanele mobile sau smartphone-urile au manuale de utilizare groase, de sute de pagini, citeste-le si invata sa-l utilizezi la capacitatea lui maxima, vei avea numai de castigat!

Dorel Puchianu
Redactor testatinromania.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.