Saltul de la fosta mea placa video (Radeon 9250, 128 MB, 64 biti, AGP 4X) la actualul Sapphire x1950 Pro (ale carui specificatii le stii din thread-ul ei) a fost unul urias pentru mine. In sfirsit pot juca fara rezerve o gramada de jocuri despre care pe vremuri doar citeam in reviste, auzeam de la prieteni si visam la ele. (Fac aici o mica paranteza de natura personala si incarcata de amaraciune: desigur ca, vorba lui Heine, linga fiecare iesle in care se naste un Mintuitor se afla si un bou care rumega, adica in cazul meu, s-au gasit citiva - ''domnul'' de la Bene, de exemplu - care sa imi ia noua placa video (si valoarea ei) peste picior, azvirlind cu noroi peste ea, catalogind-o drept ''slaba'', ''prea scumpa'', ''foarte veche'', ''tehnologie arhaica'', etc. Asa e viata! Oamenii acestia mai mult ca sigur ca nu au trait ca mine, cu acel Radeon 9250 timp de peste 8 ani de zile, pus intr-un PC prapadit (Celeron 1,80 Ghz, socket 478 cu 512 RAM) care numai de muzica, filme si clipuri mai era bun, cel mult jocuri simple 2D gen Bankshot Billiards Deluxe, Sven (stiu, stiu!
) sau jocuri 3D din ciclul "Oldies but Goldies'' gen Blood 2 - The Chosen, Unreal Tournament (din 1999), Return to Castle Wolfenstein, Call of Duty 1, Kiss Psycho Circus, Stars Wars Racer, Need for Speed Porsche Unleashed si inca citeva. Pentru unii doar ce e ultima aparitie e bun, performant, valoros, etc, chiar si atunci cind placa respectiva are doar 64 de biti. Ca doara are 2 GB memorie, trebuie sa fie bune, ''...e HD dom-le, ce stii d-ta...!'' Puteam, de exemplu, sa imi cumpar acest Radeon:
http://mercador.ro/oferta/placa-video-radeon-x800rx-max-club-3d-256mb-256-bits-ddr-3-ID17ov9.html#d6dc4b24a0care nici nu necesita alimentare separata la sursa si implicit nici n-ar fi trebuit sa cumpar o sursa noua de la bun inceput (!), plus ca discutasem prin mesaje pe Mercador cu baiatul care o vinde si eram 90% hotarit intr-un timp sa o achizitionez. INSA! Am dorit o nu o placa buna (si cred ca nu gresesc cind afirm ca aceasta placa ar fi fost cit se poate de buna pentru absolut toate jocurile pe care le voi descrie mai jos), ci una SPLENDIDA, una care sa fie efectiv intr-o alta clasa/liga decit x800 RX, chiar daca ar fi trebuit sa mai cumpar si o sursa noua pentru ea - cheltuiala pe care cu mare greutate si cu sacrificii am facut-o... Si revenind la deviatiile de ultima generatie, observ un fapt ce e si mai grav: anume ca multi asa pun problema si cind vine vorba de jocuri, nu doar de piese hardware! Ce conteaza ca sint infernal de prost optimizate - prima mea mare critica la adresa a ceea ce se face azi in industria gaming-ului, au storyline oligofren sau inexistent, implicit feeling-ul gameplay-ului e mai degraba unul negativ si... lista ar putea continua. In fine, poate m-am intins prea mult, sa revin la subiectul thread-ului.)
Ideea e ca acum am la dispozitie o gramada de setari video pe care nu prea stiu cum sa le folosesc. As dori sa stiu cit mai exact si cit mai complet ce este anti-alising, anisotropic, ce implicatii au in jocuri, cum afecteaza/imbunatatesc grafica unui joc, pina unde le pot ''umfla'' fara sa overclockez placa... si tot ce e legat de acest subiect. Plus sint foarte curios sa aflu care e treaba cu acel ''vertical sync'' pe care odata bifat (in Doom 3, de exemplu) imi cam incetineste jocul si nici nu vad vreo imbunatatire calitativa, dar odata debifat, pot sa pun setarile grafice pe Ultra High si nu sacadeaza nici de-a naibii
Daca pot divaga iar un pic: in Far Cry la fel, cu Intel-ul onboard nu vedeam la inceputul jocului decit niste umbre aleatorii intr-un cadru scaldat in alb, asa ca de ''razbunare''
am pus setarile pe Ultra High si... nu mai era mult pina sa-mi dea lacrimile. Nu glumesc! Am tot auzit pe vremuri ca jocul acesta a avut la vremea lui o grafica de a rupt gura tirgului, acum vad ca toti care au spus asta chiar nu au mintit!
Am terminat deja Call of Duty 2 si pot spune ca sint foarte impresionat atit de jocul in sine (eu toata viata am fost fascinat de al Doilea Razboi Mondial, asa ca in cazul meu se explica) cit si de grafica, care este - din cite mi s-a parut mie - un pic superioara fata de Call of Duty 1. Splendide jocuri, amindoua! Am inceput sa joc si Doom 3 si Chronicles of Riddick si desi observ cit se poate de limpede ca sint concepute cu un alt motor grafic, n-as putea spune care e superior, ambele reprezinta adevarate miraje grafice
Mentionez ca nu joc nici un joc la rezolutie mai mare decit rezolutia desktop-ului (adica 1024x768) insa la capitolul efecte/setari imi cam place sa le umflu si sa observ rezultatul. Sint oarecum ageamiu in acest domeniu din moment ce nu sint si nici n-am fost vreodata gamer, cel putin nu ma consider, asa ca orice mentiuni, precizari, lamurire, explicatii, recomandari, indrumari etc din experienta celor mai batrini in domeniu e cit se poate de binevenita.