Energie termica cu lemne vs. gaz natural vs. GPL vs. peleți

Cum ne incalzim locuinta mai ieftin?

Fie ca locuiesti la bloc sau la casa, în perioada friguroasa ai nevoie de caldura. Nu zic, poti sa induri si frigul, insa iernile pe care le stai in frig se vor reflecta in sanatatea ta la un moment dat. Poate ca gresesc, insa nu cred ca cineva isi doreste sa stea si sa inghete de frig in propria casa, asa ca intotdeauna va cauta si evident va gasi o solutie sa se incalzeasca. Asadar nevoia de caldura iarna este obligatorie (costurile cu sanatatea noastra sunt inestimabile)! Dar sa vedem in randurile de mai jos care sunt cele mai avantajoase sau mai scumpe sisteme termice de incalzire.

Alimentarea cu GPL a centralei termice, una dintre cele mai scumpe alimentari casnice si industriale

Incalzirea pe GPL este de departe unul dintre cel mai scump combustibil cu care ti-ai dori sa te incalzesti, sigur exista alternative si mai scumpe (cele pe motorina spre exemplu). Imi aduc aminte cand aveam o centrala termica pe GPL (centralele pe gaz natural pot functiona din fabrica si pe GPL, de obicei producatorul pune la dispozitie gratuit aceasta alternativa) agentul care vindea GPL imi spunea ca, „centrala va consuma doar un litru pe ora, asa ca pot sta linisit ca nu vom avea costuri ridicate cu incalzirea”.

Ei bine, agentul dorea sa vanda GPL, nicidecum sa ma ajute pe mine ca si client sa imi reduc costurile cu incalzirea pe perioada iernii. In practica, un sistem de GPL cuprinde in mod uzual 3 butelii GPL de cate cca. 60 de litri fiecare, butelii care trebuie instalate corespunzator, fapt care din pacate in prea putine cazuri se respecta de firmele ce vand GPL. Daca s-ar efectua verificari, ar curge multe amenzi, dar vedeti din dorinta de a vinde cati mai multi litri de GPL, firmele abilitate in acest sens omit siguranta clientului. De aceea, daca veti opta sau veti fi obligat vreodata sa va achizitionati un sistem de alimentare cu GPL pentru centrala termica pe care o aveti instalata, va recomand sa instalati buteliile de GPL corespunzator, riscurile fiind imense in cazul unui accident.

Costurile de functionare ale unei Centrale termice pe GPL

Eu va recomand sa nu recurgeti niciodata in viata dvs. sa va alimentati centrala termica cu combustibil GPL. Si acum sa va explic care sunt costurile, ca sa intelegeti de ce nu va recomand combustibilul GPL pentru incalzirea locuintei. Cand am folosit combustibilul GPL pentru incalzire, aveam instalata o centrala Viessman Viteopend 100. Centrala poate fi adaptata sa functioneze corespunzator cu GPL, in locul gazului natural. Pentru a beneficia de o incalzire cu GPL aveti nevoie de 6 butelii GPL, cu o capacitate de 60 de litri. Costul garantiei este cuprins intre 50 pana la 200 lei per butelie. Deci avand in vedere cel mai mic cost de garantie, pentru a beneficia de 6 butelii GPL va trebui la incheierea contractului sa achitati o garantie de 300 lei. Instalarea si achizitia filtrului, regulatorului, celor doua centraline (necesare conectarii celor 6 butelii GPL), variaza intre minim 500 lei si pana la 1000 lei. In functie de necesarul de teava pentru alimentarea cu GPL a centralei termice mai platiti cel putin 100 lei pe fiecare metru liniar de teava. Teava de alimentare cu GPL are o dimensiune mai mica comparativ cu teava care alimenteaza cu gaz natural o centrala termica (trebuie avut in vedere acest detaliu). Verificarea si punerea in functiune mai costa intre 100 si 300 lei. Apelati obligatoriu la o firma autorizata!

Acum ca am lamurit costurile de instalare/achizitie, sa presupunem ca cel mai mic pret pentru instalarea unui sistem de alimentare cu GPL pentru o centrala termica costa 1100 lei. Bani pe care trebuie sa ii investiti obligatoriu daca va doriti alimentare cu GPL. Iar daca renuntati la acest sistem de alimentare recuperati doar garantia pe butelii cca. 300 lei!

