Din cele 28 de editii cele mai importante au fost ultimele zece, in care marii producatori au prezentat in premiera mondiala mii de produse digitale de ultima generatie (smartphone-uri, tablete, laptopuri, ceasuri si bratari inteligente, boxe si imbracaminte inteligenta s.a.) si cele mai recente tehnologii legate de cele mai puternice procesoare, modemuri 5G si placi video cu 8 miliarde de tranzistori construite pana in prezent.
La MWC 2013 peste 1.300 firme expozante din 32 tari au expus pe o suprafata de 94.000 mp ultimele noutati digitale in fata a peste 72.534 de vizitatori din 200 de tari: Samsung (Galaxy S4, Galaxy Tab 3, Galaxy Xcover 2, Galaxy Note 3), Sony (Xperia Tablet Z, Xperia ZL, Xperia T), LG (Optimus G Pro), Huawei (Ascend P2), HTC (One M7 ), Apple (iPhone 5S), Xiaomi (Mi2), Nokia (Asha 305, Lumia 520, Lumia 720), ZTE (Grand S), Lenovo (Yoga Tablet 2), BlackBerry (Z10, Q10) etc.
La MWC 2014 peste 1.900 de expozanti au promovat pe o suprafata de 98.000 mp., in fata peste 85.916 de vizitatori , ultimele noutati: Samsung (Galaxy S5, Gear 2, Gear Fit, Galaxy Note 8), LG (LG G Flex), Sony ( Xperia Z3 Tablet), HTC ( HTC One M8, Desire 610, Desire 816), Xiaomi (Mi3), Huawei (Ascend G6), Lenovo (S 660, S 850, S 860, Yoga 10 Tablet, Yoga 10HD+), LG (G Pro 2, G2 Mini), Nokia (Nokia 220, Asha 230, Nokia X, X+, XL, Lumia 822), ZTE (Open C, Grand Memo II), BlackBerry (Z3, Q20) etc.
La MWC 2015 aproape 2.000 de firme au prezentat, in 9 hale cu o suprafata expozitionala de aproape 100.000 mp, peste 20.000 de smartphone-uri, tablete, smartwatch-uri, boxe, proiectoare, haine inteligente si alte gadgeturi futuriste cu performante uimitoare fabricate de Samsung, Huawei, LG, Xiaomi, HTC, Apple, LG, Sony, ZTE, Lenovo, Pebble, Asus, Zop Mobile, Nokia, Microsoft, BenQ, Kazam, BlackBerry, Gionee si tehnologii de varf realizate Google, Intel, Qualcomm si Microsoft . Multe dispozitive lansate oficial in timpul targului au primit titlul „Best New Handset Tablet or Device” din partea GSMA (Groupe Speciale Mobile Association).
Majoritatea vizitatorilor si analistilor de marca au apreciat telefoanele, tabletele si ceasurile inteligente cu functii intuitive, subtiri si usoare care ofera imagini clare si vibrante, dispozitivele cu ecrane de inalta definitie sau cu ecrane metalice nedestructibile in care poti „da cu ciocanul”, telefoanele dotate cu cititoare biometrice care scaneaza caracteristicile retinei, primele smartphone-uri din lume cu blitz tricolor, camerele ultraperformate cu zeci de megapixeli si senzori de inalta rezolutie si conexiune 5G , smartphone-urile si smartwatch-urile care inlocuiesc cheile de la masina si cardurile care sunt folosite in prezent la multe vehicole.
La recentul eveniment de la Barcelona au expus produse si servicii de ultima generatie mai multi giganti de nivel planetar – Intel, IBM, Microsoft, Qualcomm -, care dezvolta activitati de parteneriat cu Maserati, Audi, BMW, Deutche Telekom, Mastercard, Mozilla pe segmentul „Internetului lucrurilor” – tehnologie care conecteaza telefoanele, aparatele foto, electrocasnicele, autoturismele si dispozitivele IT de inalta performanta din domeniile auto, bancar, financiar, farmaceutic si al ocrotirii sanatatii. Cele mai bine cotate au fost produsele, serviciile si tehnologiile realizate de actorii strategici si tehnologici globali: Samsung (Galaxy S6, Galaxy S6 Edge), HTC (One M9), Xiaomi (Mi 3), Apple (Watch Sport, Watch, Watch Edition), LG (Flex 2, Magna, Spirit, Leon&Joy, Watch Urbane),
Sony (Xperia Z4 Tablet, Xperia M4 Aqua, Smart Bluetooth Speaker BSP 60), ZTE (Grand S3), Huawei (Watch, MediaPad X2), Nokia (Nokia N1), Zopo Mobile (Zopo Touch ZP 530), Microsoft (Lumia 640, Lumia 640 XL), Pebble (Pebble Time Steel), Asus (ZenWatch, Zenofone 2), Lenovo (Vibe Shot, A7000 Smartphone, Lenovo Pocket Projector), Alcatel-Lucent (OneTouch Idol 3), Kazam (Tornado 552 L), BenQ (F72), BlackBerry (Leap), Intel (Atom x3, Atom x5, Atom x7), Nvidia (Titan X), Qualcoom (Snapdragon 820) si altele.
