1) Need For Speed Porsche Unleashed
Fanii binecunoscutei mărci de mașini sport Porsche au avut un motiv serios de bucurie în 2000, când Electronic Arts a lansat al cincilea NFS, cel din titlu. Oferind curse captivante prin stagii exotice precum Cote d’Azur, Normandie, Pyrenees, Corsica, Autobahn, Schwarzwald, Zone Industrielle plus Monte Carlo, și punând la dispoziție o pleiada de modele din toate timpurile, de la anticele 356 și până la ultimele modele din vremea respectiva precum 911 Turbo, 911 GT2, 911 GT3 CUP plus rare versiuni de cursa – Moby Dick si 911 GT1 Race Version, jocul nu a dezamăgit pe nimeni, ba chiar a întrecut așteptările multor gameri, primind recenzii mai mult decât favorabile.
Un fapt care a surprins plăcut a fost fizica deosebita a jocului, în sensul că spre deosebire de precedentele și chiar de ulterioarele din franciza, Porsche Unleashed a fost primul NFS care a putut fi considerat cu adevărat un simulator, sau în orice caz cât mai aproape de conceptul pe care azi îl conferim acestui termen. Toate mașinile se mișcau deosebit de precis, cu fidelitatea specifica corespondentului din viata reala, așadar acuratețea condusului a fost cu siguranța unul din deliciile pasionaților de jocuri de gen. Pe lângă asta, un alt element de originalitate a fost Factory Driver – un set de misiuni speciale în care jucătorul are de efectuat mai multe teste, atât în poligon cât și pe stradă, pentru a-și dovedi talentul și a-și îmbunătăți tehnica.
Jocul Need For Speed Porsche Unleashed se poate descărca gratuit de aici.
2) Nosferatu – The Wrath Of Malachi
Joc de groază (horror) din 2003, Nosferatu este – după cum se poate bănui din start – o tentativă mai mult sau mai puțin reușita de a recrea într-un FPS atmosfera din Transilvania anului 1912, ținut în care – după imaginația înfierbântată a occidentalilor – încă mai sălășuiește mitul Contelui Dracula. Pe scurt, subiectul ar putea fi rezumat astfel: membrii familiei britanice de aristocrați sărăciți Patterson ajung într-o seara cețoasa la castelul Malachi, proprietatea unui conte roman înstărit, iar Rebecca – fiica cea mare a familiei – urmează sa se mărite cu fiul contelui, căsătorie ce ar restabili gloria pierdută a familiei. Însă totul se năruie când ei devin prizonieri în castel, luați pe nepusă masa, iar protagonistul principal – fratele miresei – trebuie sa ii salveze cu orice preț.
Grafica jocului lasă un pic de dorit, e drept, însă ținând cont de anul lansării, e totuși de înțeles. Gameplay-ul e destul de intens și de variat, monștrii de tot felul – în special vampiri – apar de unde nu te aștepți și tocmai când ești mai puțin pregătit să îi înfrunți, terenul e „spooky” și neprietenos, mustind de pericole și încărcat de o atmosfera greu de digerat. În plus, timpul pe care îl ai la dispoziție e destul de limitat, făcând astfel realizarea obiectivelor și mai dificilă. În concluzie, este un „horror” destul de reușit, numai bun pentru cei ce doresc să retrăiască nostalgia jocurilor mai vechi sau pentru cei care nu dețin un sistem prea performant.
Jocul Nosferatu – The Wrath Of Malachi se poate descărca gratuit de aici.
3) Call of Duty 1
Primul joc din deja celebra serie publicata de Activision, CoD 1 ar trebui să fie un nume ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. Totuși merită una, fie ea cât mai sumară: varianta pentru PC a fost lansata în 29 Octombrie 2003, e un „first-person-shooter” ce are loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, e bazat pe motorul grafic din Quake III Team Arena și a caștigat peste 8 premii Game of the Year.
