7 minciuni spuse de angajator ca să te convingă să lucrezi pentru el

J.T. O’Donnell, CEO la CareerHMO, a primit o scrisoare de la un cititor LinkedIn:
Dragă J.T.,

De ce angajatorii mint ca să ocupi un post la ei în companie? La ultimele două companii unde am lucrat, s-a întâmplat la fel. Mi-au promis diverse lucruri, însă odată ce am ajuns să lucrez pentru ei, nu am primit ceea ce mi-au promis. M-am săturat să profite de avantajul lor și nu știu cum să-i opresc?!? Ce greșesc?

Aceste lucruri se întâmplă deseori. Și sincer, va deveni din ce în ce mai greu să se schimbe, mai ales odată cu creșterea deficitului de talente, și astfel, unele companii vor juca murdar ca să-și aducă candidații pe posturile disponibile.

De ce unii angajatori au ochelarii colorați cu „roșu” atunci când recrutează?

În timp ce unii angajatori au început să dezvăluie în mod corespunzător postul lor disponibil în companie, alții au nevoie de timp ca să recunoască această necesitate de a transmite exact cum este să lucrezi pentru ei – însă acest lucru le va afecta capacitatea lor de a angaja eficient.

De exemplu…

Companiile care pun momeala în interviu, sunt disperate să-și îmbunătățească capitalul uman – iar prin faptul că vor angaja noi talente cred că vor rezolva problema lor. De asemenea, companiile își promit lor: „dacă angajăm oameni talentați și vor da valoare la ceea ce am construit, vom putea să asigurăm ceea ce am promis la angajarea lor”. În mintea lor, angajarea ta le va oferi lor rezultatele de care au nevoie pentru a transforma promisiunile către tine în realitate. Din păcate, un nou candidat într-o companie, nu va opri falimentul acesteia sau nu va schimba mentalitatea corporativă ca să crească firma.

Înainte să realizezi că te-au mințit, compania își va cere scuze că nu îți poate livra ce ți-a promis – sau te vor face pe tine să te simți prost. Ca și cum ar fi fost vina ta!? Îți sună cunoscut?

7 minciuni posibile cu care te vei întâlni în procesul de recrutare

De fiecare dată când o companie va rosti următoarele afirmații, va trebui să te gândești cu atenție și să afli mai multe informații înainte să consideri că sunt adevărate. În timp ce alte companii pot livra ceea ce au promis la interviu, altele nu pot – și depinde numai de tine să afli care dintre afirmații sunt sincere. Minciunile posibile și rostite de angajator sunt:

1. Pe parcurs o să descoperi că există o mulțime de oportunități pentru avansare în carieră.
2. Schema noastră de bonusuri îți va dubla salariul.
3. Postul tău este sigur și nu îl vom schimba.
4. Vei beneficia de cursuri intensive.
5. Suntem flexibili, când ai nevoie, ocazional poți lucra de acasă.
6. O să angajăm ceva ajutoare atunci când avem multă treabă.
7. Odată ce ai rezolvat problemele, proiectele, ai organizat departamentele etc. vei lucra la ceva nou și interesant.

Pentru a evita să consideri avantajele de mai sus adevărate, secretul este să înveți aceeași tehnică pe care o aplică recrutorii în cazul unui interviu fals.

Acum folosiți aceleași interviu de comportament în favoarea voastră pentru a descoperi adevărata față a angajatorului.

Interviul de comportament este o tehnică pe care o folosesc recrutorii pentru a determina personalitatea, aptitudinea și adevărata experiență a candidatului. Sunt numeroase întrebări încuietoare, gândite pentru a forța candidații să ofere răspunsuri mai detailate despre:

a. abilitatea lui de a lucra în echipă;
b. stilul de lucru;
c. palmaresul de succes;
d. capacitatea de a depăși o problemă;
e. capacitatea de a face față schimbărilor.

Recrutorii folosesc interviul de comportament pentru a testa nivelul de cunoștințe al candidaților și abilitatea acestora de a răspunde la întrebări într-un mod care se potrivește cu țelul, valorile și nevoile organizației.

Recrutorii, prin natura lor, încearcă să identifice și să elimine orice mincinos, leneș sau candidații care necesită multă atenție. Angajarea este scumpă! Iar interviul de comportament a fost conceput pentru a minimiza angajările candidaților nepotriviți.

De ce noi, nu am putea face la fel?

Putem!

Când îți vine rândul să pui întrebări (de obicei la sfârșitul interviului), poți pregăti o listă cu întrebări de comportament care îl vor forța pe angajator să răspundă mai clar, la cum va livra el promisiunile pe care le face. Spre exemplu, iată mai jos șapte întrebări care ar putea să scoată la iveală minciunile angajatorului:

1. Puteți să îmi dați exemple de candidați pe care dvs. i-ați angajat în ultimii doi ani pe o poziție similară și care au avansat în cariera lor? În particular, puteți să îmi spuneți ce au făcut ei ca să reușească?

2. Pot să cunosc pe cineva din companie care și-a dublat venitul (salariul) pe baza structuri de bonusuri propusă de dvs.? Mi-ar place să învăț cum au reușit ei să atingă acea performanță.

3. Știu că posturile de muncă se pot schimba în firme, cum vedeți dvs. că acest lucru nu se va întâmpla? Este specificat în contract o astfel de clauză?

4. Puteți să îmi dați mai multe detalii despre cursurile de care o să beneficiez? Pot să discut cu un coleg de al dvs. care a participat la cursuri și să aflu cum a beneficiat de acest avantaj?

5. Care sunt procedurile atunci când lucrez de acasă? Pot să vorbesc cu un coleg care a lucrat de acasă când a avut nevoie? Și astfel să descopăr cum a reușit el să îndeplinească țelurile companiei lucrând de la distanță?

6. Puteți să îmi prezentați un exemplu recent în care un coleg a fost depășit de situație și dvs. a-ți angajat pe cineva să-l ajute? Care este procesul în companie de a identifica și a finanța efectivul suplimentar necesar?

7. Puteți să îmi spuneți un exemplu recent a unui coleg care a fost angajat și care a rezolvat o problemă și acum lucrează la un nou proiect? Ce au făcut ei pentru a obține oportunitatea de a merge mai departe?

Fiecare întrebare te va ajuta să descoperi interesul sincer al angajatorului de a livra promisiunile pe care ți le-a făcut la început. Depinde numai el să-ți livreze un răspuns precis și convingător. Însă, dacă angajatorul o dă la întors, sau este pe lângă subiect, sau răspunsul este evaziv, o să știi că nu îți spune adevărul.

Diferența de a lucra pentru un angajator și de a lucra cu el

Este important să folosești interviul de comportament în avantajul tău, atunci când cauți o slujbă (un „job”). Iar, când realizezi că ai găsit un angajator cu care vei lucra împreună și nu pentru el, înseamna că munca ta de căutare a dat roade. Meriți cele mai bune oportunități, însa pentru asta trebuie să îți îmbunătățești deprinderile pentru a găsi angajatorul ideal. Folosește tehnicile de mai sus și te vor ajuta să găsești „job-ul” care ți se potrivește.

Sursa.

1 comentariu

  1. celmai simplu rezolvi problema odata pentru totdeauna -mergand la registrul comertului si sa-ti faci propria ta firma -si esti si angajator si angajat cu carte de munca -successsssssssssssss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.