Samsung Electronics a prezentat la Barcelona cele mai performante smartphone-uri la nivel mondial, Galaxy S6 si Galaxy S6 Edge, cu design premium, carcase metalice, functii de recunoasterea amprentei proprietarului si 56 de aplicatii preinstalate Cel mai asteptat moment al Congresului Mobilitatii de la Barcelona a fost dezvaluirea varfurilor de gama de la Samsung, Galaxy S6 si Galaxy S6 Edge, care dispun de specificatii tehnice de top. Sud-coreenii au preferat si anul
acesta targul din capitala Cataloniei, renuntand la organizarea unui eveniment separat, asa cum procedeaza principalul rival Apple. Samsung spera ca aceste „perle ale coroanei” sa readuca compania pe primul loc in topul producatorilor de smartphone-uri, dupa ce in trimestrul patru 2014 a pierdut prima pozitie in favoarea gigantului din Cupertino. Banca Citibank prognozeaza ca in 2015 vor fi vandute peste 46 de milioane de smartphone-uri Galaxy S6 si Galaxy S6 Edge. Firma de consultanta si cercetare DRAMeXchange este mai optimista si estimeaza ca Samsung va vinde, in acest an, 55 milioane de unitati S6.
“Cu noile Galaxy S6 si Galaxy S5 Edge , Samsung face urmatorul pas in lumea smartphone-urilor si impune un nou standard in agenda mobila globala”, a declarat Shin Jong Kyun – codirectorul general al companiei Samsung Electronics. “Ascultand clientii nostrii si invatand din succesele si esecurile noastre, continuam sa urcam cu noi tehnologii si idei.
Cu un design regandit, servicii noi si cu un parteneriat largit cu operatori de telefonie mobila, Samsung Galaxy S6 si Galaxy S6 Edge ofera o experienta completa in utilizarea de smartphone-uri”.
Cele doua telefoane vin cu un design premium si o serie de inovatii, insa la un pret pe masura. Sunt cele mai scumpe smartphone-uri lansate vreodata de sud-coreeni. Ambele telefoane au un look spectaculos, care te duce cu gandul la „varful de lance” Apple iPhone 6. Telefoanele sunt foarte subtiri, acoperite cu sticla si extrem de usoare: Galaxy S6 (6,8 mm si 133 grame), Galaxy S6 Edge (7mm si 132 grame). Galaxy S6 pare a fi o versiune pentru barbati, in timp ce versiunea Edge va fi apreciata cu siguranta de femei.
Galaxy S6 dispune practic de doua versiuni cu specificatii similare, cu diferenta ca Galaxy S6 Edge este curbat pe ambele parti ale ecranului. Telefoanele au aspect premium, fiind fabricate din metal si sticla. Ecranul este de 5,1 inch la o rezolutie 2K (2560×1440 pixeli Super AMOLED si densitate de 577 ppi). Corpul din sticla este
realizat din cel mai rezistent material, Corning Gorilla Glass 4. Utilizatorii se pot bucura de continut digital oriunde si oricand, chiar si in lumina soarelui, datorita vizibilitatii imbunatatite a ecranului (600 cd/mmp). Telefoanele sunt echipate cu cele mai performante procesoare de ultima generatie dezvoltate de Samsung: procesor Exynos 7420 octa-core (Quad 2,1 GHz + Quad 1,5 GHz).