In mod normal o centrala termica pentru un imobil cu o suprafata de 120 metri patrati functioneaza la o temperatura exterioara de minus 21 de grade Celsius intre 8 pana la 12 ore pe zi. Consumul de GPL in aceste conditii este cuprins intre minim 2 litri pe ora pana la 3,5 litri. Asadar daca consideram o medie de 10 ore pe zi cu un consum minim de 2 litri pe ora constatam ca pe zi centrala termica cu GPL are un consum de 20 litri de GPL. Facem un calcul rapid, 20 litri x 3,3 lei/litru* = 66 lei/zi (*pret aproximativ, care poate sa nu reflecte pretul practicat de distribuitorii autorizati). Deci daca avem parte de o iarna grea si o luna de zile in care temperaturile au o medie de minus 20 de grade Celsius, noi platim pentru incalzirea cu GPL pentru 30 de zile 1980 lei, aproape 2000 lei. Si atunci intelegeti de ce nu va recomand sa va incalziti imobilul cu GPL niciodata in viata dvs.?!?  Desigur o sa spuneti ca nu aveti alternative, iar eu o sa va spun sa le gasiti, pentru ca, comoditatea are un pret foarte ridicat! Spre exemplu, intr-o iarna mai putin grea cu temperaturi intre 0 si minus 10 grade Celsius o centrala termica alimentata cu GPL, poate consuma cca. 3 butelii cu GPL de 60 litri fiecare in 15 zile, reprezentand un cost aproximativ de 40 lei pe zi sau 1200 lei pe luna. 40 de lei sa platesti pentru a te incalzi intr-o singura zi este exagerat!

Pierderi in cazul buteliilor GPL

Racordul care se monteaza la butelii dispune de o garnitura, care cateodata nu este conform standardelor, si ghici, dupa cateva zile simti miros de gaz in jurul buteliilor. Evident verificarea etanseitatii se face cu apa si sapun, pentru a vedea unde sunt scaparile. Asadar dupa ce aflati unde sunt probleme va trebui sa schimbati garnitura cu probleme, si din pacate aceste probleme nu sunt rare mai ales cand vorbim de un sistem care integreaza 6 butelii cu GPL.

Durata de instalare si punere in functiune

Iarasi o problema de care va veti lovi, desi pare simplu, durata de instalare a unui sistem de alimentare cu GPL dureaza intre o saptamana pana la doua saptamani in mod normal, in mod exceptional poate dura 30 de zile, spre exemplu daca doriti sa va apucati de treaba toamna prin septembrie/octombrie cand toti mesterii sunt ocupati si nu mai stiu pe cine sa serveasca prima data.

Costurile de functionare/instalare ale unei Centrale termice pe gaz

Costurile cu instalarea unei centrale termice pe gaz natural sunt asemanatoare din anumite puncte de vedere cu instalarea centralei pe GPL. La gazul natural apar costuri suplimentare cu racordarea tevii de gaz natural, cost care se ridica la cel putin 100 lei/metru de teava, inteparea tevii de la oras/sat (teava principala) de gaz natural care costa cca. 700 lei, costuri cu racordarea standard care variaza in functie de furnizor de la 1000 la 3000 lei. Alte accesorii necesare, care pot ajunge la 1000 lei, senzor de gaz, diverse racorduri etc. Asadar racordarea la gaz natural + centrala termica, costa cel putin 5000 lei in cel mai fericit caz. In alte cazuri sumele ajung si depasesc suma de 12.000 lei.

Dar investitia se recupereaza repede, cand constati ca pentru incalzirea unei locuinte (+apa calda menajera) de cca. 120 metri patrati platesti anual intre 1800 lei si pana la cca. 3000 lei, suma care este similara cu incalzirea pe lemne. Incalzirea pe lemne vs. incalzirea pe gaz natural, nu se compara din punct de vedere al confortului, adica la gaz natural trebuie doar sa apasam un buton, pe cand la incalzirea cu lemne efortul este considerabil.

Centrala termica cu lemne, una dintre solutiile de compromis, dar cu costuri rezonabile

Centralele pe lemne sunt intr-un numar destul de ridicat si aici ma refer la faptul ca avem o paleta destul de larga de modele cat si de marci. Centralele pe lemne cu gazeificare sunt cele care se incarca la un interval orar de aproximativ 12 ore sau mai mic. Desigur sunt si versiuni mai performate, dar sunt si sisteme care pot alimenta singure o centrala pe lemne, si in acest fel centralele pe lemne devin un concurent important al centralelor pe gaz. Impedimentul centralelor pe lemne ramane in continuare ca ele trebuiesc alimentate cu lemne pentru a oferi caldura, si la un anumit timp trebuiesc curatate. Iar dupa cum bine stiti, daca nu alimentati cu lemne centrala nu aveti caldura. De aici si comoditatea unor persoane de a face caldura in casa cu centrala pe lemne cand sunt acasa sau doar pe timpul zilei. In aceste case intotdeauna va fi rece pentru ca peretii casei sunt reci, pentru ca nu se face caldura regulat. Centralele cu gazeificare, se alimenteaza la o anumita perioada de timp, au capacitatea de a porni singure fara sa fie necesara interventia umana, insa defectul cel mai mare pe care il au este ventilatorul integrat, care daca se defecteaza pe timpul iernii este posibil sa ramai fara caldura pentru o perioada destul de lunga de timp. Pe de alta parte centralele simple nu au acest defect, insa trebuiesc alimentate des.

