Grafenul va fi implicat în realizarea unui combustibil regenerabil

Cercetătorii încearcă să dezvolte o metodă de transformare a apei și a dioxidului de carbon în energia regenerabilă a viitorului, folosind energia produsă de soare și grafenul aplicat pe suprafața carburii de siliciu cubic. Ei au făcut recent un pas important în această direcție și au dezvoltat o metodă care face posibilă producerea de grafen cu mai multe straturi într-un proces bine controlat.

Grupul de cercetători au arătat, că grafenul acționează ca un supraconductor în anumite condiții. Rezultatele lor au fost publicate în revista științifică Carbon și Nano Letters.

Carbon, oxigen și hidrogen. Acestea sunt cele trei elemente pe care le-ați obține dacă ați scos molecule de dioxid de carbon și apă. Aceleași elemente reprezintă blocurile de substanțe chimice pe care le folosim pentru combustibil, cum ar fi etanolul și metanul. Transformarea dioxidului de carbon și a apei în combustibili regenerabili, dacă este posibil, ar oferi o alternativă la combustibilii fosili și ar contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Jianwu Sun, lector senior la Universitatea Linköping, încearcă să găsească o modalitate de a face acest lucru.

Calculele teoretice au prezis că grafenul multistrat ar avea proprietăți superconductoare, cu condiția ca straturile să fie aranjate într-un anumit mod. În noul studiu, cercetătorii demonstrează pentru prima dată că acesta este cazul. Materialele superconductoare sunt folosite, printre altele, în magneți supraculducători – magneții extrem de puternici găsiți în camerele de rezonanță magnetică pentru investigații medicale și în acceleratoarele de particule pentru cercetare. Există multe domenii potențiale de aplicare a supraconductoarelor, cum ar fi liniile electrice de alimentare cu pierderi de energie zero și trenurile de mare viteză care plutesc pe un câmp magnetic. Utilizarea lor este în prezent limitată de imposibilitatea de a produce supraconductori care funcționează la temperatura camerei: supraconductorii disponibili în prezent funcționează numai la temperaturi extrem de scăzute.

Sursa: sciencedaily.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.