Se bazează în principal pe misiuni și campanii „single-player”, deși are și multiplayer, iar eroul principal variază în funcție de stagii: la început e soldatul Martin – în campania americană, apoi sergentul Evans – în campania britanica, iar în final soldatul Alexei Ivanovich Voronin, ulterior promovat la rangul de sergent – în campania rusă.
Pentru anul apariției, jocul are grafica destul de bună, iar gameplay-ul e diversificat frumos și prezentat realist, cu toate detaliile necesare creării unei atmosfere cât mai similare cu cea din acele timpuri. Cerințele de sistem sunt foarte scăzute, nu cred să mai existe cineva care să nu poată juca acest joc la ora actuală. În concluzie, e cât se poate de bun pentru amatorii de „shootere” care sunt pasionați de istoria acelor timpuri și care sunt debutanți într-ale gaming-ului, fie pe PC sau pe console.
Jocul Call of Duty 1 se poate descărca gratuit de aici.
4) Quake 4
Adepții Quake nu au fost neglijați, ID Software le-a adus jocul cu numărul 4 în 2005. Grafica e surprinzător de frumoasă, fiind vorba de același motor grafic care a fost folosit un an mai devreme la Doom 3, însă un pic modificat pentru a arăta și mai spectaculos. A fost diversificat și gameplay-ul, avem aici parte de mai multe stagii și de misiuni mai complexe în comparație cu predecesoarele. Ca și poveste, este o continuare a lui Quake 2, singura legătură cu Quake 3 fiind numele și logo-ul. „Singleplayer-ul” are mult mai mult de oferit decât în versiunile anterioare, întrucât dezvoltatorii au insistat pe acest aspect în decursul conceperii jocului.
Subiectul se învârte în jurul soldatului Matthew Kane, care luptă împreună cu camarazii sai din echipa de elita Rhino împotriva rasei de extratereștrii Strogg – o specie aparte de „cyborgi” invadatori care provoacă mare prăpăd și daune omenirii. Ca și gen, s-ar încadra în Action SF, iar „feelingul” general amintește mult de Doom 3. La vremea aparitiei, fanii seriei au fost cu siguranță incantați, iar pasionaților genului care încă nu l-au jucat, le menționez că rulează și pe Linux sau Mac.
Jocul Quake 4 se poate descărca gratuit de aici.
5) Sniper Elite – Berlin 1945
Cine spune că „third-person-shooterele” sunt mai puțin reușite decât fps-urile tipice se înșeală! Sniper Elite din 2005 dovedește contrariul, deoarece este un excelent joc axat în principal pe utilizarea lunetei și pe îndemânarea cu care jucătorul reușește să o folosească în multiplele misiuni în care este antrenat. Cu nimic mai prejos decât Call of Duty, însă fiind în majoritatea misiunilor singur, eroul principal din Sniper Elite luptă tot în al Doilea Razboi Mondial, fiind un agent american care lucrează pentru OSS (predecesorul CIA-ului) și al cărui scop e sa oprească NKVD-ul rusesc (predecesorul KGB-ului) și să-i împiedice să obțină documente despre armele secretele ale naziștilor. Pe lângă lunetă mai există în joc câteva arme specifice epocii, precum Gewehr 43, Tokarev SVT-40, PPSh-41, MG-42, MP-40, grenade, lansatoare de rachete/bazooka, TNT cu și fără ceas, plus capcane din sarma cu ghiulele (tripwire grenade).
Jocul a adus în 2005 (data lansării sale) o grafica surprinzător de reușită și o fizică cu totul deosebită: la folosirea lunetei avem opțiuni precum setarea vântului, a gravitației, a posturii, chiar și bătăile inimii și respirația. Se face uz și de mult „stealth”, e mai tactic decât „shooterele” tipice, axate în principal pe distrugere și măcel, singurul eventual minus fiind lipsa totală de atenție din partea „modderilor”, adică am căutat mult și bine pe net după hărți personalizate (custom), texturi HD sau alte moduri, însă nu am gasit nimic. Păcat! Nu mint când afirm că am terminat jocul de peste 6 ori.
