Cele mai bune plăci grafice pentru minatul criptomonedelor

Bitcoin-ul și mai nou ethereum-ul au luat un avânt puternic în ultima vreme, devenind criptomonede din ce în ce mai populare în toată lumea, și ultimele cercetări demonstrează că trendul va continua și anul acesta, întrucât valoarea lor pe piață se află în continuă creștere.

Prin urmare, vă voi prezenta în rândurile de mai jos cele mai bune placi grafice cu care se pot mina diferite criptomonede.

Ideea care stă la baza criptomonedelor este de a facilita transferul de valoare financiară între indivizi fără a se apela la instituții oficiale precum bănci sau fonduri guvernamentale.

In plus, minatul acestor monede se poate realiza ușor, singurul instrument de care aveți nevoie este un PC cu o placă grafică de la decentă în sus, care să beneficieze de o memorie cât mai rapidă, întrucât algoritmul de minat utilizează foarte mult din memoria video a plăcii în cauză.

Așadar, atunci când căutați să achiziționați o placă grafică pentru minat, trebuie să fiți atenți la tipul, frecvența și cantitatea de memorie a acesteia.

Nu uitați și de consumul de curent al unei astfel de plăci, întrucât ideea este să minimalizati investiția și să maximalizați profitul.

Rețineți că, cel puțin în perioada de început, minarea de criptomonede nu vă va aduce un profit imens, deci este recomandat să calculați bine resursele financiare de care dispuneți și să cumpărați o placa video sau mai multe care să vă satisfacă nevoile fără să vă aducă multe pierderi, în special când vine vorba de factura de energie electrică.

1) Nvidia GeForce GTX 1070

Detalii tehnice:

Viteză procesor grafic: 1,506MHz
Memorie: 8GB GDDR5
Viteză memorie: 8Gbps
Conectori sursă: 1 x 6-pin
Consum: 150W
Ieșiri: 3 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0, DL-DVI

O placă excelentă nu doar pentru jocuri, ci și pentru minat, GTX 1070 își face treaba cu brio în ambele domenii, grație tehnologiei sale avansate, care face uz de un „hash rate” de 30 mh/s și nici nu consumă foarte mult curent. Rețineți că orice placă video, cu cât este mai performantă, cu atât consumă mai mult curent, ceea ce se va reflecta în prețul facturii de la electrica, scăzând astfel profiturile obținute din minat. La fel ca alte placi de ultima generație, GTX 1070 are un preț destul de ridicat, însă pentru cei ce plănuiesc să mineze mult timp de acum încolo reprezintă alegerea ideală și o investiție fiabilă. Prețurile variază între 479 si 611 Euro.

2) AMD Radeon RX 580

Detalii tehnice:

Viteză procesor grafic: 1,257MHz
Memorie: 8GB GDDR5
Viteză memorie: 8Gbps
Conectori sursă: 1x 8-pin, 1 x 6-pin
Consum: 185W
Ieșiri: 1 DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0

Una dintre cele mai bune plăci din lume pentru gaming și/ori minat, acest Radeon tinde deja să devină greu de găsit, tocmai din motivele expuse mai sus. Oferind un excelent hash rate de 29 mh/s și consumând destul de puțin curent în timpul procesului de minare, RX 580 reprezintă o alegere ideală pentru oricine e interesat de criptomonede. În plus, prețul său este mai scăzut decât în cazul lui GTX 1070, variind între 293 și 487 Euro, iar după ce veți realiza o supratactare, veți fi surprinși de performanțele acestei plăci.

3) AMD RX 480

Detalii tehnice:

Viteză procesor grafic: 1,120MHz
Memorie: 8GB GDDR5
Viteză memorie: 8Gbps
Conectori sursă: 1x 8-pin, 1 x 6-pin
Consum: 150W
Ieșiri: 1 DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0

Pentru cei ce nu dispun de un buget prea mare, RX 480 este soluția optimă. Din păcate, la fel ca și în cazul lui RX 580, este destul de greu de găsit, însă performanțele sale de hash rate sunt de 28mh/s, ceea ce o face o achiziție foarte bună, unde mai punem și că are și un consum scăzut de curent. Alt plus al acestei placi este prețul decent, ce se situează între 261 si 283 de Euro. Pe scurt, o alta placă foarte recomandabilă.

