Cel mai rapid ceas biologic este deținut de un păianjen

Când vine vorba de oameni, fiecare persoană are un ceas biologic intern, care ne face să dormim și să ne trezim, să ne efectuăm toate activitățile din rutina zilnică, iar acest ceas funcționează după perioada de rotație de 24 de ore a planetei, deși sincronizarea cu Terra nu este 100% perfectă.

Ceasurile noastre biologice funcționează cu 10 minute întârziere, de exemplu când vine vorba de expunerea la lumină și intuneric, iar mecanismele care contribuie la aceasta sunt adanc codate în ADN-ul uman, iar descoperirea lor a fost răsplătită cu Premiul Nobel.

Deși majoritatea viețuitoarelor din natură au ceasurile biologice setate să funcționeze adaptate la ciclul de 24 de ore, o echipă de cercetători în biologie au descoperit o specie de paianjeni care au ceasurile setate între 17 și 19 ore. Versatilitatea lor este extraordinară, ca și cum expunerea la lumină i-ar face să treacă prin cinci faze succesive, iar ei reușesc să se adapteze cu brio, deși complexitatea modalității în care o fac este semnaificativ mai mare decât a celorlalte ființe.

Darrell Moore – neurobiolog care studiaza nevertebratele la Universitatea East Tennessee State – a prezentat în detaliu la conferința ținută la Societatea pentru Neuroștiințe din Washington studiul care relevă proprietățile acestor paianjeni și modul lor interior de funcționare.

Sursa: sciencealert.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.