Când am început cu blogul meu, am vorbit cu un prieten să mă ajute cu construcția lui pe platforma WordPress, mai bine zis cu găzduirea lui, implementarea platformei WordPress și să pună o temă oarecare și de acolo să-i dau drumul la scris. Zis și făcut, după ce am cumpărat domeniul .ro, prietenul mi-a implementat pe server un WordPress și blogul meu a început să funcționeze.
Sincer, nu am avut pretenții, era un blog la început, asta se întâmpla prin 2011. De atunci au trecut patru ani și am schimbat 4 companii de hosting.
De ce?
Viteza de încărcare a site-ului este foarte importantă, mai ales că, în timp orice site sau blog crește și atunci se va încărca din ce în ce mai greu. Și cui îi place un site care se încarcă greu? Nimănui. Dacă site-ul tău nu se încarcă în cca. 8 – 11 secunde atunci trebuie să iei măsuri! Ideal este să se încarce în câteva secunde, până în 4 secunde.
Însă un site/blog pe platforma WordPress care se dezvoltă, începe să aibă mai multe plugin-uri, mai multe articole și de aici se explică de ce site-ul tău nu se mai încarcă așa cum o făcea odată. Una dintre măsuri este să reduci plugin-urile instalate în WordPress care nu sunt utile, să ai update-urile la zi în WordPress, să utilizezi de preferat plugin-uri plătite (de încredere) care includ suport tehnic, iar dacă nu apar rezultate, atunci să te orientezi să-ți schimbi hostingul.
Însă, înainte de a schimba furnizorul de servicii de hosting, ar trebui să vezi ce viteză au 2-3 site-uri pe care le găzduiește acesta sau dacă acesta utilizează servere de ultimă generație. Desigur trebuie să ții cont și de dimensiunea site-urilor pe care le testezi.
Dacă schimbi hostingul trebuie să știi că pot exista întreruperi în funcționarea site-ului până se propagă dns-urile, propagare care poate dura 24 ore sau mai puțin. De asemenea, este posibil sa apară și alte probleme, dar cei care te găzduiesc le vor rezolva.
Așa cum spuneam, eu am trecut prin patru schimbări de hosting, și nu am avut probleme mari cu propagarea dns-urlor.
În final
Dacă site-ul tău pe WordPress merge greu, iată câteva sfaturi:
1. Identifică cu pluginul P3 (Plugin Performance Profiler) care dintre plugin-urile instalate se încarcă greu și înlătură-le pe cele care îți îngreunează încărcarea site-ului/blogului;
2. Dacă crezi că, hostingul este o problemă și nu platforma WordPress, înainte de a schimba serverul, testează cum se încarcă alte site-uri găzduite de viitorul furnizor și verifică dacă hostingul utilizează NGNIX sau Litespeed ori servere de ultimă generație, cu toate acestea, nu ignora problemele din WordPress și nu te baza doar pe programe de accelerare din partea hostingului;
3. Discută cu un programator, și roagă-l sa-ți ofere o soluție (optimizarea bazei de date, imaginilor etc.) ori apelează la servicii de securizare și optimizare WordPress;
4. Nu amâna foarte mult să iei măsuri, un site care se încarcă greu, pierde cititori/clienți în fiecare secundă;
5. Dacă cititorii/clienți tăi sunt din România, alege să-ți găzduiești site-ul pe un server aflat în România;
6. Actualizează (fă un update) la zi plugin-urile, cât și platforma WordPress.
Buna si eu am un portal pe celas host am mai multe in acelas cont dar unu din ele se incarca mai greu , restu zboara, cum optimizez baza de date
Baza de date se optimizează automat în WORDPRESS dacă actualizați platforma la ultima versiune.
De puțin timp am schimbat hostingul la ClausWeb.ro și blogul testatinromania.ro, se încarcă în 2 secunde vs. 5 secunde câte erau necesare pentru hostingul anterior.