Intro All-in-One PC
Pe la inceputul anilor 2000 cunosteam doua categorii destul de raspândite de calculatoare si anume Desktop si Laptop. Cu timpul, evident aceste categorii s-au inmultit. Insa astazi o sa analizam noua tendinta in curs, de transformare a categoriei Desktop in All-in-One. Calculatoarele All-in-One, s-au dezvoltat datorita componentelor care odata cu trecerea timpului s-au micit si au devenit din ce in ce mai performante. Astfel, producatori au gasit oportunitatea aproximativ din 2006 sa lanseze pe piata industriala primele monitoare care integreaza si componentele dintr-o unitate centrala normala. Si astfel s-a nascut fara prea mult tam tam, categoria All-in-One. Unele magazine sau unii producatori denumesc aceasta categorie Desktop All-in-One, insa corect spus este All-in-One PC.
Din nefericire, pentru România, multi producatori IT si in prezent ignora piata din România, cauzele sunt diverse. insa, de la mijlocului anului 2009 se observa o tendinta de crestere a prezentei pe piata online a calculatoarelor All-in-One. in magazinele obisnuite si in prezent unii agenti de vânzari nici nu te inteleg când pronunti termenul All-in-One. insa nici nu ma surprinde deloc acest lucru, pentru ca de cele mai multe ori utilizatorul final prefera sa-si vânda vechiul Desktop si sa-si achizitioneze un Laptop sau un Notebook. Desigur un calculator portabil cum este Laptop-ul, Notebook-ul, si mai recent NETBook-ul, au avantajele portabilitatii, insa prin comparatie detin un monitor mai mic si au costuri mai mari decât sistemele All-in-One. Totusi personal ramân la ideea ca un calculator All-in-One care este asemanator cu un Desktop, nu va putea inlocui niciodata experinta pe care o ai pe un Laptop si viceversa. Este mult mai confortabil sa lucrezi la birou pe un Desktop sau pe un All-in-One, decât pe un calculator portabil. Laptop-ul pur si simplu te obliga sa stai aproape de el, si atunci nu ma mira deloc de ce posesorii de Laptop-uri prefera sa-si achizitioneze suplimentar o tastatura si un mouse. Desigur, si Laptop-ul are avanatajele lui, (poti lucra pe el seara in dormitor, il poti deschide si opera pe el in masina in locuri in care desktop-ul sau All-in-One-ul intr-adevar nu au ce cauta) insa pot sa afirm ca Desktop-ul mai are mult timp de trait, iar All-in-One il va completa, nu-l va inlocui in toate sectoarele.
All-in-One PC JUMPER
Astazi, am avut ocazia sa lucrez pe unul dintre cele mai ieftine calculatoare All-in-One. Marca Jumper personal nu imi spune nimic, dar nu ma las descurajat deloc, pentru ca multe marci care la inceput pareau neinsemnate astazi si-au consolidat un renume global. Nu mica mi-a fost suprinderea sa constat ca pretului unui All-in-One in opinia multor persoane chestionate porneste de la suma de 2500 pâna la 3000 lei. Evident primul All-in-One care mi-a sarit in ochi, sau mai corect spus care are prea putine reprosuri din partea specialistilor, este Apple iMac. Acest All-in-One marca Apple are un cost destul de ridicat, o configuratie pe masura, si aproape cea mai buna calitate de pe piata. E ca si cum faci referire la Mercedes sau BMW, nu stii ce marca ai alege din cele doua, dar cu siguranta ti-ar place sa detii un astfel de automobil din generatia anului 2009.
Revenind la Jumper, este un calculator cu un monitor wide de 18,5 inci sau cu o diagonala de 47 cm, care consuma in medie cât un bec de 50 Wati. Prin comparatie cu un Desktop de generatie mai veche, Jumper consuma de 3 ori mai putin.