Consumul de lemne, in cazul unei centrale termice

Pentru o casa cu suprafata de 120 de metri patrati, consumul necesar de lemne se ridica la o valoare de 1300 lei pana la aproximativ 2600 lei pe an. Cum se spune in termeni populari, o masina de lemne sau doua masini de lemne. Daca este sa privim valoarea cea mai mica, putem sa ne dam seama ca respectiva familie incalzeste casa cand este acasa, iar noaptea face „economie”, adica nu mai pun lemne pe foc. Dupa cum discutam cu un prieten, necesarul de lemne pentru o casa de 120 metri patrati este de cel putin doua masini de lemne cu 10 metri steri fiecare masina. Am considerat costul unei masini de lemne la valoarea de 1300 lei, un cost care se practica in judetul Bihor. De obicei afacerea cu lemne pentru foc este o afacere neagra din care statul roman nu are decat de pierdut, iar locurile unde se vand lemne sunt binecunoscute.

Durata de instalare si punere in functiune a unei centrale pe lemne

In mod normal instalarea unui cazan pe lemne ar trebui sa dureze intre 3 pana la 7 zile, daca cunoastem un mester priceput.

Costurile de instalare ale unei centrale pe lemne

Costurile de instalare a unui cazan pe lemne sunt destul de ridicate. Achizitia centralei pe lemne presupune un buget cuprins intre minim 1500 – 5000 lei in functie de puterea termica si marca pe care o preferam. Mesterii care instaleaza cazanul pe lemne cer intre minim 1000 lei si 3000 lei in functie de dificultate. Racordurile, si alte piese pot sa porneasca de la minim 600 lei si sa ajunga la 3000 lei poate si mai mult. Pentru prepararea apei calde avem nevoie de un boiler, care vara poate functiona pe curent, iar iarna se va folosi pe lemne. Conectarea la hornul de evacuare a gazelor arse cat si hornul in sine poate costa cca. 1000 pana la 3000 lei. Daca facem un calcul estimativ realizam ca instalarea unei centrale pe lemne cat si achizitia ei pot sa ajunga la cel putin 5000 lei, bani cu care putem achizitiona o centrala pe gaz si putem sa acoperim costul de racord la teava de gaz daca distanta este scurta.

Consumul de peleți, în cazul unei centrale moderne

Am intrat în posesia unor informații noi și utile pentru cei care optează pentru un cazan pe peleți. În cazul încălzirii unui imobil de 120 mp cu o centrală/cazan care funcționează pe peleți costul anual este de cca. 3200 lei. Am considerat un preț de aproximativ 900 lei pentru o tonă de peleți. Dacă utilizăm aceeași centrală cu porumb ( aproximativ 600 lei/tonă), costul se reduce la cca. 2200 lei/an. Avantajul acestui cazan pe peleți față de una pe lemn clasică, este rezervorul ei, care se umple cu peleți, rezervor din care centrala se alimentează singură cu combustibil solid pentru cca. 2 până la 8 zile. Ulterior acest rezervor trebuie umplut. Centralele pe peleți fiind mai confortabile decât cele pe lemn clasice sau alte centrale pe lemn.

Costurile de instalare a unei centrale pe peleți

Costurile de achiziție a unui cazan pe peleți poate porni de la 5000 lei sau mai mult. Instalarea ei împreună cu toate piesele necesare poate ajunge la 4000 lei. Centrala pe peleți reprezintă o achiziție mai economică în cazul utilizări cu porumb, și este o centrală care oferă mai mult confort decât una pe lemn.

Articol actualizat la data de 17.10.2015.

*Calculele realizate în articol sunt aproximative și pot conține o eroare de până la +/- 30%!

38 de comentarii

  1. VAD CA ATI FACUT UN CALCUL FOARTE MATEMATIC DAR NU ATI POMENIT DE SUPRAFATA CASEI DV, IZOLATIA TERMICA A CASEI CASEI , PTR A NE FACE O IDEE . DECI VINDETI CENTRALE PE LEMNE

    • Nu este necesar sa pomenesc de izolatia casei sau de suprafata ei. De ce? Pentru ca testele au avut loc in aceeasi casa, in aceleasi conditii. Ceea ce s-a schimbat a fost centrala, respectiv pe lemne, gaz si GPL.

      Este un test care a durat mai mult de 4 ani!

      Alimentarea cu GPL a unei centrale, este cea mai scumpa, iar in prezent cea cu gaz sau lemne este apropiata ca si cost. Dezavantajul la lemne este munca in plus fata de gaz unde apesi un buton si gata.

      In prezent folosesc o centrala pe gaz, si recomand centrala pe gaz, nicidecum incalzirea pe lemne. Mai ales ca stim cum se fura lemnul din padurile romanesti.

