Presoul electric prepara cafeaua de doua ori mai repede ca presoul clasic!
Daca masinile electrice nu mai sunt o noutate, iata ca presoul electric pentru cafea reprezinta o noutate absoluta pentru multi romani. Puteti sa ma contraziceti, si sunteti liberi sa o faceti, nu o sa sterg niciun mesaj (exceptie cele care depasesc limita bunului simt), dar va pun urmatoarea intrebare: ce presou folositi dvs. acasa?
O intrebare retorica as putea spune, pentru ca in proportie de 90% veti raspunde ca folositi un presou pentru aragaz cu gaz natural sau GPL. In general presoul este folosit in fiecare dimineata, introduceti cafea si apa, il rasuciti de mai multe ori, porniti „ochiul” cel mic la aragaz si dupa multe pregatiri in fata oglinzii (machiaje, farduri etc.) iata ca, cafeluta de dimineata este gata sa fie degustata cu mare atentie si cu multe ganduri bune.
Lucrurile nu sunt mai simple in cazul unui presou electric, pregatirile sunt similare, doar ca acesta trebuie conectat la o sursa de energie electrica (la priza) si este necesar sa apasam butonul pentru prepararea cafelei.
Timpul de prepare al cafelei in cazul presoului electric este de doua ori mai scurt. Asadar in ambele cazuri, presoul pentru aragaz cat si cel electric ne pregatesc in fiecare dimineata cafeaua care ne porneste rotitele cel putin urmatoarele cateva ore.
Durata pregatire cafea cu un presou electric vs. cel pentru aragaz
Presoul electric prepara cafeaua pentru 6 persoane in 3:40 minute sau in 220 secunde. Presoul clasic care se pune pe aragaz la foc prepara cafeaua pentru 6 persoane in 6:00 minute sau 360 de secunde.
Costuri presou electric si cel pentru aragaz
Consumul presoului electric din teste este de 375 wati fata de cat spune producatorul 365 wati. Astfel, pentru cele 220 de secunde presoul consuma 23 wati, echivalentul a 0,01 lei (am considerat costul unui kilowatt ora de 0,44 lei) pentru prepararea cantitatii de cafea necesara pentru 6 persoane.
Imi este greu sa estimez cat gaz se consuma pentru ca un presou clasic sa preparea cantitatea necesara de cafea pentru 6 persoane, dar cu siguranta consuma mai mult gaz decat valoarea de 0,01 lei!
Avantaje/dezvantaje presou electric vs. cel pentru aragaz
Presoul electric are avantajul ca nu trebuie urmarit, adica nu trebuie sa fim atenti cand termina de preparat cafeaua, pentru ca se opreste automat. In schimb la cel clasic, trebuie sa fim atenti sa oprim focul, pentru ca altfel, focul arde in van si cafeaua iese pe aragaz. Presoul electric din test il folosesc de mai bine de 4 ani de zile, singurul lucru pe care l-am schimbat a fost garnitura.
Presourile clasice pe care le-am avut, uneori le-am schimbat si dupa un an de zile, pentru ca nu mai functionau corespunzator. Un presou electric bun costa cca. 220 lei cu TVA, acesta ar fi unul dintre dezavantajele majore, insa daca luam in calcul ca schimbam un presou clasic odata la doi ani atunci trebuie sa ne gandim daca investim mai bine de la bun inceput o suma mai mare de bani, decat dupa un timp sa platim alt presou clasic pentru ca cel vechi s-a stricat. Presoul electric are un cosum foarte scazut de energie electrica!
Asadar pretul presoului electric poate fi cel mai mare dezavantaj in fata presoului clasic, pe de alta parte de presoul electric ne bucuram probabil mai mult de 10 ani, sau poate toata viata noastra, nu trebuie sa avem grija de el cand se prepara cafeaua si durata de preparare este redusa aproape la jumatate!
Lasă un răspuns