12 motive științifice pentru care ar trebui să petrecem mai mult timp afară

Mulți oameni își petrec zilele de lucru în încăperi cu lumini fluorescente și în fața computerelor, apoi se întorc acasă pentru a se bucura de „strălucirea” ecranelor TV.

Însă petrecerea timpului între 4 pereți nu este bună pentru noi. Natura ne este benefică – poate esențială – pentru sănătatea umană.

Psihologii și cercetătorii din domeniul sănătății descoperă din ce în ce mai multe motive științifice pentru care ar trebui să ne petrecem timpul în afară.

În cartea sa recentă, The Nature Fix: De ce natura ne face mai fericiți, mai sănătoși și mai creativi, jurnalista Florence Williams scrie că, a început să investigheze beneficiile naturii asupra sănătății după ce s-a mutat pe terenul muntos din Boulder, Colorado, la ceea ce ea descrie „Anti-Arcadia care este capitala națiunii” – Washington, DC. „M-am simțit dezorientată, copleșită, deprimată”, scrie ea. „N-am putut să mai i-au decizii si nu am vrut să mai ies din pat”.

Nu toți ne dorim să trăim într-un loc atât de uimitor ca Boulder – iar ajoritatea dintre noi nu pot să trăiască oriunde și prea departe pentru telefoane inteligente sau acces la Internet.

Dar trebuie să ne petrecem timpul în medii naturale. Ar putea fi trasee de drumeții frumoase sau chiar un parc deosebit. Iată de ce este atât de important să faceți sa ieșiți în aer liber.

Ar putea îmbunătăți memoria dvs. pe termen scurt

Mai multe studii arată că plimbările în natură au efecte de îmbunătățire a memoriei pe care alte plimbări nu le fac. Într-un studiu, studenții din Universitatea din Michigan au primit un test de memorie scurt, apoi au fost împărțiți în două grupuri.

Un grup a făcut o plimbare în jurul unui zone cu verdeață și pomi, iar celălalt a făcut o plimbare pe o stradă a orașului.

Când participanții s-au întors și au făcut din nou testul, cei care au umblat printre copaci și-au adus aminte cu aproape 20% mai bine decât prima dată. Cei care au vizitat orașul nu au obtinut nicio îmbunătățire.

Un studiu similar asupra persoanelor deprimate a constatat că plimbările în natură au amplificat memoria de lucru mult mai mult decât plimbările în mediul urban.

Au un efect de detensionare

Un studiu a constatat că elevii trimiși în pădure timp de două nopți aveau niveluri mai scăzute de cortizol – un hormon folosit adesea ca marker pentru stres – față de cei care au petrecut acel moment în oraș.

Într-un alt studiu, cercetatorii au descoperit o scădere atât a ritmului cardiac cât și a nivelurilor de cortizol la subiecții din pădure în comparație cu cei din oraș. Situațiile stresante pot fi ameliorate de terapia forestieră „, au concluzionat.

Angajații care lucreaza la birou, chiar și vederea naturii pe o fereastră este asociată cu un stres mai scăzut și o satisfacție mai mare față de locul de muncă.

Timpul petrecut în exterior reduce inflamația

Când inflamația este peste nivel, se asociază în grade diferite, cu o gamă largă de deficiențe, inclusiv tulburări autoimune, boli inflamatorii intestinale, depresie și cancer.

Petrecerea timpului în natură poate fi o modalitate de a ține o boala sub control. Într-un studiu, elevii care au petrecut timp în pădure au avut un nivel mai scăzut de inflamație,  decât cei care au petrecut timp în oraș.

În altul, pacienții vârstnici care au fost trimiși într-o călătorie săptămânală în pădure au prezentat semne de inflamație reduse, precum și unele indicații că excursia forestieră a avut un efect pozitiv asupra hipertensiunii.

Ieșirile în aer liber ajută la eliminarea oboselii

Știți acel sentiment în care creierul dvs. pare că se oprește? Cercetătorii numesc aceasta oprire  „oboseală mentală”.

Un lucru care vă poate ajuta să vă readuceți creierul la normal este să-l expuneți la mediului înconjurător, ceea ce, în opinia cercetării, înseamnă în general o iesire la aer liber.

Un studiu a constatat că energia mentală a oamenilor sa refăcut chiar și atunci când s-au uitat la imaginile naturii. (Imaginile scenelor cu orașul nu au avut un astfel de efect).

Studiile au constatat, de asemenea, că frumusețea naturală poate provoca sentimente de uimire, care este una dintre cele mai sigure căi de a experimenta un impuls mental.

Experiențele în aer liber pot ajuta la lupta împotriva depresiei și a anxietății

Anxietatea, depresia și alte probleme de sănătate mintală pot fi  ameliorate în cadrul excursiilor – mai ales atunci când acestea sunt combinate cu exerciții fizice.

Un studiu a constatat că plimbările în pădure au fost asociate cu scăderea nivelelor de anxietate și starea de spirit proastă, iar un altul a constatat că plimbările în aer liber ar putea fi „utile clinic ca un supliment la tratamentele existente” pentru tulburarea depresivă majoră.

„Fiecare mediu verde a îmbunătățit atât stima de sine, cât și starea de spirit”, a constatat o analiză a 10 studii anterioare despre așa-numitul „exercițiu verde” și „bolnavul mintal a avut una dintre cele mai mari îmbunătățiri ale stimei de sine”.