      Domnule Dan, eu va rog sa aduceti imbunatatiri la articol, nu acuze ca vand centrala pe lemne. Mai ales ca acest articol este vazut de persoanele care sunt interesate sa-si achizitoneze o centrala pe gaz/lemne sau GPL. GPL fiind cea mai paguboasa solutie din aceasta ecuatie.

      Spre exemplu, puteti sa ne spuneti ce inseamna incalzirea cu pompa de caldura, care cred in acest moment ca este mai rentabila ca cea pe gaz si lemne.

      Astept un raspuns care sa ajute cititorii.

      • Buna ziua!

        Am citit articolul dumneavoastra ca una din persoanele interesate de incalzirea pe sistemul de gaz lichefiat.
        Argumentele care privesc alegerea dumneavostra mi se par cel putin de bun simt si va aprob.
        Spuneti-mi va rog, daca vi se pare potrivita alegerea centralei GPL in locul celei pe lemne, dat fiind suprafata relativ mica a imobilului, 50 mp.

        Va multumesc,

        D

        • Buna seara,

          va multumesc pentru apreciere. Din pacate eu am testat pe banii mei incalzirea cu GPL, si va pot spune ca este de 4 ori mai scumpa ca si cea cu lemne sau cea cu gaz.

          Indiferent de suprafata, cu o centrala pe GPL o sa platiti cum spuneam anterior de 4 ori mai mult ca si cu o centrala pe lemne. Ca sa nu existe dubii, chiar daca pretul GPL-ului a ajuns azi la 2,27 lei/litru.

          Spre exemplu, un alt test. Incazirea unei case de 150 mp intr-o luna de iarna grea cu GPL costa cca. 500 lei pe saptamana. In cazul lemnelor, aceasta suma va poate asigura caldura pentru cca. 45 – 70 zile. Poate si mai mult.

          Daca reducem suprafata incalzita la 50 mp, atunci pentru o saptamana dvs. o sa platiti cca. 80 – 120 lei cu GPL. O centrala pe GPL consuma aproximativ 2 pana la 3,5 litri/ora.

          Exemplu. Sa calculam o medie de 4 ore pe zi pentru 200 zile friguroase si aflam costul cu GPL aproximativ pe un an. Adica 4 ore x 200 x minim 2 litri/ora = 3632 lei

          Costul litrului de GPL a fost de 2,27 lei.

          Asadar, va intreb, merita sa platiti cel putin 3000 lei/an ca sa incalziti 50 mp cu GPL?

          Confortul in cazul incalzirii cu GPL este discutabil, schimbatul buteliilor nu este o misiune simpla, si implica riscuri in permanenta.

          Trebuie sa aveti in vedere ca aceste costuri sunt aproximative, dar de obicei in cazul GPL-ului sunt si mai mari!

          • Domnule Puchianu,

            Scuze ca revin cu multumiri atat de tarziu dupa raspunsul dumneavoastra.
            Intre timp am contactat o firma de GPL si spre surprinderea mea, am fost mai mult descurajat de aprecierile de consum decat determinat de persoanele interesate de proiect.
            Trebuie spus ca persoana contactata in acest sens mi-a dat un pronostic ceva mai pesimist decat dvs. Adica aceste costuri deja ma apropiau de consumul unei centrale pe curent electric.
            Cele bune,D

          • Incazirea unei case de 150 mp intr-o luna de iarna grea cu GPL costa cca. 500 lei pe saptamana. In cazul lemnelor, aceasta suma va poate asigura caldura pentru cca. 45 – 70 zile. Poate si mai mult………
            hai sa fim seriosi…….incalzesti casa cu 500 lei o luna si jumatate????? 150 mp???? poti sa ai casa izolata pana la cer si inapoi, si tot nu iti ajunge macar o luna…..de 500 lei cumperi lemne de foc egal aproape cu 0.

  2. Buna ziua.am un apartament fără nici un fel de încălzire.ma bate gândul sa cumpăr o centrală pe gpl.cam câte butelii normale ar consuma pe luna?apartamentul e izolat si are 40mp.tot caut si am întrebat dar nimeni nu știe concret consumul.multumesc

    • Costul pentru a încălzi 40 mp cu GPL se ridică la aproximativ 400 sau 500 lei/luna. Este un calcul aproximativ, eroarea poate fi de +/- 100 lei/luna sau mai mare. Acest cost este considerat într-o lună friguroasă cu temperaturi cuprinse între 0 și -15 grade Celsius.

      Nu am luat în considerare că apartamentul dvs. este izolat! Așadar, în acest caz mai puteți economisi aproximativ 10 – 15%.