4) AMD Radeon RX Vega 56

Detalii tehnice:

Viteză procesor grafic: 1,156MHz
Memorie: 8GB HBM2
Viteză memorie: 800MHz
Conectori sursă: 2 x 8-pin
Consum: 210W
Ieșiri: 3 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0

Considerată a fi una dintre cele mai feroce plăci grafice la ora actuală, RX Vega 56 se descurcă literalmente excelent atât în gaming cât și în minat, depășind ca și performanta pe GTX 1070 în ambele sectoare. Strict tehnic vorbind, este o alegere superbă pentru cei implicați în minat, însă trebuie totuși să menționam că se încinge foarte puternic și consumă mult curent, acestea reprezentând minusuri pe care un novice în minat nu trebuie să le ignore.

5) Nvidia GTX 1080 Ti

Detalii tehnice:

Viteză procesor grafic: 1,480MHz
Memorie: 11GB GDDR5X
Viteză memorie: 11GHz
Conectori sursă: 1 x 6-pin; 1 x 8-pin
Consum: 250W
Ieșiri: 3 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0

Această placă se află – din punct de vedere al performanței – deasupra tuturor competitorilor prezentați până acum aici, reușind un hash rate de 32 mh/s, ceea ce o face efectiv splendidă pentru minat, însă nu trebuie pierdute din vedere nici considerente precum prețul – care variază între 761 și 959 Euro, plus consumul ridicat de curent de care are nevoie pentru a funcționa la parametri optimi. Așadar, cine își dorește această placă trebuie să fie atent la echilibrul dintre cheltuielile implicate și profitul obținut, întrucât poate fi o afacere riscantă pentru un ne-experimentat.

6) Nvidia GTX 1070 Ti

Detalii tehnice:

Viteză procesor grafic: 1,607 MHz
Memorie: 8GB GDDR5
Viteză memorie: 8GHz
Conectori sursă: 1 x 6-pin; 1 x 8-pin
Consum: 180W
Ieșiri: 3 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0

Fratele mai mare al lui GTX 1070 are o serie de avantaje și dezavantaje: la capitolul plusuri trebuie menționat că se descurcă foarte bine din punct de vedere tehnic și oferă un „hash rate” ridicat, iar prin anumite procedee de overclocking poate deveni deosebit de eficientă pentru minat. Ca și minusuri semnalam un consum de curent ridicat și un preț nu foarte accesibil, ce variază intre 559 si 709 Euro, așadar această placă nu e pentru oricine. Dar pretențioșii și cei dispuși să investească vor avea parte de o placă cu mult potențial de minat în acest 1070 Ti.

Sursa: techradar.com

7) SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX Vega 64 8G HBM2 Limited Edition

Detalii tehnice:

Viteză procesor grafic: 1,423 MHz sau boost 1,611 MHz
Memorie: 8GB HMB2
Viteză memorie: 945 MHz, supratactare până la 1100 MHz
Conectori sursă: 3 x 8-pin
Consum: 300W
Ieșiri: 2 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.0

Această placă video este cea mai rapidă pentru minatul de ethereum. Placa Vega 64 (ediția limitată) de la Sapphire poate mina în mod normal cu 37 mh/s, însă dacă am supratactat memoria la 1095 MHz, aceasta reușește să mineze cu 44 mh/s. Dezavantajul acestei plăci este prețul ridicat și consumul enorm de energie electrică. În teste am măsurat 350 wați – consum pentru tot sistemul. Placa am achiziționat-o cu 4100 lei. Spre deosebire de restul plăcilor, această placă a fost testată în România.

64 Vega Radeon

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.