Configuratie (pe scurt)
Integreaza un procesor Intel Atom tactat la 1,6GHz, are o memorie DDR2 de un GB, care se poate extinde cu certitudine la 2 GB. Placa de baza este fabricata de Intel, integreaza un chipset i945G, hard discul este marca Samsung, are 160 GB pe o interfata IDE. Placa audio este Realtek High Definition, integreaza o placa de retea clasica cu UTP, iar placa video face parte din familia Intel Express 82945G si partajeaza 256 MB din memoria RAM.
Periferice incluse
Un alt avantaj evident a lui Jumper este faptul ca, tastatura si mouse-ul sunt fara fir, fiecare utilizând câte o baterie R6 de 1,5 Volti. Mouse-ul este optic si se descurca cu succes si pe suprafetele de culoare inchisa. Chiar daca are o singura baterie, are o greutate optima pentru a fi manevrat cu usurinta si in jocurile pretentioase pe care oricum le vom rata la birou.
Tastatura este usoara, si practica mai ales atunci când doresti sa scrii un e-mail si o pozitionezi comod pe picioare. Un alt avantaj al ei este faptul ca integreaza mai multe canale care faciliteaza curatarea firmiturilor de pâine, sau a diveselor alimente pe care le scapam din greseala atunci când citim un articol sau ne uitam la un film si luam o gustare. Dezavantajul tastaturii este ca nu are LED-uri de stare pentru butoanele care sunt utilizate in mod curent si anume: Num Lock, Caps Lock si Scroll Lock. Dar cred ca este de inteles acest lucru pentru ca tastatura are o singura baterie, iar producatorul a decis sa renunte la orice consumator in plus. Sigur, sunt si alternative software care ne indica starea acelor butoane pe bara de stare a sistemului de operare.
Cele doua LED-uri de stare sunt pozitionate frontal dreapta jos, devin deranjante doar daca te uiti direct in ele, din acest punct de vedere puteau fi pozitionate in alt unghi.
Avem si o camera web cu microfon USB 2.0 care conform informatiilor este produsa de Microsoft, si este integrata in partea frontala a monitorului, mai exact in centru sus.
Jumper este mult mai silentios ca un alt “concurent” de-al lui din categoria Desktop, greutatea lui este de 5 kg, asadar daca vrei sa-l transporti pâna la vecini sa va duelati e bine sa cunosti si acest aspect. Jumper are un singur cablu de tensiune care trebuie conectat la priza, in rest ce mai lipseste este cablul de retea. Comparativ, un desktop obisnuit are nevoie de cel putin 6 cabluri pentru a functiona, asadar când te hotaresti sa-l transporti cred ca de fiecare data te gândesti de doua ori.
Monitor
Monitorul unui calculator este componenta cu care intri in contact in cca. 97% din timpul pe care il petreci in fata calculatorului. Jumper dispune de un ecran LCD lucios, si as putea sa-l caracterizez suficient de luminos si având culori vii. Am observat unele distorsiuni ale imaginii pe monitor, care probabil sunt cauzate de cablul care face legatura dintre montior si placa video, dar nu sunt stringente. Accesul in meniul OSD al monitorului se face cu ajutorul butonului “Menu” care este localizat lateral-dreapta in spatele acestuia. Butoanele sunt un pic mai rigide, semn ca producatorul lui Jumper doreste sa se asigure ca nu apesi vreun buton din greseala. Pentru ca tot acolo se gaseste butonul de pornire, de volum si “Auto” (buton care regleaza automat pozitionarea si dimensiunea imaginii pe ecran). La nevoie putem sa reglam inclinatia “monitorului” in trei unghiuri diferite, prin repozitionarea piciorului in unul dintre cele 3 socluri disponibile. Cele doua “picioruse” frontale sunt dotate cu un cauciuc antiderapant, foarte util daca avem un birou lucios sau care faciliteaza alunecare prin natura materialelor din care este confectionat.
Unitatea optica
Este foarte silentioasa, chiar nu ma asteptam, find pozitionata vertical, dispune de acelasi sistem de ancorare a discului optic, exact ca la calculatoarele portabile, poate scrie discuri optice DVD si CD. Dispune de un LED verde care afiseaza starea unitatii optice atunci când introducem un disc optic.