    • Buna ziua,

      Consumul pentru casa dvs. de 120 mp cu GAZ este între cca. 2000 și 3000 lei pentru 12 luni, sumă ce include apa caldă menajeră pentru 3 persoane. Totuși o să i-au în considerare o marjă de eroare de +/- 800 lei pentru 12 luni.

      În principiu, puteți considera un cost maxim situat la aproximativ 4000 lei. Evident, dacă va fi mai puțin, va fi mai bine!

      De ce este așa de mare marja de eroare?

      Acest calcul fluctuează mult, dacă casa dvs. este izolată sau nu (podea, pereți etc.), dacă temperatura interioara iarna depășește 21 de grade Celsius, dacă aveți mai mult de 5 luni friguroase pe an, adică cu o medie situată între 0 și -15 grade Celsius.

      Sfat: Încercați să vorbiți cu instalatorul să vă seteze centrala la necesarul real KW. Spre exemplu, centra pe care o cumpărați s-ar putea să aibă 24kw, iar pentru casa dvs. aveți nevoie de 15kw, atunci centrala se poate seta pe 18 kw ca să consume mai puțin gaz. Aveți nevoie putere calorică suplimentară pentru că, vor fi cazuri în care centra va lucra pentru a încălzi caloriferele dar și pentru a prepara apa caldă.

      ––––––––––––––––––––––––––––––––-

      În cazul încălzirii cu GPL, consumul de GPL în luna septembrie poate fi de doar 500 lei, pentru că nu este o lună friguroasă. Dar în lunile friguroase acesta ajunge și la 500 lei/săptămână. Costul pe 12 luni cu GPL se situează aproximativ între 12.000 și 18.000 lei. În acest caz marja de eroare este de +/-3000 lei. Costul aproximativ cu GPL defalcat pe luni septembrie 500 lei, octombrie 1000 lei, noiembrie 1500 lei, decembrie 1500 lei, ianuarie 2500 lei, februarie 2000 lei, martie 2000 lei, aprilie 2000 lei. Pentru apă caldă menajeră aveți nevoie în lunile de vară de cca. 500 lei.

      Rețineți acestea sunt costuri aproximative!

    • glumiti. noi am schimbat trei ture de butelii – adica 9 – intr-o luna. acum mai folosim centrala pe gaz doar pentru apa calda. dar la 120 mp- cati avem si noi, nu va sfatuiesc. 1800 lei am dat intr-o singura luna – in anul 2010 cand o butelie costa 200 de lei. acum deja am dat peste 330 pe o butelie. faceti dvs calculul. pe bune mai bine cu centrala pe lemne

      • Teoretic 21.000 lei ar trebui sa fie suficienti sa incalziti intr-un an o casa de 120 mp. O sa va rog sa tineti cont ca sunt luni in care centrala functioneaza mai putin, si nu mai schimbati 9 butelii.

        Pe de alta partea, incalzirea cu GPL este atat de scumpa, incat este mai retabil sa stai in chirie la bloc decat sa te incalzesti cu GPL. Incalzirea cu GPL este o solutie temporara pentru scurt timp, maxim 2 luni, poate si 2 luni este prea mult. Chiar NU recomand incalzirea cu GPL!

        Oricum, cum ziceati si dvs., in locul incalzirii cu GPL este mult mult mai rentabil sa se aleaga o centrala pe lemne sau peleti.

  3. Buna ziua, in primul rand va multumesc pentru sfaturile pubicate mai sus!
    Totodata am si eu nevoie de sfatul dvs in ceea ce priveste utilizarea temporara a unei centrale termice alimentata cu GPL.
    In prezent am in constructie o casa fara mansarda, doar 3 camere cu 90mp utili.
    Exteriorul este izolat cu 10cm poliester eps100 acoperit cu tencuiala siliconata iar ferestrele au geamuri tripan cu tocarie salamander.
    De la 02 Dec incep finisajele la interior, glet, parchet, gresie, faianta, motiv pentru care imi doresc sa pun in functiune TEMPORAR doar incalzirea in radiatoare la maxim 20grade, cu ajutorul unei centrale noi noute VAILLANT ecoTEC VUW INT II 23kw, din pacate bransarea la conducta de gaze nu se poate face pana in februarie atunci cand sper sa ne si mutam.
    De aceea va intreb urmatoarele:
    – avand in vedere ca centrala este noua, credeti ca o pot folosii cu GPL fara sa pierd garantia, poate exista firme care fac bransare la GPL autorizata??
    -pentru suprafata de care spuneam si la maxim 20grade in radiatoare cam cat estimati costurile pe luna?
    -cam cat ar costa investitia pt bransare la GPL inclus duze, butelie si manopera?
    Va intreb deoarece vreau sa compar la final costurile cu varianta unor tunuri de caldura pe motorina sau radiatoare electrice care totusi nu vor produce caldura 24 ore pe zii.
    Multumesc frumos pt timpul acordat!