Jocul Sniper Elite – Berlin 1945 se poate descărca gratuit de aici.
6) Euthanasia
Un joc de producție indie, dezvoltat de un anume Adrien „Wolf” Asselborn, și centrat în principal pe „horror”, dar într-o variantă foarte personalizată. Rezultatul e un fel de „first-person-adventure” marcat puternic de bizar, grotesc pe alocuri, și al cărui „feeling” obștesc e că rătăcești prin delirurile onirice și fantasmele abisale ce există în străfundurile minții unui om deviat psihic. Rezumat pe scurt, subiectul sună astfel: Shaun Randall este un fost militar care a suferit un accident în urma căruia a rămas paralizat de la brâu în jos, iar medicul l-a eutanasiat ulterior, făcând să pară că a fost un caz de suicid. Însă acesta e doar începutul, iar ce urmează se poate afla explorând jocul.
Grafica nu rupe gura târgului, însă nu e nici chiar rea, cerințele de sistem sunt însă un pic ridicate, iar ca dificultate pot spune ca nu e ușor. „Read Me-ul” ce însoțește jocul ne avertizează că exista încă destule erori, dar per total, e o aventura ce merita încercată, mai ales de către fanii genului.
A fost lansat și un patch ce mai corectează din deficiențe, chiar dacă nu îl repara 100%.
Jocul Euthanasia se poate descărca gratuit de aici.
7) Condemned – Criminal Origins
Avem aici de-a face cu un „first-person-shooter” ce ne transpune în pielea unui agent FBI a cărui sarcină – deloc ușoară – e sa hăituiască psihopați prin cele mai tenebroase și obscure locuri din oraș. Detectivistica e la mare preț, trebuie să fim mereu atenți la o grămadă de indicii și de pericole. Minuțiozitatea este secretul succesului, însă violența nu a fost uitată. Atmosfera e mai tot timpul una macabra, tenebroasa și încordată. Cei pasionați de căutări și cercetări asidue, în special chițibușarii încăpățânați și obișnuiți cu explorările prin meleaguri deloc primitoare vor fi cu siguranță satisfăcuți.
Grafica e cât se poate de reușită pentru un joc din 2006, cerințele de sistem nu trec de limita bunului simt, așadar îl recomand tuturor, nu doar adepților de jocuri cu aventuri.
Jocul Condemned – Criminal Origins se poate descărca gratuit de aici.
8) Kiss Psycho Circus – The Nightmare Child
Inspirați de albumul „Psycho Circus” al celebrei formații americane de hard-rock Kiss, și de seria de reviste cu benzi desenate cu același nume creată de Todd McFarlane, Third Law Interactive a decis să scoată și un joc pe măsură. Publicat în 1998 de Gathering of Developers, tentativa s-a dovedit un succes, jocul fiind un superb „first-person-shooter” cu patru caractere diferite cu care trebuie jucat într-o anumita ordine prestabilită, avem de explorat lumi fantastice și de luptat cu diferite creaturi malefice, pentru ca în final să primim accesul în „miezul” răului, sa îl distrugem și astfel să scăpam din universul de coșmar dominat de șeful cel mare și rău.
Soundtrack-ul jocului a captat atenția multora datorită originalității și calității, însă nefiind unul format din piese de sine stătătoare, ci un melanj ce se mulează pe gameplay-ul jucătorului, a fost uploadat în diferite versiuni pe YouTube. La vremea apariției, jocul a fost apreciat de destulă lume, și chiar și azi există destui care chiar dacă nu îl mai joacă, au multe cuvinte de laudă pentru el. Și eu la fel.
Jocul Kiss Psycho Circus – The Nightmare Child se poate descărca gratuit de aici.
Misto…am sa le descarc 😀
Singurul joc mai interesant, NFS, e doar demo iar cand incerci sa-l dezarhivezi iti da eroare.