Noi studii demonstrează că ne omorâm albinele, încet și sigur!

Două studii finanțate, au demonstrat că pesticidele neonicotinoide sunt devastatoare pentru albinele noastre care mențin sistemul nostru de producție al alimentelor.

Oamenii de știință, au făcut noi studii Europa și Canada, iar rezultate sunt îngrijorătoare!

Neonicotinoidele sunt cea mai răspândită clasă de insecticide din lume. Ele sunt similare cu nicotina, compus pe care unele plantele il tolerează pentru a se proteja de dăunători.

Inventat în anii 1980, neonicotinoidele au devenit un tratament popular pentru culturi, deoarece sunt sistemice, ceea ce înseamnă că circulă prin întreaga plantă și ucide insectele de îndată ce gustă din plantă. Și pentru că se află în sistemul plantei, poate reprezenta o sursă de protecție pe termen lung.

Cu toate că aceste proprietăți sunt atractive pentru agricultori, neonicotinoidele sunt dăunătoare pentru bunăstarea albinelor, deoarece un insecticid sistemic ajunge ușor spre nectarul și polenul unei plante înflorite.

Pentru a măsura acest prejudiciu, o echipă de cercetători europeni au studiat 33 de câmpuri unde se crește rapiță în Germania, Ungaria și Marea Britanie. Acestea au fost repartizate aleatoriu fie că au fost sau nu tratate cu unul dintre cele două nicotinoide alese.

Echipa s-a uitat la albine și la două specii de albine sălbatice – albine și albine solitare. Rezultatele au fost diferite între locații și specii, dar în ansamblu au descoperit că albinele sălbatice s-au reprodus mai puțin, iar rata de supraviețuire peste iarnă a scăzut.

Asta nu înseamnă că, pesticidele ucid direct albinele, notează oamenii de știință. În schimb, se pare că expunerea chiar la un nivel scăzut le face mai vulnerabile, în special dacă există alți factori de mediu sau boli care afectează deja stupul.

Studiul a avut o avengură imensă și a fost în mare parte finanțat de industria pesticidelor. Companiile Bayer Crop Science și Syngenta au acordat 3 milioane de dolari pentru aceste teste, iar acestea din urmă au dus oameni de știință la concluzia că, ar fi mai bine să restricționăm utilizarea neonicotinoidului.

Acestea rezultate sunt importante și sunt susceptibile de a informa decizia viitoare a Uniunii Europene privind o eventuală interzicere a acestor pesticide. O interdicție temporară a fost deja pusă în aplicare din 2013.

„Rezultatele noastre demonstrează că, chiar și în cazul în care utilizarea pesticidelor ar fi restricționată, ca și în recentul moratoriu UE, expunerea continuă la reziduurile de neonicotinoid rezultate din utilizarea lor în trecut pe scară largă are potențialul de a afecta negativ supraviețuirea albinei sălbatice în peisajele agricole”, spun cercetătorii studiului.

Și din păcate, concluziile nu se opresc aici.

Un alt studiu efectuat de cercetătorii din Canada a fost publicat și prezintă, de asemenea, aproape aceleași efecte negative asupra albinelor.

Sursa: sciencealert.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.