    • Pentru ca dvs. să racordați centrala dvs. la GPL trebuie să investiți minim 1500 lei dacă utilizați 6 butelii de 60 litri. De asemenea, rezerv o marja de eroare de + 500 lei. Este posibil, ca între timp aceste costuri să fie mai mari. Dar o firmă autorizată vi le poate spune cu precizie odată ce se deplasează la locația dvs.

      Consumul cu GPL în lunile decembrie + ianuarie + februarie sunt cele mai mari, le estimez la 5000 lei. Rezerv o marjă de eroare de +/- 1500 lei.

      Garanția centralei pornește din momentul în care centrala este pusă în funcțiune indiferent de GPL sau GAZ (combustibil) și indiferent dacă ulterior o folosiți sau nu. Firmele care fac branșarea la GPL, trebuie să fie autorizate, nu riscați nimic! Ele știu cum trebuie să fie plasate buteliile și ce trebuie să faceți.

      Duzele sunt incluse în costul centralei, în mod normal le primiți gratuit, acestea se schimbă la branșarea centralei la GPL, și la fel se schimbă la branșarea centralei la GAZ.

      Din câte știu, costurile încălzirii cu motorină sunt mult mai ridicate decât cele cu GPL! Dar verificați!

  4. Mentionez ca nu pot astepta sa incep lucrarile din februarie can voi fii bransat la gaze.
    Cum ati proceda dvs in situatia respectiva?
    Ce fel de incalzire ati folosii pentru urmatoarele 2 luni astfel ca la final sa va puteti muta in conditii decente?

    • Având în vedere costurile ridicate ale încălzirii cu GPL și racordarea la GPL pe care trebuie să o plătiți, eu nu aș face această investiție.

      Ba mai mult, nu aș începe lucrările interioare până nu aș avea încălzire pe gaz în casă.

      Nu știu ce garanție aveți, că veți dispune de gaz în februarie? Și eu am avut promisiuni, că în decembrie voi avea gaz, dar în practică am fost racordat în luna mai anul următor. Și am plătit GPL mult, prea mult!

      De ce să plătiți pentru câteva luni cel puțin 5000 lei pe GPL? Și să luați în calcul că racordarea la GPL durează cel puțin 2 săptămâni!

      Desigur, dacă banii nu sunt o problemă, atunci puteți opta pentru GPL.

      Pe de alta parte, o alternativă mai ieftină sunt radiatoarele electrice portabile de generație nouă, dar trebuie să aveți o instalație electrică bine dimensionată pentru un consum ridicat. Sau să se lucreze la finisaje într-o singură cameră, ca să nu fie un consum mare.

      Am văzut un radiator electric performant care consumă pentru o cameră de 15 mp 90 lei pe lună, ceea ce este un preț decent, desigur nu l-am testat, dar sună foarte bine. Consumului era de doar 600W/oră și putea funcționa cu termostat. Dar nu știu să vă dau prea multe informații despre acesta.

      Din propria experiență, finisajele interioare/exterioare realizate la o casă iarna sunt cele mai păguboase.

      Personal aș opta să stau în chirie până vine vremea bună, este mult mai ieftin.

      Sau cel puțin până aveți GAZ, și puteți încălzi cu GAZ casa și ulterior aveți finisată baia, bucătăria și o cameră. Și abia atunci m-aș muta cu familia. Cu toate că nu este ușor să „trăiești” temporar cu meseriașii.

      Până în prezent am asistat la construcția a două case și din experiență: „graba strică treaba!”

  5. Buna ziua
    Articolul este interesant, totusi trebuie mentionat ca la incalzire si preparare ACM nu se folosesc sistemele duale.
    Din experienta, s-au instalat 8 sisteme „hibride” – GPL in jud. Ph in paralel cu panouri solare + acumulator. Economia realizata pe timpul iernii in mod de functionare intensiv a dat un cost de aproape 10% mai mic decat alimentarea cu gaze naturale, valori masurate pe 2 ani. Anul acesta, din cauza iernii destul de blande dar si a pretului GPL mult redus estimez o economie de pana la 25% versus gaze naturale.
    In plus:
    1.instalatorul probabil nu a mai reglat duza de la centrala pentru o ardere corecta a amestecului GPL , egal min 15% consum aiurea.
    2.nu se mentioneaza discount-ul primit pentru litrul de GPL vandut.

  6. BUNA ZIUA la ancalzirea cu centrala pe lemne si instalatie an pardoseala ce costuri inplica ca si piese …automatizare…

  7. Felicitări pentru articol!

    @alin: Electic sau GPL costă cam la fel, dar cu investiții mult mai mici – caloriferele alea sunt ieftine, se pot automatiza usor. Atenție la puterea instalată în casă, să nu se prăjească firele => incendiu!

