Culorile de pe ecran sunt redate in modul RGB, sau RedGreenBlue, culorile din reviste, ziare etc. sunt tiparite in modul CMYK sau CyanMagentaYelllowKey/Black.
Ceea ce de obicei vedeti pe ecran in RGB, nu se potriveste cu ceea ce se tipareste in standardul CMYK. Practic o imagine, o lucrare pe care vrem sa o tiparim la o tipografie trebuie lucrata in modul CMYK. Pe langa acest fapt, monitorul trebuie sa fie calibrat cu masina de tiparit, fapt care in practica nu prea se respecta. Si atunci, nu trebuie sa va mirati ca nu a iesit lucrarea asa cum ati vazut-o pe ecran. De fapt, nici cei care tiparesc, ma refer la muncitori, nu prea respecta lucrarile si atunci nu trebuie sa ne miram de problemele care apar, adica ca nuanta de rosu, nu e aceea pe care am vazut-o pe ecran si alte probleme.
O sa va prezint mai jos ce se intampla cand trecem din modul RGB in CMYK. Practic am luat o imagine realizata cu aparatul foto in RGB si am trecut-o in modul CMYK. Veti observa ca imaginea din dreapta este mai palida cu ceva, cu putin (ati spune ca nu e nicio diferenta la prima vedere). In modul CMYK culorile isi pierd din luminozitate si devin mai putin „lucioase”, sunt mai „sterse”, iar cand sunt tiparite pe hartie pierd si mai mult din calitate. Persoana din spatele monitorului va trebui sa gaseasca o solutie ca, culorile din modul CMYK sa se apropie de cele din RGB, dar fiind doua moduri diferite, CMYK-ul va „semana” cu RGB-ul. Pe scurt paleta de culori RGB este imensa, pe cand CMYK-ul este foarte limitat si de aici niciodata ce vedeti pe monitor nu va fi ca la tipar, ma refer la imaginile RGB trecute in CMYK. Se observa de asemenea (in casetele cu reprezentarea culorilor RGB si CMYK) , cat de bogate sunt culorile RGB din partea stranga sus in comparatie cu CMYK!
Eu va propun cand realizati lucrari in modul RGB sa mergeti sa tipariti la un atelier care imprima in modul RGB, in special ma refer la lucrarile mici. Cand discutam de lucrari mari si care necesita munca in CMYK, lucrati in acest mod, dar sa nu aveti asteptari mari din partea firmei care vi le tipareste, prea putine firme respecta standardele in tipar (care nu sunt putine), si de preferat ar fi ca ei sa prelucreze imaginile si sa realizeze lucrarea ca sa se aproprie de ceea ce doriti!
Lasă un răspuns