De câte ori te-ai așezat să te uiți la televizor sau la un film și dintr-o dată să îți îndrepți imediat atenția spre smartphone sau tabletă?
Cunoscut sub numele de „multitasking media”, acest fenomen este atât de comun încât, cca. 178 de milioane de adulți din SUA folosesc în mod regulat un alt dispozitiv în timp ce se uită la televizor.
În timp ce unii ar putea presupune că schimbarea frecventă a atenției noastre între diferitele fluxuri de informații este o formare bună a creierului pentru a îmbunătăți memoria și atenția, studiile contrazic total acest lucru.
Multitasking-ul media este atunci când oamenii se angajează simultan cu mai multe dispozitive sau conținut. Este posibil să utilizați telefonul în timp ce vizionați televizorul sau chiar să ascultați muzică și mesajele prietenilor în timp ce jucați un joc video.
Un studiu recent a analizat cercetările curente privind multitasking-ul media și a constatat că cei mai „grei ” multitaskeri media au avut rezultate mai slabe în ceea ce privește atenția și testele cu memorie de lucru.
Unii chiar aveau structura creierului diferită. Studiul a constatat că „greii” multitaskingului media au obținut un punctaj cu 8-10% mai slab la testele de atenție susținute față de utilizatorii „light”. Aceste teste au implicat participanți, care au acordat atenție unei anumite sarcini (cum ar fi observarea unei anumite litere dintr-o mulțime de alte litere) timp de 20 de
minute sau mai mult.
Cercetătorii au descoperit că, pe baza acestor teste (și a altora), capacitatea de a susține atenția a fost mai slabă pentru „greii” multitaskingului. Aceste descoperiri ar putea explica de ce unii oameni sunt multitaskeri grei.
Dacă cineva are câteva clipe de neatenție , acest lucru se poate datora și reflexului de a schimba repede activitățile, în loc să se concentreze la una singură.
S-au descoperit, de asemenea, că multitaskerii avansați să fie mai slabi ca cei moderați la testele de memorie. Acestea implică memorarea și aducerea aminte a informațiilor (cum ar fi un număr de telefon) , în timp ce efectuați o altă sarcină (cum ar fi căutarea unui pix și a unei bucăți de hârtie pentru
nota acel număr de telefon).
Lucrul complex cu memoria este strâns legat de a avea o mai bună capacitate de concentrare și de a putea ignora distragerea.
Scanarea creierului participanților a arătat, de asemenea, că o zonă a creierului cunoscută sub numele de cortexul cingular anterior este mai mică la multitaskerii avansații. Această zonă a creierului este implicată în controlul atenției.
O zonă mai mică poate implica o funcționare mai proastă și o atenție mai
redusă. Însă, în timp ce cercetătorii au confirmat faptul că multitaskerii avansați au o memorie și o atenție mai slabă, ei încă nu știu cauzează multitasking-ul intens.
Multitaskingul intens afectează memoria și atenția? Sau multitaskingul este practicat pentru că nu se pot concentra? Ar putea fi, de asemenea, un efect al inteligenței generale, personalității sau cu totul altceva, care cauzează reducerea atenției și creșterea comportamentului media multitasking.
Dar știrile nu sunt rele pentru multitasking intens. Curios, această depreciere ar putea avea un beneficiu. Cercetările sugerează că multitaskerii media moderați au o probabilitate mai mare să piardă informații utile, care nu au legătură cu activitatea pe care o desfășoară în momentul respectiv.
De exemplu, o persoană poate citi în timp ce în fundal merge radioul. Atunci când se difuzează știri importante, un multitasker avansat are probabil mai multe șanse să absoarbă informația decât un
multitasker media moderat.
Deci, ar trebui să evitați multitasking-ul media? Pe baza cercetărilor curente, răspunsul este, probabil, da. Multitaskingul produce, de obicei, performanțe mai slabe atunci când faci două lucruri simultan și pune mai multă presiune asupra creierului decât dacă i s-ar cere un singur lucru odată.
Acest lucru se datorează faptului că mintea umană suferă de o „strangulare a atenției”, care permite ca doar anumite operații mentale să fie procesate una după alta.
Dar dacă vă întrebați dacă multitasking-ul media vă va afecta capacitatea de atenție, răspunsul este, probabil, nu. Nu se știe exact dacă multitasking-ul media intens este într-adevăr cauza unor performanțe mai scăzute în cadrul testelor.
Efectele observate în testele de laborator sunt, mai degrabă, neglijabile în viața obișnuită de zi cu zi. Până când se vor face mai multe cercetări, este probabil prea devreme pentru a începe să ne panicăm de posibilele efecte negative ale multitasking-ului media.
Sursa: sciencealert.com
Lasă un răspuns