Am fost la un restaurant unde am consumat o pizza excelentă.
La final am primit nota de plată pe care am achitat-o. În mod normal trebuia să primesc nota de plată, urmată de bonul fiscal. Astfel, evaziunea fiscală se mută elegant la un alt nivel. Asta și datorită ERP-urilor care facilitează acest lucru. Însă, dacă ANAF-ul ar controla ERP-urile sau soft-urile acestor restaurante, ar descoperi cu ușurință nivelul evaziuni. Desigur, nu cu acuratețe de 100% pentru că, și ospătari mai emit din greșeală note de plată și chiar bonuri fiscale incorecte, dar cel puțin pot cere explicații.
Probabil voi fi acuzat de unii antreprenori, că statul ne cere multe taxe și acest lucru le dă lor „dreptul să fure”! Recunosc, trebuie să plătim către stat multe taxe care nu ne convin, dar atâta timp cât trăim în România, trebuie să le achităm. În fapt, cei care fac evaziune fiscală, fură statul și indirect poporul român!
În plus, ceea ce nu mi-a plăcut a fost faptul că, ospătarul după ce ne-a servit s-a transformat și în femei de servici, fiind clar că antreprenorul restaurantului în acest caz, profită bunătatea angajatului. Spun asta pentru că apreciez diviziunea în muncă și respectul, însă respectul la locul de muncă s-a denaturat destul de mult în ultima perioadă. Și atunci, de ce să mirăm, că angajații părăsesc antreprenorul?!?
Și culmea, restaurantul în care am mâncat, se află aproape de ANAF!
Inspectorii ANAF, ar merita să primească diurnă pentru a testa corectitudinea restaurantelor și astfel să-i atenționeze inițial pe antreprenorii care practică nota de plată în locul bonului fiscal! Personal, nu consider ca un restaurant prins la prima abatere să fie amendat din imediat, ar trebui atenționat, ulterior verificat, și a II-a oară amendat dacă în continuare este găsit cu mâța în sac, iar a III-a oară să fie închis!
Nu vreau să fac rău intenționat și să public numele restaurantului, ci doar vreau să atenționez ANAF-ul să-și întețească controalele, iar restaurantele să fie corecte!
Lasă un răspuns