În fiecare an, la 15 iulie, filatelia românească marchează o sărbătoare definitorie și anume Ziua Mărcii Poștale Românești, dată la care se celebrează apariția primei mărci poștale emise în țara noastră, de către Principatul Moldovei, și anume celebrul Cap de bour.
În 2016, la 158 de ani de la apariția primului timbru românesc, Romfilatelia marchează această zi printr-o emisiune filatelică specială dedicată unuia dintre cele mai reprezentative orașe din România, un important centru istoric, cultural, turistic, dar și economic – Sibiu , la o frumoasă aniversare a acestuia. Emisiunea este intitulată sugestiv Sibiu, 825 de ani de atestare documentară și poate fi achiziționată începând de vineri, 15 iulie a.c., din magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
Având o tematică istorică, proiectul de timbre aniversează 825 de ani de atestare documentară a Sibiului, orașul fiind atestat pentru prima dată în anul 1191. În această etapă timpurie a așezării, coloniștii sași au adus cu ei obiceiurile și cunoștințele lor despre meșteșuguri mult avansate față de ce se întâlnea în acel moment în Transilvania.
Cu timpul, orașul a trecut prin numeroase schimbări, cauzate de marea invazie tătară, precum și de numeroasele încercări de cucerire a orașului, ceea ce au determinat o atenție sporită pentru fortificații, cetatea devenind una din cele mai puternice din zonă. La începutul secolului XVI, Sibiul se prezenta ca o cetate prosperă, în plină dezvoltare, numărul de bresle crescând, iar armurierii, artificierii, tipografii și orfevrierii ducând faima orașului departe peste hotare.
Cele două timbre aniversare reproduc imaginea unui tablou avându-l ca autor pe Franz Neuhauser cel Tânăr, Vedere generală a orașului Sibiu la 1808, aflat în patrimoniul Muzeului Național Brukenthal. În grafica celor două mărci poștale este inclusă stema actuală a orașului.
Emisiunea este completată de un plic prima zi și un set de 2 cărți maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 2 timbre (în album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 245 exemplare și echipat cu blocul de 2 timbre al emisiunii și plicul prima zi cu ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245.
Pe manșeta blocului prezentat în albumul filatelic sunt reproduse detalii dintr-un document de la Direcția Județeană Sibiu a Arhivelor Naționale, un certificat eliberat de breasla tâmplarilor din Sibiu, datat 1798, pe care figurează o panoramă a orașului din acea perioadă.
Ștampila prima zi a emisiunii se găsește în incinta Oficiului Poștal Sibiu 1, aflat în str. Mitropoliei, nr. 14, Sibiu, județul Sibiu.
Romfilatelia mulțumește Primăriei Municipiului Sibiu, Direcției Județene Sibiu a Arhivelor Naționale și Muzeului Național Brukenthal pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Sursa: comuincatedepresa.ro