Amintirile pot fi uitate în mod intenționat

Mecanismele neurologice responsabile pentru funcționarea memoriei au fost insuficient studiate și destul de slab înțelese timp de multă vreme, iar acum noile studii bazate pe scanări cerebrale cu tehnologie de ultimă generație demonstrează că oamenii pot uita intenționat anumite amintiri. Procesul de uitare are foarte mult de a face cu modul în care persoanele se raportează afectiv și intim la acele amintiri.

Spre exemplu, putem ține bine minte o melodie dacă aceasta a fost asociată cu momentul unei îndrăgostiri, chiar și dacă nu cunoaștem artistul sau titlul piesei, iar dacă a fost asociată cu momentul unei despărțiri, atunci oamenii tind să o distorsioneze, întrucât sentimente negative au avut loc în acel context. În același fel, anumite evenimente traumatice pot fi refulate în subconștient, subiectul forțându-se în mod involuntar să uite nu doar evenimentul în cauză, ci și tot ce a avut legătura cu el.

Implicit, amintirile ori dispar, ori devin deformate, confuze și neconforme cu fapta obiectivă, datorită incapacității personale a insului de a se raporta adecvat la ea. „Seamăna destul de bine cu constatarea efectuată de către filozoful german Fr. Nietzsche când acesta a afirmat ca memoria noastră se șterge atunci când orgoliul nu o suportă” – declară autorii studiului.

Sursa: sciencedaily.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.