  8. Eu consider ca tu ai facut aceste aprecieri dat fiind faptul ca pe tine te avantajeaza incalzirea pe lemne. DAR, multe afimatii sunt exasperante, aberante si pentru copii de gradinita, iata 2 dintre nenumaratele afirmatii de acest gen: „Durata de instalare si punere in functiune a unei centrale GPL poate dura si 30 zile”, „garniturile de etanseitate sunt o mare problema” afirmatii care fac parte din categoria desene animate !
    Si mai consider ca fiecare persoana este avantajata de resurse diferite 😉 da? sa-ti intre bine in cap aceasta idee.
    Pentru ca induci lumea in eroare cu afirmatiile : „Eu va recomand sa nu recurgeti niciodata in viata dvs. sa va alimentati centrala termica cu combustibil GPL”
    daca la voi in Bihor va cade padurea in cap, iar „Branconierii lemnului” sunt la ei acasa, asta nu inseamna ca peste tot in tara se procedeaza la fel. Plus ca pretul lemnului este diferit de la o regiune la alta a tarii.
    In unele parti ale tarii centralele pot functiona si cu GPL, in alte parti cele electrice, etc. la preturi rezonabile, uneori chiar avantajoase…ca sa nu mai vorbesc ca despre izolarea termica a locuintei nu ai pomenit niciun cuvant (probabil la voi nu s-a inventat polistirenul inca).

    • Sincer, din ultimele teste pe care le-am făcut recent, personal cred că încălzirea cu lemne este mai scumpă în România decât cea cu gaz. Și în Bihor s-au scumpit lemnele.

      Afirmațiile mele pe care le-ați citat dvs. sunt valabile pentru experiența pe care am avut-o. Dacă tehnologia garniturilor s-a schimbat între timp, vă rog să veniți cu exemple.

      Durata de punere în funcțiune a unei centrale pe GPL de 30 de zile a fost valabilă pentru mine. Dacă la dvs. durează mai puțin, vă rog să veniți cu exemple practice.

      Eu nu vă contrazic, poate că unele centralele pot funcționa cu GPL la costuri rezonabile, dar experiență mea cu GPL a fost așa cum am descris-o în articol.

      Dar și aici vă rog să veniți cu exemple și să lăsați numerele de telefon ale respectivilor utilizatori de centrale GPL, să putem să ne convingem și la telefon.

      În plus, am fost sunat de oameni din țară, care și-au pus centrale alimentate cu GPL, și au fost mințiți de distribuitori că o să-i coste puțin, exact cum am fost eu mințit. Și după ce în prima lună au plătit 6000 lei încălzirea…

      Sincer, domnule George, să plătești încălzirea casei 500 lei cu GPL pentru 7 zile este foarte scump, așa cum am făcut-o! Acum, prețul GPL-ului a scăzut, dar tot e scump!

      Vă rog veniți cu exemple concrete și lăsați deoparte izolația casei, pentru că nu acesta este subiectul acestui articol. Subiectul este încălzirea cu GPL.

  9. Buna ziua.
    Incep cnstructia unei case 150mp p+e.
    La incalzire sunt nehotarat.
    Gaz sau lemne sau peleti sau pompa de caldura.
    Cu ce as iesi Mai in avantaj avand in vedere costuri instalare+materiale+ costuri incalzire lunare.
    Vreau sa pun si un semineu in care sa fac din cand in Cand.
    La parter planuiesc sa pun si incalzire prin podea.

    Multumesc.

  10. Va felicit pentru articol!
    Este foarte bine sintetizat si prezentat!

    Ce parere aveti despre sobele racheta? Exista o firma la Sf.Gheorghe, Ariadne SRL, care le vinde de-a gata.

    Va multumesc.

    Florin.

  11. Bună ziua,vreau să încălzesc cu centrala saunier duval 25kw pe gpl,100mp la o casă bca 25cm și izolată 10cm polistiren și termopan.Stau în Constanța.Fac un calcul și vă rog să mă corectați. O medie de 4 ore de mers al centralei cu consum de 2 l gpl/oră. 4x2l gpl x2.4lei/l gplx 30 zile=576 lei. Asta să zicem la o lună cu medie de -10*C afară. Dacă e corect pt mine e convenabil, avand in vedere că pe calorifere pe ulei cu prize termostat ajungeam la 1000 lei/lună curent și doar pe jumătate din supraf, adică 50mp. Fără acm desigur. Din cei 576 de lei pe gpl mai scad și boilerul de acm în prezent costând cam 170 lei/lună.
    Mulțumesc anticipat!