Filme & Muzica
Ei bine daca imaginea filmelor este buna si faptul ca unitatea optica ruleaza aproape neauzita, nu pot sa-l laud pe Jumper pentru difuzoarele pe care le integreaza. Sigur sunt suficiente daca suntem la servici si dorim sa ascultam in liniste un post de radio online, insa daca vrem sa rulam o piesa audio, sau vrem sa urmarim un film va recomand sa va conectati o pereche de boxe! Sigur intentia producatorului de a integra doua difuzoare este apreciabila, insa pentru un sunet mai aprofundat trebuie sa te pregatesti sa mai scoti mai multi “tigrii”, pardon mai multi lei din buzunar.
USB-uri & SD
in partea dreapta, sub unitatea optica gasim un cititor de card-uri SD, care isi face cu succes functia de a citi si scrie pe card-urile SD, care de obicei se gasesc in camerele foto. Si astfel, nu mai suntem nevoiti sa conectam camera foto printr-un cablu adiacent la sistem. Jumper dispune de un total de 5 porturi USB, din care 4 pozitionate in spate centru si unul in partea stânga sus, suficient pentru a transfera datele de pe stick-ul nostru de câte ori este nevoie. Trebuie sa retinem ca unele dintre PC-urile All-in-One ce se gasesc pe piata nu dispun de niciun port USB care sa fie accesibil ca si la acest sistem. Doua porturi USB din spate sunt ocupate pentru a sustine perifericele pe care le primi “gratis” odata cu JUMPER.
Manualul
Ma asteptam la un manual pompos, pentru ca avem de-a face cu un calculator complet si cu o configuratie complexa, insa am gasit doar un ghid de utilizare care ne explica rapid, la ce foloseste fiecare buton, si de ce fel de conexiuni dispunem. in plus, ne avertizeaza ca nu putem scoate soclul din partea dreapta sus mai mult de 10 cm din carcasa lui pentru ca riscam sa distrugem circuitul electronic care faciliteaza functionarea unui dispozitiv USB ascuns.
Teste
Daca te gândesti sa rulezi jocurile DirectX 9 fluent, ei bine trebuie sa iti spun ca in fata noastra avem de-a face cu un sistem de birou, care este descurcaret printre aplicatiile obisnuite office. Pentru jocuri iti recomand un alt All-in-One, insa ale carui costuri sunt cel putin duble. Ce sa facem, distractia costa. Sigur, nu trebuie sa privim cu ochii negri rezultatul din batrânul 3DMark05, care inca ingenunchiaza multe calculatoare care isi fac aparitia pe piata si in 2010, ci trebuie sa ne orientam catre sistemul de care avem nevoie!
Finalul povestii Jumper All-in-One
Jumper este un calculator compact, consuma cât un bec clasic de 50 Wati uitat de obicei in lustra din hol, are un design minimalist, integreaza tot ce ai nevoie pentru un calculator de birou, daca vrei sa te joci jocuri simple se descurca cu brio, insa daca vrei sa tragi cu pusca intr-un FPS recent lansat, probabil te vei descurca in rezolutii mici si fara prea multe detalii. Revenind la aplicatiile uzuale, Jumper iti satisface toate nevoile, filmele ruleaza fluent, de muzica nu mai vorbim in acest caz, iar aplicatiile gen excel, word sau outlook, sunt rulate ca la ele acasa. Nici convorbirile online nu sunt plictisitoare pentru ca Jumper integreaza o camera Web ce le faciliteaza prietenilor sa ne observe când zâmbim fara a mai utiliza emoticon-urile. Complet, compact, fara cabluri inutile, usor de instalat, operarea la birou devine mult mai aerisita, mult mai comoda, si cu o factura de la Electrica SA mitica, asa il pot descrie pe JUMPER in ultima propozitie din acest articol.
Lasă un răspuns