Economia olandeză își revine după criza imobiliară și a început să se simtă o mare nevoie de forță de muncă românească. Managerul agenției de recrutare „Hippo Recruitment Romania“, Adriana Ciupe, a vorbit despre oportunitățile de angajare în Olanda.
– Cât de mare este salariul mediu oferit angajaților?
Sistemul de salarizare în Olanda nu este tradițional, salariu este în mare parte direct dependent de vârsta angajatului. În alte cazuri salariu este aliniat cu fiecare angajat. Salariu fix în domeniu de producție variază de obicei între 6 și 9 euro pe oră.
– Care sunt cerințele cele mai comune pentru candidați?
De obicei, este necesar ca un candidat să aibă cunoștiințe minime de limba engleză. Numai în acest fel putem asigura comunicarea bună cu coordonatorul responsabil. Pentru a fi angajat la unul dintre locurile de muncă unde este nevoie de o calificare, candidatul trebuie să prezinte certificate de calificare sau licenţele. De asemenea, ar putea fi necesar să furnizeze și datele de contact ale fostului său angajator.
– Îndeplinesc românii cerințele angajatorilor olandezi?
De obicei, da. Desigur, persoanele mai în vârstă vorbesc engleza mai rău, astfel angajatorii prefera adesea un candidat mai tânăr. În ultimul timp se observă tendința ca tot mai mulți candidați să încerce să învețe limba independent înainte de a pleca să lucreze. Profesioniștii calificați cu experiență care nu au documentele care să ateste competențele acestora, întâmpină cele mai mari dificultăți în a găsi un loc de muncă.
– Sunt românii foarte pretențioși în ceea ce privește locurile de muncă? Care sunt cele mai importante aspecte în alegerea unui locul de muncă?
Românii sunt destul de pretențioși atunci când aleg un loc de muncă, deși în comparație cu celelalte țări cu care se lucrează, românii din rândul angajaților sunt cei mai fiabili și entuziaști. Salariul rămâne cel mai important criteriu în alegerea unui loc de muncă. În ultimul timp, există destul de mulți oameni care doresc să viziteze țări străine, să cunoască o nouă cultură și în același timp, să câștige bani.
– Care sunt cele mai frecvente probleme care apar în timpul procesului de recrutare?
Cele mai mari probleme sunt cauzate de tinerii indeciși care se uită la locul de muncă iresponsabil. Nu percepeam niciun comision pentru recrutare, astfel lipsa de responsabilitate a devenit o foarte mare problemă. Din acest motiv, am introdus o taxă de înregistrare pentru persoanele care sunt decise să plece la muncă în străinătate.
– Recrutați și cetățeni din alte țări. Care sunt diferențele pe care le vedeți în lucrul cu alte națiuni?
Ne desfăşurăm activitatea nu doar în România – avem, de asemenea, birouri în Polonia, Lituania și Letonia. În Olanda pozițiile puternice sunt ocupate de polonezi, astfel sunt companii care doresc să lucreze doar cu candidații care vorbesc poloneza. Cel mai probabil, aceasta este doar o consecință a numărului mare de polonezi. Companii cu mai mult personal vorbitor polonez au tendința de a continua recrutarea vorbitorilor de poloneză, pentru că în acest fel este mai ușor pentru managerii care vorbesc poloneza, și de asemenea, permite oferirea unui climat mai favorabil pentru angajații care lucrează în acest moment, precum și pentru viitorii angajați. În orice caz, aceasta este mai degrabă o excepție decât o regulă.
– Românii sunt dispuși să aleagă Olanda că o țara țintă? Care țări sunt considerate că fiind prioritare?
Olanda atrage românii din cauza nivelului ridicat al dezvoltării economice, cultura non-tradițională, climat apropiat de cel românesc, distanța fată de România, precum si alte beneficii. Datorită asemănărilor culturale și geografice, ca prioritate pentru români rămâne Italia.
Este trist! România a ajuns să exporte în ultimii 10 ani din ce în ce mai multă forță de muncă. Se pare că, creativitatea românească își va patenta succesul din ce în ce mai mult sub alte drapel-uri!