Prezența apei a făcut ca efectele pozitive sa fie și mai puternice.

Petrecând mai mult timp afară, acest lucru vă poate proteja vederea 

Cel puțin la copii, o cercetare destul de mare a constatat că activitatea în aer liber poate avea un efect protector asupra ochilor, reducând riscul de a dezvolta miopie.

Creșterea timpului petrecut în aer liber poate fi o strategie simplă prin care să se reducă riscul dezvoltării miopiei și progresului acesteia la copii și adolescenți „, a concluzionat o analiză a unei cercetării din 2012.

În Taiwan, cercetătorii au studiat două școli din apropiere, unde miopia a fost la fel de comună. Ei au spus unei școli să încurajeze activitatea în aer liber în timpul vacanței și să monitorizeze celălaltă școală standard.

După un an, rata de miopie în școala standard  era de 17,65%. În școala unde s-a promovat „joacă în afara”, a fost de doar 8,41%.

Iesirele exterioare ar putea îmbunătăți capacitatea dvs. de a vă concentra

Într-un studiu, cercetătorii au încercat să diminueze capacitatea participanților de a se concentra. Apoi, unii au ieșit la o plimbare în natură, unii au făcut o plimbare prin oraș, iar restul doar s-au relaxat.

Când s-au întors, grupul care a văzut natura a marcat cel mai bine o sarcină de corectură. Efectul naturii este atât de puternic încât ar putea ajuta copiii cu ADHD,  la care s-a constatat că se concentrează mai bine după doar 20 de minute într-un parc.

„Dozele de natură” ar putea servi ca un instrument sigur, ieftin, accesibil pe scară largă … pentru gestionarea simptomelor ADHD „, au scris cercetătorii.

Ați putea să executați mai bine sarcinile creative după ce ați ieșit afară

„Imaginați-vă o terapie care nu avea efecte secundare cunoscute, era ușor accesibilă și vă poate îmbunătăți funcționarea cognitivă la un cost zero”.

Aceasta  informatie este prezentată într-un document din 2008 care descrie promisiunea așa-numitei „terapii naturale” – sau, după cum o poate numi un academician, „timpul în afara”.

Un alt studiu a constatat că oamenii care au stat în natură timp de patru zile – mult mai mult timp decât o plimbare de prânz în parc – și-au sporit performanțele lor cu 50 la sută în cazul unui test creativ de rezolvare a problemelor.

Timpul petrecut în exterior scade tensiunea arterială

Într-un studiu intensiv cu 280 de participanți din Japonia s-a constatat că, împreună cu scăderea concentrațiilor de hormon de stres cu mai mult de 15%, o plimbare în pădure a redus pulsul mediu cu aproape 4% și tensiunea arterială cu puțin peste 2%.

Sesiunile în aer liber pot chiar ajuta la prevenirea cancerului

Aceste cercetări se află încă în fazele sale inițiale, dar studiile preliminare au sugerat că petrecerea timpului în natură – în special în păduri – poate stimula producerea de proteine ​​împotriva cancerului.

Nivelurile sporite ale acestor proteine ​​pot dura până la șapte zile după o călătorie relaxantă în pădure. Studiile efectuate în Japonia, unde „shinrin-yoku” sau „bathingul forestier” sunt tratate ca medicamente preventive, au constatat, de asemenea, că zonele cu o acoperire mai mare a pădurilor au rate mai scăzute de mortalitate dintr-o mare varietate de tipuri de cancer.

Deși există prea mulți factori de confuzie pentru a ajunge la o concluzie concretă despre ceea ce ar putea însemna acest lucru, este un domeniu promițător pentru viitoarele cercetarari.

Pădurile ar putea, de asemenea, să vă stimuleze sistemul imunitar

Activitatea celulară asociată cu petrecerea timpului în pădurii indică, de asemenea, o creștere generală a sistemului imunitar pe care vă bazați pentru a lupta împotriva bolilor mai puțin grave, precum răcelile, flusurile și alte infecții.

O revizuire din 2010 a cercetărilor legate de acest efect a arătat că „toate aceste constatări sugerează că mediile forestiere au efecte benefice asupra funcției imunitare umane”, dar a recunoscut că sunt necesare mai multe cercetări asupra acestei relații.

Cu toate acestea, nu este prea surprinzător faptul că timpul în aer liber este asociat cu un risc mai mic de deces prematur

Spațiul verde din apropiere pare a fi deosebit de important pentru locuitorii mediilor urbane, potrivit unui studiu olandez pe 250.782 de persoane, care autilizează descoperit o puternică legătură pozitivă între spațiul verde și sănătate.

Un studiu ulterior efectuat de aceeași echipă de cercetare a constatat că o mare varietate de boli au fost mai puțin răspândite în rândul persoanelor care locuiau în imediata apropiere a spațiului verde.

Alte studii au făcut o legătură directă între timpul petrecut în păduri și alte măsuri pentru sănătate globală.

Un studiu recent privind perspectivele de sănătate a mediului au găsit o legătură similară, constatând o rată a mortalității cu 12% mai mică, cu cele mai mari îmbunătățiri legate de reducerea riscului de deces cauzat de cancer, boli pulmonare sau afecțiuni renale.

Sursa: sciencealert.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.