Este primul procesor mobil din lume cu tehnologie de 14 nm, pe platforma de 64 de biti. Noile memorii LDDR4 si flash UFS 2.0 ofera performante uimitoare, viteza imbunatatita si consum redus de energie. Dispozitivele ruleaza sistemul de operare Android 5.0 cu interfata TouchWiz. Memoria RAM este de 3 GB, iar ca stocare sunt disponibile trei variante: 32, 64, 128 GB.
Capacitatea terminalelor nu mai poate fi extinsa cu card microSD si nici bateria nu mai poate fi scoasa de user, deoarece este capsulata si nu poate fi schimbata decat de service-ul autorizat. Galaxy S6 are baterie de 2.550 mAh, in timp ce Galaxy S6 Edge una de 2.600 mAh. Bateriile dispun de incarcare rapida. In doar 10 minute pot fi incarcate la peste 50% din capacitate.
Plasticul a fost inlocuit cu sticla si metal, aspectul general fiind cu totul diferit, asiaticii raspunzand valurilor de critici si de ironii pe tema carcaselor generatiilor precedente. Galaxy S6 si S6 Edge sunt disponibile in culorile white pearl, black sapphire, gold platinim, blue topaz (doar Galaxy S6) si gree emerald (doar Galaxy S6 Edge). Culorile dispozitivelor sunt naturale si nu mai ai senzatia de artificial pe care o simti la produsele ieftine.
Samsung Galaxy S6 este cel mai asteptat telefon inteligent al anului 2015 (cel putin pana la viitorul Apple iPhone 7). Prin acest nou model compania din Seul marcheaza trecerea definitiva spre un design si materiale premium. Dupa seria Galaxy A, Note 4 si Edge, Samsung Galaxy S6 este un flagship care poate concura la aproape toate capitolele cu principalul rival – iPhone 6 – de la care „imprumuta” unele elemente de design. Este mai subtire decat iPhone 6 si are marginile mai rotunjite. Pentru a implementa acest nou model, Samsung a trebuit sa renunte la unele elemente ale modelului anterior. Constructorul a renuntat la rezistenta la apa si praf.
Cu Galaxy S5 puteai sa vorbesti pe ploaie, in piscine sau pe plaja. Cu Galaxy S6 nu mai este posibil. La noua varianta internationala a telefonului, nu mai este necesara nici acea glisare a degetului. Samsung Galaxy S6 suporta reincarcarea wireless (atat standardul WPC, cat si cel PMA), reincarcare USB (de 1,5 ori mai rapida). Noul terminal este dotat cu difuzoare de 1,5 ori mai puternice. Zece minute de reincarcare va vor garanta inca 4 ore in care veti putea utiliza intens telefonul. Sud-coreenii au lansat si Samsung Pay, un nou sistem de plati, care se foloseste de tehnologiile NFC (Near Field Communication) sau MST (Magnetic Stripe Technology) pentru a realiza plati online cu ajutorul dispozitivului mobil.
Samsung Galaxy S6 are doua camere intuitive de 16 MP si 5 MP dotate cu senzori de inalta rezolutie, care ofera imagini clare si vibrante. Obiectivele au lentile cu diafragma de f/1.9 si senzori care ofera o calitate superioara imaginii, chiar si in conditii de luminozitate scazuta. Camerele sunt optimizate cu functiile Auto-Real-time High Dynamic Range (HDR), Smart Optimal Image Stabilization (OIS) si IR Detect White Balance, functii care ofera solutii avansate pentru imagini clare, cu luminozitate perfecta chiar si noaptea sau in medii intunecate.
Foarte interesant este si faptul ca Galaxy S6 poate face focus in mod automat pe obiecte aflate in miscare. In plus, S6 are functia intuitiva „Quick Launch” care permite utilizatorului sa acceseze rapid camera foto, in doar 0,7 secunde, printr-o simpla apasare dubla pe butonul home. Un mare plus tine de faptul ca aceste telefoane se pot incarca wireless si sunt compatibile cu cele doua standarde de pe piata. Pentru aceasta user-ul trebuie sa cumpere, separat de telefon, dispozitivul de incarcare wireless. Smartphone-urile sunt compatibile cu orice dispozitiv de incarcare wireless disponibil pe piata certificat cu standardele WPC si PMA.
Continuare o găsiți aici.
Articol scris de Eugen-Constantin Rapa profesor asociat la Universitatea Tehnica “Gh.Asachi” Iasi
E-mail: ecrapa(at)gmail.com
Lasă un răspuns