Consecințele psihologice ale războiului

Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) – este o tulburare psihică ce a apărut în special în rândurile americanilor întorși din diferite războaie, precum cel din Vietnam sau din Golf.

Multi dintre acești veterani, indiferent că au fost sau nu supuși unor experimente degrandate și folosiți drept cobai pentru interesul CIA sau Pentagon, au prezentat – odată întorși din război – simptome asemănătoare cu cele specifice anxietății, precum coșmaruri, insomnie, hipervigilență ce alternează cu hipoactivitate psihomotorie, stări de confuzie mintală, dezorientare temporo-spațială, flashback-uri cu secvențe din război, dezorganizarea amintirilor, distanțare de prieteni, familie și societate, izolare, apatie, mânie nejustificata, frustrare și sentimente de teamă irațională ce apar în situații ce nu conțin elemente fobogene.

Toate acestea împiedica funcționarea normală a acestor persoane, așadar e important ca ele sa fie luate în serios și tratate, altfel pot degrada în veritabile psihoze.

Nu doar cei întorși din război au aceste probleme, ci și persoanele care au trecut prin diferite traume psihice, a căror intensitate a fost suficient de mare ca să marcheze individul și să îl mutileze psihic. Printre formele de artă pe care aceasta tulburare le-a inspirat se numără filmele Rambo si Jacob’s Ladder.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.