  12. Buna ziua,
    Foarte in detaliu explicatiile date, un articol foarte foarte bun.
    Locuiesc la casa si am centrala pe lemne Viessmann Vitolig 150 de 45kw parca. Am cumparat casa recent; are 185 mp utili p+1 din caramida, izolata la exterior; incalzirea este sub pardoseala. Spuneti-mi va rog care ar fi costurile de incalzire cu lemne pe luna si daca ar fi rentabil legarea la gaz dat fiind faptul ca reteaua de gaz este la 175m distanta de casa mea?
    Va multumesc

        • Îmi cer scuze Paul dacă prețurile s-au schimbat. Te rog frumos să ni le spui și nouă, să fim la zi cu ele. Articolul este destul de vechi, are aproape 4 ani din 2013. E firesc, se mai schimbă lucrurile în 4 ani!

          • Buna ziua,sunt in cautarea unei soluti pentru incalzirea unei case de 120mp isolata + un garaj-magazie de 50mp (are prevazut un calorifer ).Ma gandeam la o centrala pe gpl dar citind articolul d-voastra am o oarecare rezerva.Am vazut si articolul cu cazanul Ksp Duo ,imi place, doar ca investitia pentru centrala pe policombustibil e destul de mare!Situatia mea e putin diferita ,fiind plecat cu munca, folosesc casa doar 1-2 luni pe an!Avand in vedere centralele noi pe gaz cu condensatie si faptul ca Butangas imi trimite o baterie formata di 4;6sau 8 butelii de 33,5 la 120 lei/butelia ma intrebam care ar fi solutia optima pentru mine,gpl sau peleti? Va multumesc!

          • Buna seara, avind in vedere vechimea articolului , in momentul de fata la preturile actuale , costurile de incalzire la o centrala cu lemne fata de una cu GPL sunt mult mai ridicate . Daca luam in calcul munca depusa cu lemnele in raport cu incalzirea cu GPL, prefer incalzirea cu GPL , caci in zona la noi lemnele de foc au ajuns la niste preturi ce depasesc imaginatia( caruta cu un cal ) maxim 1,5 metri ster , au cerut 1700 ron, aduse si descarcate le poarta, dupa care am cautat o saptamina un om care sa le taie si sa le crape, om care pentru ziua de munca a solicitat 300 ron un total de 2000 ron.
            suprafata de incalzit care este totalizeaza 120 mp din care incalzesc 90mp, acea caruta a ajuns fix 3 saptamini. nu mai iau in calcul faptul ca trebuie sa curat centrala si cosul, alta cheltuiala. Va spun asta caci parintii mei sunt in virsta si cheltuielile le suportam noi.

  13. Salutare domnilor,în primul rand calculul unei case sau apartament ce aveți voi se face la metru cub încălzit nu la metru pătrat iar pentru a încălzi o casa de 295 metri cubi trebuie ținut cont de foarte multe criterii și anume:grosimea pereților. Izolația casei.dacă sunt geamuri termopan sau nu, câte geamuri și uși sunt în incaperea respectiva dacă tavanul este izolat Bine, unde este poziționată centrala,ce distanta e de la ultimul calorifer pana la centrala, dacă sunt porțiuni unde ies țevile afară..Sunt izolate Bine sau nu?dacă instalatorul va făcut dimensionarea țevilor și va calculat puterea calorică a caloriferelor…etc.eu am de anul trecut un termosemineu de 24 kw pe,peleti și îl țin în living și de la 1 octombrie 2016 pana la 29 aprilie 2017 am consumat 5,5 tone de peleti la 800 de lei pe tona și anume aproape 1000 de euro pe iarna cumpărați din aprilie 2016 și am 11 calorifere din care cele mai mari sunt de 1400×600.Acum mai calculați și voi care este mai rentabil.

  14. Inteleg frustrarea autorului dar trebuie sa fii chiar idiot sa pui centrala pe GPL cu nu stiu cate butelii, 6 la numar a folosit domnul cu grunzu de sare, cand in mod normal trebuie un rezervor special GPL de capacitate mare fara sa ai batai de cap, intr-un articol scris cu piciorul stang si fara date concrete.

    Centrala pe GPL este o solutie comoda si moderna de incalzire, iar cu un rezervor mare poti avea confortul deplin.

  15. Va salut! Ati omis sa mentionati ca la centralele pe lemne/peleti este nevoie de instalarea unui boiler pt ACM, la care se adauga un cost de aprox. 150 lei/luna, la o familie de 3 pers. Eu unul am renuntat la termosemineul cu peleti si in iarna care a trecut am folosit doar centrala pe gaz(GPL) si pot sa spun ca am avut aceleasi costuri ca la pelteti+boiler, la aceleasi temperaturi in casa. La centralele pe combustibil solid mai este necesar si aspirator de curatat plus ca tb sa fiti dispusi oricand sa iesiti afara la ele pt a le alimenta/curata. Nu cred ca ati testat centrala pe gpl, sau poat ati incalzit o suprafata mult mai mica ulterior!

2 trackback-uri / pingback-uri

  1. Probleme uzuale pentru centrala pe gaz Viessmann Vitopend 100
  2. Cati Litri De Gaz Consuma O Centrala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.