Diafragma – prezervativ pentru femei

Deși nu mai sunt foarte utilizate în ziua de azi, voi prezenta în rândurile de mai jos o modalitate contraceptivă pentru femei, și anume diafragmele. Ele sunt dispozitive contraceptive care au rolul de a bara drumul spermatozoizilor prin colul uterin.

Prima descriere a diafragmei a apărut în scrierile și desenele egiptene care datează cu aproximație din anul 1840 înaintea erei noastre. Mai târziu, în China și Japonia, apar forme de diafragme mai sofisticate ca material și design. Una dintre cele mai originale tipuri de diafragme a fost utilizată de Casanova în 1750, și avea forma unei jumătăți de lămâie ce era plasată pe colul uterin.

Diafragmele asemănătoare celor utilizate în anii 1990 au fost inventate în Germania prin 1880. Ele aveau forma unei cupe și erau confecționate dintr-un cauciuc special ce se aplica pe colul uterin împreună cu un agent spermicid – cremă sau gel.

Este foarte important ca diafragma să stea fixă pe colul uterin, de aceea numai medicul specialist este cel mai în măsură să stabilească cu exactitate dimensiunile ei. Este o condiție sine-qua-non să fie folosită o diafragmă corespunzătoare cu dimensiunile colului uterin, tonusului muscular, și formei arcului pubian, iar acest lucru este posibil de stabilit numai de către specialist într-un cabinet medical. Doctorul este cel mai în măsură să vă învețe corect fixarea diafragmei, însă voi prezenta aici în linii generale pașii de urmat:

– se împrăştie substanţa spermicidă în interiorul membranei;

– se introduce diafragma în vagin cu 2-8 ore înaintea contactului sexual;

– se verifică dacă inelul înconjurator este perfect fixat în jurul colului și pe pereții vaginali.

Diafragma nu poate fi scoasă mai devreme de 6-8 ore de la contactul sexual. Pentru scoaterea ei, se aplică unul sau două degete în spatele marginii frontale a inelului și se trage în jos, utilizând în caz de nevoie contracțiile abdominale, la fel ca în cazul defecației.

Unele studii au arătat că rezultatele satisfăcătoare sunt de 98%, doar 2% reprezentând cazurile de sarcină nedorită, dacă diafragma a fost utilizată în mod corect. A se reține că:

– e bine ca înainte contactului sexual să se verifice dacă diafragma a fost montată fix pe colul uterin, și dacă integritatea sa nu a fost compromisă, adică nu prezintă găuri sau diferite fisuri sau rupturi;

– după utilizare, membrana se spală bine cu apă și săpun, se șterge cu un prosop, și se păstrează într-un loc uscat, ferit de lumină.

Au existat și cazuri în care diafragma s-a desprins în timpul contactului sexual. Pentru a se evita asemenea situații, se recomandă efectuarea de controale medicale regulate pentru a se verifica dacă dimensiunile mai sunt corecte. În cazul unor schimbări de greutate de peste 5 kg – în plus sau în minus, se recomandă schimbarea diafragmei.

În alte cazuri pot apărea diferite alte complicații, precum infecții urinare, reacții alergice la cauciuc sau la substanțe spermicide, dureri în timpul contactului sexual etc. În astfel de situații se impune consultarea medicului de specialitate, la fel ca și la apariția oricărui alt tip de disconfort, iritații sau prurit genital – semne de inflamații sau secreții vaginale abundente.

Diafragma nu se recomandă femeilor cu tonus muscular vaginal foarte slab, cu prolaps genital avansat sau cu obstrucții vaginale.

Articol scris de Ionuţ Botez

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.